search

Pentru 300.000 de clieni, angajatorii au pltit de dou ori contribuia pe pilonul II

Pentru circa 300.000 de clienți, angajatorii au virat sumele de două ori către administratorii de fonduri private obligatorii (pilon II) pe 20 mai din exces de zel, deoarece unele firme au depus declarațiile nominale de două ori, a spus ieri președintele CNPAS, Mariana Câmpeanu, informează NewsIn. "În urmă  cu câteva zile am anunțat că un număr de cinci sau șase angajatori nu și-au depus declarațiile la timp și a fost o reacție neașteptat de bună", a menționat Câmpeanu, care a adăugat că pe 20 mai foarte mulți angajatori s-au grăbit să depună declarațiile nominale. Ea a menționat că angajatorii trebuie să conștientizeze că trebuie să depună declarațiile nominale la timp și corect. "Vom verifica toți acei agenți economici care nu au depus declarațiile la timp și îi vom sancționa lună de lună, până când se vor disciplina", a mai spus șeful CNPAS. Președintele Casei Naționale de Pensii, Mariana Câmpeanu, declarase că inclusiv "firme serioase" nu au depus declarațiile, printre care Volksbank, Spitalul Universitar, Distrigaz, Orange și RATB.
În ce privește cele 961.355 de conturi goale, Câmpeanu a spus că nu crede că numărul acestora a fost o surpriză, în condițiile în care în urmă cu patru luni estimase numărul acestora între 700.000 și 1,5 mil. Conform datelor CNPAS, ponderea numărului de "conturi goale" pe ansamblul sistemului de pensii private obligatorii se situează la 23,1%.
Sumele virate către pilonul II vor atinge 600-700 mil. euro în 2009
Contribuțiile la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) se vor situa între 600 și 700 mil. euro în 2009, comparativ cu 250-300 mil. euro în acest an, a declarat, ieri, Doru Frunzulică, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Suma pentru anul 2009 este prezentă în Programul de convergență al României la zona euro", a spus Frunzulică, prezent la Forumul Internațional Asigurări-Reasigurări (FIAR). El a amintit că, marți, 20 mai, CNPAS a virat primii bani din contribuțiile pentru bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II.
Președintele CSSPP, Mircea Oancea, menționase, în urmă cu câteva zile, aceleași cifre pentru valoarea încasărilor fondurilor în 2008 și estimase că valoarea contribuțiilor la fondurile de pensii va crește la 600-700 mil. euro în 2009.
Potrivit legislației, în primul an de activitate 2% din contribuția totală de 9,5% din venitul brut pentru asigurările sociale pe care o plătește fiecare angajat va ajunge în administrare privată. În termen de opt ani, procentul va crește la 6%.
Totalul sumelor virate de Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) este de 88,19 mil. lei (24,13 mil. euro), valoarea medie pe asigurat fiind de 7,55 euro. Cele mai mari contribuții au revenit ING Fond de Pensii - 33.771.496 lei, Allianz-Țiriac Pensii Private - 20.592.241 lei și Generali Fond de Pensii - 7.006.457 lei. Următoarele trei locuri sunt ocupate de AIG Fond de Pensii - 6.439.148 lei, Aviva Pensii - 5.952.208 și Interamerican - 4.320.741 lei.
34.000 de noi aderenți și-au ales un fond de pensii obligatorii
Aproape 34.000 de noi aderenți la sistemul de pensii private obligatorii au fost înregistrați de Casa Națională de Pensii după încheierea campaniei de aderare inițială, care nu au fost încă validați de CNPAS, a mai spus Mariana Câmpeanu. "CNPAS a înregistrat 33.774 noi aderenți, care nu au fost încă validați", a menționat Câmpeanu, care a adăugat că cifra indică faptul că tendința este una pozitivă.
Primele trei fonduri de pensii private obligatorii, care au primit cea mai mare parte a viramentelor (70%), acumulează și cea mai mare parte (65,5%) a conturilor goale, respectiv 629.900 din totalul de 961.355 conturi goale pe pilonul II.
"Din totalul conturilor goale, 65% au fost reprezentate de participanții fără venit, 35.000 au fost reprezentate de concediile de maternitate, iar pentru restul conturilor goale nu au fost depuse declarații nominale", a explicat Doru Frunzulică.
Arbitrul pensiilor permite fondurilor să plaseze mai mulți bani în bănci timp de 6 luni
Arbitrul pensiilor private a oferit o derogare de șase luni privind obligațiile investiționale care se regăsesc în prospect, astfel încât fondurile pot plasa mai mult de 20% din active în conturi bancare pentru a acumula lichiditatea necesară diversificării portofoliului, a anunțat CSSPP. "Administratorul poate decide ca, pentru o perioadă de 180 de zile calendaristice de la data colectării primelor contribuții la fondul de pensii pe care îl administrează, să investească în instrumente ale pieței monetare, inclusiv conturi și depozite în lei la o bancă sau la o sucursală a unei instituții de credit străine (...) cu depășirea procentului de 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii", se arată în norma publicată pe pagina de Internet a CSSPP.
Administratorul care decide să aplice prevederile normei trebuie să notifice în scris Comisia în termen de 5 zile calendaristice de la data luării deciziei cu privire la decizia luată, precum și în legătură cu data la care administratorul va începe aplicarea prevederilor.
Tot în termen de cinci zile calendaristice de la data notificării Comisiei, trebuie să informeze participanții la fondul de pensii pe care îl administrează, prin publicarea deciziei luate în cel puțin două cotidiane de circulație națională, pe o perioadă de cel puțin trei zile consecutive, precum și prin publicarea pe pagina proprie de Internet.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice