search
conta.ro cauta meniu
search

Pericol de oc alimentar mondial



Louis Michel, comisarul european pentru Dezvoltare, lansa zilele trecute un avertisment alarmant. În opinia sa, "un șoc alimentar mondial este pe cale să se producă". Mai puțin vizibil ca șocul petrolului, afirma comisarul european, dar care ar putea avea ca efect "un adevărat tsunami economic și umanitar". Analiștii de la cotidianul "Les Echos" sunt de părere că cel mai afectat va fi continentul african, unde tensiunile sociale provocate de costul vieții au căpătat o amploare fără precedent. Revolte din aceleași motive  se înregistrează însă și în Asia, cu precădere în Vietnam, Bangladesh, Filipine, deși guvernele țărilor respective adoptă măsuri urgente pentru prevenirea unor catastrofe umanitare. Așa cum anunțau recent agențiile de presă, explozia prețului la grâu a provocat revolte în Egipt, unde manifestanții l-au supus criticilor severe  chiar pe președintele Moubarak. Un factor agravant, relevat de "Les Echos", este decizia unor țări producătoare de materii prime,  inclusiv agricole, cum este India, primul exportator mondial de orez, sau Vietnamul, de a-și reduce sau chiar suspenda exporturile la acest produs, ceea ce a avut ca efect o explozie a prețurilor. Principal aliment pentru mai bine de trei miliarde de persoane  de pe Terra, orezul a devenit unul dintre cele mai căutate și scumpe produse alimentare pe piețele lumii. În contractele pentru livrările din luna mai a.c. , anunța Chicago Board of Trade, a fost depășit pragul simbolic de 20 dolari suta de livre de orez, prețul contractat dublându-se. În primele trei luni ale acestui an, prețul orezului a crescut deja cu 40 la sută. Iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Stocurile, evaluate la 75 milioane tone, nu  pot acoperi necesarul de consum mondial de orez decât pentru două luni, a anunțat Departamentul american al Agriculturii. Ele sunt inferioare  stocurilor din 2005/2006 și foarte puțin superioare celor din 2006/2007. Un fenomen important semnalat de experți este  creșterea consumului de orez, în perioada 2005-2008, cu 0,5 la sută anual, în timp ce producția a crescut cu doar 0,25-0,3 la sută.
Cauze "pe termen lung" ale penuriei mondiale de produse agricole
Fără îndoială, relevă analiștii de la cotidianul francez "Les Echos",  penuria mondială de produse alimentare agricole a fost determinată, în parte, de condițiile climaterice (inundațiile în Bangladesh, intemperiile din China, secetă în multe țări ale lumii, cu prioritate în Asia și Africa), precum și ca urmare a dezvoltării producției de biocarburanți. Dar, în opinia lui Pascal Lamy, directorul general al OMC, exprimată la o întâlnire cu membrii Asociației franceze a jurnaliștilor specializați în economie și finanțe, această penurie are și niște cauze "pe termen mai lung". Apariția și amplificarea clasei sociale de mijloc în China și India, ale cărei cerințe de natură economică practic au explodat, spunea Lamy, se reflectă și în cantitatea și calitatea alimentelor solicitate. Se consumă din ce în ce mai multă carne de pui și porc, consumatoare, și ele, de cereale. Un fenomen ce ș-a adăugat la motivarea deciziei unor țări mari producătoare de cereale de a-și reduce exporturile pentru a proteja piețele interne, precum și la explicarea  cauzelor  exploziei prețurilor nu numai la orez, dar și la alte  produse alimentare agricole. Ceva mai optimiști  sunt economiștii de la FAO, care cred că, în 2008, producția mondială de orez ar putea crește totuși cu 1,8 la sută față de anul precedent, respectiv cu circa 12 milioane tone, în condiții normale de climă.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1748725200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile