search

Pariati pe euro?

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Zona Euro a intrat deja in recesiune. Informatia-soc a fost facuta publica joi de Institutului International de Finante, o organizatie bancara mondiala, intr-o nota asupra conjuncturii economice, citata de AFP. Potrivit acesteia, datele publicate la sfarsitul celui de-al treilea trimestru si la inceputul celui de-al patrulea au fost mai slabe decat cele preconizate.

De asemenea, analistii financiari de peste ocean imagineaza deja scenariul caderii intregului sistem bancar din Zona Euro si din statele Uniunii, colaps in care, spun ei, va antrena si sistemul bancar nord-american.

Astazi va lansez o provocare. In fata amenintarii tot mai evidente, invocate atat de analisti cat si de catre autoritatile europene, credeti ca moneda unica europeana va rezista acestui nou val al crizei economice?

Inainte insa de a va lansa invitatia sa va spuneti opinia, sa vedem, pe scurt, cateva fapte.

In cursul acestei saptamani, trezoreria germana a incercat sa imprumute de pe piata financiara 6 miliarde de euro vanzand titluri de stat. N-a reusit insa sa plaseze decat titluri in valoare de 3,6 miliarde de euro, adica doar putin peste jumatate din valoarea ofertei. Ce inseamna acest esec al trezoreriei celei mai puternice economii din UE? Este semnalul ca obligatiunile comune propuse pentru Zona Euro nu mai inspira incredere si ca gradul de risc pe care acestea il prezinta - in opinia pietei - nu este recompensat de bonificatiile pe care guvernele sunt dispuse (si - mai important chiar - capabile) sa le ofere.

Ce cred cei implicati despre ultimele evolutii financiare?

Sub semnul constatarii ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic, comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, declara in cursul zilei de joi: "Avem in fata noastra fie dezintegrarea lenta a zonei euro, fie o consolidare semnificativa a uniunii monetare". Rehn a recunoscut ca situatia este "foarte grava" iar criza pornita din Grecia a atins centrul Uniunii Europene.

In opinia comisarului, pentru depasirea crizei, trebuie stabilizata si intarita uniunea monetara, dar si corijarea dezechilibrelor.

Sa vedem acum ce spun si pesimistii.

Tot joi, omul de afaceri Dinu Patriciu declara ca nu are indoieli ca prabusirea monedei euro este inevitabila, ci doar se intreaba cat ne va costa asta. "Daca sunt un mare sustinator al UE, scriam in 98 ca adoptarea euro este cea mai mare greseala pe care a facut-o clasa politica din Europa. Problema nu este cand va muri euro, ci cat va costa", a spus Patriciu la un seminar, citat de Mediafax.

Patriciu a mai afirmat ca Romania trebuie sa se trezeasca din "visul euro" si sa isi pastreze moneda nationala. "Iar daca tot cersim ceva, acesta sa fie dolarul", a concluzionat Patriciu.

Opinia dumneavoastra care este: Va reusi euro sa supravietuiasca acestei crize si, eventual, daca da, in ce conditii? Pariati pe euro sau pe dolar? Care apreciati ca sunt sansele ca Zona Euro sa reziste si care sunt perspectivele ca ea sa se dezintegreze?

Astept opiniile si comentariile dumneavoastra pe forum.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice