Pentru circa 300.000 de clienți, angajatorii au virat sumele de două ori către administratorii de fonduri private obligatorii (pilon II) pe 20 mai din exces de zel, deoarece unele firme au depus declarațiile nominale de două ori, a spus ieri președintele CNPAS, Mariana Câmpeanu, informează NewsIn. "În urmă cu câteva zile am anunțat că un număr de cinci sau șase angajatori nu și-au depus declarațiile la timp și a fost o reacție neașteptat de bună", a menționat Câmpeanu, care a adăugat că pe 20 mai foarte mulți angajatori s-au grăbit să depună declarațiile nominale. Ea a menționat că angajatorii trebuie să conștientizeze că trebuie să depună declarațiile nominale la timp și corect. "Vom verifica toți acei agenți economici care nu au depus declarațiile la timp și îi vom sancționa lună de lună, până când se vor disciplina", a mai spus șeful CNPAS. Președintele Casei Naționale de Pensii, Mariana Câmpeanu, declarase că inclusiv "firme serioase" nu au depus declarațiile, printre care Volksbank, Spitalul Universitar, Distrigaz, Orange și RATB.
În ce privește cele 961.355 de conturi goale, Câmpeanu a spus că nu crede că numărul acestora a fost o surpriză, în condițiile în care în urmă cu patru luni estimase numărul acestora între 700.000 și 1,5 mil. Conform datelor CNPAS, ponderea numărului de "conturi goale" pe ansamblul sistemului de pensii private obligatorii se situează la 23,1%.
Sumele virate către pilonul II vor atinge 600-700 mil. euro în 2009
Contribuțiile la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) se vor situa între 600 și 700 mil. euro în 2009, comparativ cu 250-300 mil. euro în acest an, a declarat, ieri, Doru Frunzulică, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Suma pentru anul 2009 este prezentă în Programul de convergență al României la zona euro", a spus Frunzulică, prezent la Forumul Internațional Asigurări-Reasigurări (FIAR). El a amintit că, marți, 20 mai, CNPAS a virat primii bani din contribuțiile pentru bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II.
Președintele CSSPP, Mircea Oancea, menționase, în urmă cu câteva zile, aceleași cifre pentru valoarea încasărilor fondurilor în 2008 și estimase că valoarea contribuțiilor la fondurile de pensii va crește la 600-700 mil. euro în 2009.
Potrivit legislației, în primul an de activitate 2% din contribuția totală de 9,5% din venitul brut pentru asigurările sociale pe care o plătește fiecare angajat va ajunge în administrare privată. În termen de opt ani, procentul va crește la 6%.
Totalul sumelor virate de Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) este de 88,19 mil. lei (24,13 mil. euro), valoarea medie pe asigurat fiind de 7,55 euro. Cele mai mari contribuții au revenit ING Fond de Pensii - 33.771.496 lei, Allianz-Țiriac Pensii Private - 20.592.241 lei și Generali Fond de Pensii - 7.006.457 lei. Următoarele trei locuri sunt ocupate de AIG Fond de Pensii - 6.439.148 lei, Aviva Pensii - 5.952.208 și Interamerican - 4.320.741 lei.
34.000 de noi aderenți și-au ales un fond de pensii obligatorii
Aproape 34.000 de noi aderenți la sistemul de pensii private obligatorii au fost înregistrați de Casa Națională de Pensii după încheierea campaniei de aderare inițială, care nu au fost încă validați de CNPAS, a mai spus Mariana Câmpeanu. "CNPAS a înregistrat 33.774 noi aderenți, care nu au fost încă validați", a menționat Câmpeanu, care a adăugat că cifra indică faptul că tendința este una pozitivă.
Primele trei fonduri de pensii private obligatorii, care au primit cea mai mare parte a viramentelor (70%), acumulează și cea mai mare parte (65,5%) a conturilor goale, respectiv 629.900 din totalul de 961.355 conturi goale pe pilonul II.
"Din totalul conturilor goale, 65% au fost reprezentate de participanții fără venit, 35.000 au fost reprezentate de concediile de maternitate, iar pentru restul conturilor goale nu au fost depuse declarații nominale", a explicat Doru Frunzulică.
Arbitrul pensiilor permite fondurilor să plaseze mai mulți bani în bănci timp de 6 luni
Arbitrul pensiilor private a oferit o derogare de șase luni privind obligațiile investiționale care se regăsesc în prospect, astfel încât fondurile pot plasa mai mult de 20% din active în conturi bancare pentru a acumula lichiditatea necesară diversificării portofoliului, a anunțat CSSPP. "Administratorul poate decide ca, pentru o perioadă de 180 de zile calendaristice de la data colectării primelor contribuții la fondul de pensii pe care îl administrează, să investească în instrumente ale pieței monetare, inclusiv conturi și depozite în lei la o bancă sau la o sucursală a unei instituții de credit străine (...) cu depășirea procentului de 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii", se arată în norma publicată pe pagina de Internet a CSSPP.
Administratorul care decide să aplice prevederile normei trebuie să notifice în scris Comisia în termen de 5 zile calendaristice de la data luării deciziei cu privire la decizia luată, precum și în legătură cu data la care administratorul va începe aplicarea prevederilor.
Tot în termen de cinci zile calendaristice de la data notificării Comisiei, trebuie să informeze participanții la fondul de pensii pe care îl administrează, prin publicarea deciziei luate în cel puțin două cotidiane de circulație națională, pe o perioadă de cel puțin trei zile consecutive, precum și prin publicarea pe pagina proprie de Internet.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<