Este clar că unele zone ale țării nu se pot dezvolta fără fonduri europene. Fără strategiile de dezvoltare locală și durabilă pe care fiecare comunitate locală ar trebui să le demareze, banii de la UE nu vor veni sau vor întârzia.
'Rolul patronatelor și ale sindicatelor în absorbția fondurilor europene este foarte important și crucial, de asemenea. Fără o legătură strânsă între autoritățile locale, patronate și sindicate, proiectele pentru atragerea fondurilor Uniunii nu se vor bucura de succesul cuvenit, și astfel unele regiuni ale țării vor mai avea de așteptat sprijinul pentru dezvoltarea economică, socială și durabilă', a declarat pentru Curierul Național Virgil Daniel Popescu, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Dialog Social, aflat în structura Cancelariei Primului-Ministru, departament care asigură relația Guvernului cu organizațiile sindicale și patronale.
Percepția generală este că în cadrul dialogului social sindicatele își impun mai ușor punctul de vedere. 'Partea sindicală este mai vizibilă, mai vocală, însă trebuie să înțelegem că fără patronate puternice nu putem vorbi despre dialog social. Dar, din ce am văzut în ultima perioadă, patronatele au reușit să-și creeze o structură unitară, o voce comună, capabile să discute ca o singură entitate. Consiliul Economic și Social nu trebuie confundat cu o instituție de arbitraj doar a conflictelor de muncă și a revendicărilor salariale. Un parteneriat social solid trebuie să conducă la elaborarea de planuri de dezvoltare cu implicare tripartită', a precizat Virgil Daniel Popescu.
Zona de Sud-Vest și cea de Sud-Est a țării sunt cele mai slab dezvoltate
Totodată, șeful Departamentului pentru Dialog Social este de părere că fondurile europene ar trebui să fie absorbite prin strategii demarate de fiecare comunitate locală. 'Zonele nu se pot dezvolta fără o strategie clară care să permită comunităților fructificarea unor proiecte finanțate cu fonduri UE. Ei bine, am avut neplăcuta surpriză să descoperim că stăm cam prost în acest domeniu prioritar. În majoritatea județelor, stadiul de realizare a strategiilor este la faza incipientă.
Din păcate, sunt zone din Sud-Vestul și Sud-Estul țării unde nu s-au realizat cam deloc strategii de dezvoltare locală și asta pentru că oamenii nu dețin destule informații despre absorbția fondurilor europene, ce trebuie mai exact să facă pentru a beneficia de banii UE. Nu zic că celelalte zone ale țării sunt mai dezvoltate din acest punct de vedere, dar partea de Sud-Vest și Sud-Est a țării stă cel mai rău la acest capitol', a subliniat Virgil Daniel Popescu.
Un proiect care va impulsiona dialogul între partenerii sociali
De altfel, Departamentul de Dialog Social lucrează la un proiect și a solicitat tuturor prefecturilor o situație a strategiilor de dezvoltare locală. Proiectul se va aplica în două regiuni-pilot, impulsionând dialogul social tocmai pentru realizarea unor strategii coerente de dezvoltare locală. 'Practic, vom aduce la aceeași masă toți partenerii sociali (patronate, sindicate, societate civilă, reprezentanții Guvernului în teritoriu, autorități locale) pentru a identifica și pentru a pune în practică cele mai bune proiecte pentru acea localitate. Prin luna august se va demara proiectul, în care, practic, vom merge în diferite localități să le explicăm oamenilor cum stă treaba cu aceste fonduri europene și ce trebuie să facă pentru a putea beneficia de bani. În primul rând, trebuie să-i informăm ce implică aceste fonduri europene pentru că mulți dintre ei nu știu nimic, concret, în legătură cu banii pe care îi pot primi de la UE', a mai declarat Virgil Daniel Popescu.
Patronatele văd cu ochi buni acest proiect
În legătură cu acest proiect demarat de Departamentul de Dialog Social, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) crede că proiectul vine prea târziu, dar cu toate astea s-ar putea să aducă unele îmbunătățiri. 'Cred că este prea târziu, dacă până acum nu au fost făcute aceste dialoguri sociale, nu știu ce impact vor mai avea, dar oricum, sunt bine venite și acum, încă se mai poate face ceva', ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.
De aceeași părere este și reprezentantul ARACO, care a spus că 'un proiect făcut cu multă seriozitate și mai ales de un oficial al Guvernului va aduce numai beneficii regiunilor slab dezvoltate'.
'Această inițiativă trebuia demarată mai demult, dar este bine și acum decât niciodată. Dacă respectivul proiect este făcut cum trebuie și tratat cu foarte multă seriozitate, cred că poate fi benefic din foarte multe puncte de vedere și mai ales poate ajuta multe regiuni din țară', ne-a precizat Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO.
Tăriceanu vrea prezentarea proiectelor finanțate de UE într-un limbaj mai accesibil
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut ieri miniștrilor și secretarilor de stat, membri ai Comitetului Național de Coordonare pentru gestionarea instrumentelor structurale, să explice opiniei publice într-un limbaj mai accesibil în ce constă elaborarea de proiecte pentru atragerea fondurilor UE. "Nu sunt probleme foarte ușor de înțeles, poate de multe ori când vorbiți într-un limbaj prea tehnic, acestea sunt mai puțin accesibile, dar încercați să explicați pe înțelesul tuturor și solicit tuturor miniștrilor, secretarilor de stat și funcționarilor publici care participă la manifestări publice să încercați să explicați foarte clar, pentru ca această problemă să devină una de interes public", a spus Tăriceanu la reuniunea Comitetului Național de Coordonare pentru gestionarea instrumentelor structurale, potrivit Mediafax.
Șeful Guvernului a amintit de lansarea diferitelor programe operaționale, dar a arătat că sunt înregistrate încă probleme în ceea ce privește demararea și cofinanțarea proiectelor, accelerarea reformelor la CNADN și la CFR, precum și în pregătirea proiectelor majore în domeniul transporturilor și transmiterea acestora spre aprobare la CE.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<