search

ONG:Evaluarea creantelor si datoriilor in valuta

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
La finele exercitiului financiar, creantele si datoriile in valuta sau exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, respectiv alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare dupa caz.
    
    Exemplu
    
    O fundatie desfasoara atat activitate fara scop patrimonial cat si activitate economica. Pentru activitatea economica desfasurata fundatia este inregistrata ca platitoare de TVA. Fundatia detine o scoala cu clasele I-VIII.
    Operatiuni aferente activitatii unitatii de invatamant:
-    Se realizeaza o achizitie din Germania de material didactic constand in videoproiectoare, calculatoare performante, mobilier pentru dotarea unitatii in suma de 30.000 euro. Cursul de schimb la data achizitiei este de 4,48 lei/euro.
-    Din aceasta suma, se achita in cursul anului suma de 15.000 euro la un curs de 4,52 lei/ euro.

 
In conturile de  furnizori si creante se inregistreaza operatiunile privind cumpararile, respectiv livrarile de marfuri si produse, serviciile prestate, precum si alte operatiuni similare efectuate.
Operatiunile privind cumpararile de bunuri, lucrari executate si servicii prestate efectuate pe baza efectelor comerciale se inregistreaza in contabilitate in contul efecte de platit.

Creantele si datoriile in valuta, se inregistreaza in contabilitate atat in lei, la cursul de schimb de la data efectuarii operatiunilor, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, cat si in valuta
In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.

Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta sau exprimate in lei, in functie de un curs valutar la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul perioadei sau fata de cele la care au fost raportate  in situatiile financiare anuale anterioare trebuie recunoscute ca venituri sau cheltuieli in perioada in care apar.

     Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceluiasi exercitiu financiar in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acel exercitiu.
Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-un exercitiu financiar ulterior, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare exercitiu financiar, care intervine pana in exercitiul decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarui exercitiu financiar.

Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice