search

PDL se baricadeaza la Victoria

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
Premierul Emil Boc a declarat, duminica, la Pro Tv, ca isi asuma, cu pretul demisiei, mentinerea stabilitatii macroeconomcie a tarii in 2012, aratand ca nu va permite nicio "evolutie electorala si populista" a bugetului pentru anul urmator.

"Demisia intotdeauna este pe masa, in conditiile in care aceste lucruri nu se respecta (...) Nu voi permite nicio evolutie electorala si populista a bugetului si tot ce va depinde de mine, cu pretul demisiei, va fi sa mentinem Romania pe linia stabilitatii (...) Īmi asum, cu pretul demisiei, mentinerea stabilitatii macroeconomice a tarii", citeaza Agerpres declaratiile sefului Guvernului.

El a subliniat ca Romania nu va intra anul viitor in derapaje economico-financiare in conditiile in care bugetul este facut fara tenta electorala si populisme, iar pe fondul inrautatirii si mai mult a contextului economic european, mai exista si acordul cu FMI si Comisia Europeana, ca un element de garantie si o centura de siguranta, existand posibilitatea apasarii butonului imprumutului precautional.

Emil Boc a adaugat ca Romania poate gasi finantare in 2012 pe piata interna si externa pentru a imprumuta sumele de 57 miliarde lei si 2,4 miliarde euro, stabilite in proiectul de buget in vederea acoperirii deficitului si a rostogolirii datoriilor actuale.

Tactica ofensiva a premierului pare ceva nou pentru stilul sau. Pana acum, asa cum remarcau analistii, s-a multumit sa lase realitatea sa infirme criticile care i se aduceau, sau cel putin sa spere la aceasta, dar realitatea intarzie de fiecare data si, astfel, tactica sa pare ineficienta.

Īn ultima vreme putem vedea cum presiunea pe functia lui Emil Boc a crescut, in conditiile in care batalia cu criza ni se arata tot mai clar, trebuie dusa nu numai la Palatul Victoria ci si pe scena europeana. Ori, in raporturile cu celelalate state, premierul roman a parut ca si inexistent, preferand sa trimita emisari - ministri sau tehnicieni - care sa rezolve punctual relatiile. Politica sa pasiva in raport cu exteriorul poate ca s-a datorat unei timiditati, unui complex provincial sau a avut o rationalitate simpla: suntem prea mici ca sa jucam de la egal la egal.

Faptul ca Traian Basescu s-a adresat dur bancilor europene saptamana trecuta, cand premierul era in Israel arata ca pe aceasta zona s-a simtit un vid de autoritate, iar presedintele a considerat necesar sa-l acopere.

Atitudinea mai dura a lui Emil Boc a venit si ea, ca un ecou, dar tot pe scena politica interna si arata doar preocuparea lui de a demonstra ca nu se lasa mai prejos, ca are si el autoritate si ca este hotarat sa joace pana la capat. Face aceasta demonstratie de forta tocmai pentru ca autoritatea sa este pusa sub semnul intrebarii si pentru ca exista nevoia unui mesaj suplimentar, sa confirme verbal ce nu s-a vazut faptic.

Prin urmare, declaratiile sale ultimative par adresate mai mult partenerilor sai, coalitiei care-l sprijina si mai putin opozitiei, care s-ar bucura sa-l vada demisionand.

Cu alte cuvinte, Emil Boc le spune celor din tabara sa, tentati si ei sa traga de buget in partea portocalie a tarii, ca sta in fruntea guvernului, acolo unde il vor, doar daca respecta niste reguli care i-au fost impuse. Doar daca isi fac temele. Īn fond, le spune colegilor din PDl, ministrilor sai, ca demisia sa sta pe masa. Dar nu pe masa sa.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice