search

Patru modificari in Codul fiscal. Ce au schimbat Finantele

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

S-au modificat aspecte importante din domeniul financiar-contabil, dupa cum urmeaza:

- a fost modificat modul de completare a numarului de evidenta a platii pentru achitarea taxelor si impozitelor;
- se introduce procedura efectiva de plata a impozitului pe venitul din activitati agricole direct catre departamentele specializate ale primariilor, cand nu exista o unitate ANAF in localitatea respectiva, tinand cont ca in 25 octombrie este prima scadenta a impozitului;

- pentru cei cu activitati supuse accizelor, s-a modificat modul de numire a Comisiei care emite autorizatiile necesare;

- se introduce si o usoara modificare la normele de aplicare a OUG nr. 3/2013 pentru reducerea unor arierate in economie.

Impozitul trebuie colectat de catre ANAF, fie prin intermediul unitatilor de casierie proprii, fie prin intermediul unitatilor de trezorerie. Desigur, impozitul poate fi achitat si prin transfer bancar, precizeaza consultantul fiscal Adrian Benta pentru HotNews.ro.


Procedura pe care trebuie sa o urmeze unitatile administrativ teritoriale, astfel incat sa poata incasa impozitele de la contribuabili persoane fizice si sa le deconteze catre bugetul de stat, stabileste urmatoarele aspecte:

a. modul in care se va semna protocolul de colaborare intre ANAF si unitatile administrativ teritoriale, astfel:

In termen de 2 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Directiile generale ale ANAF vor transmite catre unitatile administrativ teritoriale formularul de protocol;

Iin termen de 2 zile dupa primirea formularului de protocol, unitatile administrativ teritoriale vor semna si returna catre ANAF protocolul semnat.


Nota: unitatile administrativ teritoriale nu sunt obligate sa semneze protocolul, dar daca nu semneaza ingreuneaza incasarea impozitului.

b. a doua parte a procedurii detaliaza modul in care unitatile administrativ teritoriale incaseaza sumele impozitului de la persoanele fizice si le deconteaza catre Trezoreria Statului.

Retinem faptul ca unitatile de specialitate ale primariei vor transfera catre trezoreria statului, centralizat, in termen de 5 zile lucratoare, sumele incasate de la contribuabili.

Pentru persoanele fizice, data platii impozitului este data platii catre unitatea de specialitate a primariei.

Procedura reglementeaza si formularele utilizate pentru decontarea platilor intre unitatea primariei si unitatea de trezorerie, respectiv conturile de trezorerie.

Foarte important: acceasi procedura se aplica si pentru platile de asigurari de sanatate aferente acestor contribuabili.

Pentru contribuabilii sau persoanele ce au in atributiile de serviciu intocmirea ordinelor de plata pentru impozitele si taxele datorate de acestia, noutatea consta in faptul ca zilele trecute a fost modificata varianta programului de soft informatic prin care se intocmesc ordinele de plata - OPFV.

Se reglementeaza si modul in care functioneaza softul de completare a numarului de evidenta a platilor, in functie de tipul datoriei achitate si modul in care aceasta s-a stabilit (declaratie fiscala, decizie de impunere, poprire, procesul verbal de constatare a unei contraventii).

Sursa: HotNews.ro





Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice