OMFP nr. 52 prevede ca situatiile financiare se depun in unele cazuri pana la 29 mai 2012 - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

OMFP nr. 52 prevede ca situatiile financiare se depun in unele cazuri pana la 29 mai 2012


Pentru ca o societate sa poata utiliza sistemul de contabilitate simplificat, trebuie sa indeplineasca doua criterii: a) total active pana la 35.000 euro; b) cifra de afaceri pana la 35.000 euro.

Bilanturile se depun numai la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice (nu se depun la Registrul Comertului).

La ce termene se depun bilanturile?

a) Societatile comerciale, companiile nationale, regiile autonome, institutele de cercetare-dezvoltare depun bilanturile in termen de 150 zile de la incheierea anului (pana in 29 mai 2012 - acest an este bisect).

b) Organizatiile si fundatiile fara scop patrimonial depun in termen de 120 de zile de la finele anului. c) Societatile afate in lichidare depun situatiile financiare anuale in termen de 90 de zile de la incheierea anului.

d) Societatile ce nu au desfasurat activitate depun o declaratie in acest sens in termen de 60 de zile de la finele anului.

Observam ca nu sunt modificate termenele fata de anii precedenti si, de altfel, sunt aceleasi din Legea nr. 82/1991 privind contabilitatea, republicata cu modificari. Ordinul adopta 3 tipuri de formulare, in functie de "marimea societatii" si se folosesc trei criterii de clasificare: - total active: 3.650.000 euro; - cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro; - numar mediu salariati: 50.

Societatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime mentionate intocmesc situatii financiare anuale prescurtate care cuprind: - bilant prescurtat (cod 10); - cont de profit si pierdere (cod 20); - note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate.

Se anexeaza si formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40). Societatile care, la data bilantului, depasesc limitele a doua din cele 3 criterii de marime vor intocmii situatii financiare anuale care cuprind: - bilant (cod 10); - cont de profit si pierdere (cod 20); - situatia modificarilor capitalului propriu; - situatia fluxurilor de numerar; - note explicative la situatiile financiare anuale.

Aceste documente vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), ale caror modele sunt aprobate tot prin acest ordin. Societatile ce au adoptat/adopta sistemul contabil simplificat depun: - bilant simplificat (cod 10), - cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).

Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40). Ordinul reglementeaza si faptul ca daca o societate se incadreaza la conditiile de sistem simplificat, dar a utilizat in anul 2011 planul de conturi conform O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea, poate utiliza informatiile din aceste conturi pentru redactarea bilantului simplificat.

Indiferent de forma de bilant, acestea vor fi insotite de o declaratie a administratorului cu privire la politicile contabile si conducerea contabilitatii.

De retinut:

a) in functie de forma de organizare, situatiile financiare vor fi aprobate in mod cores punzator si se va anexa raportul administratorului, cenzorilor, auditorilor, dupa caz;

b) criteriile de marime amintite anterior sunt si criteriile pentru auditarea situatiilor financiare;

c) ordinul reglementeaza si situatia cand o entitate are o alta perioada de raportare, diferita de anul calendaristic.Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2012-05-16
Vizualizari: 1965


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-01-18
Guvernul a majorat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar, ceea ce reprezinta o crestere de 3 % fata de luna decembrie 2020. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-12
Agentia Nationala de Administrare Fiscala desfasoara o ampla campanie de informare a contribuabililor cu privire la masurile fiscale a caror aplicabilitate a fost prelungita prin OUG nr. 226/2020.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-12
MFP (Ministerul Finantelor Publice) informeaza ca a decis mentinerea unor facilitati fiscale avantajoase. In prim plan se afla populara OUG 226/2020, act normativ prin care au fost prelungite mai multe beneficii fiscale. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services