search

Peste doua saptamani iesim din criza. Cine ne scoate?

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Daca vestile proaste vin intotdeana prea tarziu, iata ca cele bune vin prea devreme, cu anticipatie. Am aflat din timp ca, peste vreo doua saptamani, vom fi iesiti din criza. Cine spune asta? Chiar premierul Romaniei. Recesiunea economica are regulile ei metodologice de venire si de plecare, iar daca vrem sa stim in mod obiectiv cand vom scapa de ea, trebuie sa urmarim indicatorii macroeconomici de crestere.

Astfel, manualul spune ca, daca economia creste doua trimestre consecutive, se poate spune ca recesiunea a trecut. Desigur, lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple, economia poate reveni mai apoi pe un trend de scadere, insa, pentru orientare, regula pare a fi, groso-modo, satisfacatoare.

Pe acest fapt s-a bazat si premierul cand ne-a dat, cu anticipatie, vestea cea mare. Dupa un trimestru al patrulea din 2010 pe crestere si cu indicatori in crestere in primele luni ale acestui an, se prefigureaza, asadar iesirea din recesiune. S-ar parea ca ne incadram in miscarea de evolutie a economiei mondiale, ca mergem pe trend.

In acelasi timp, vedem cum cresc preturile la carburanti, la alimente, la transport. Pretul cartofului a crescut cu 17% in cateva luni, mai mult decat pretul aurului.

Statisticile Eurostat confirma observatiile analistilor, iar ele plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea preturilor de consum la inceputul anului, de 7%, comparativ cu inceputul anului trecut. Institutul National de Statistica a lansat informatia potrivit careia inflatia lunara a crescut la 0,77% in principal pe seama majorarii preturilor la combustibili, alimente, legume, energie termica.

Prin urmare, cresteri de preturi, inflatie, o mai mare presiune a organelor fiscului de a incasa taxe si toate pe fondul unui TVA crescut de la 19 la 24%, pot duce la incasari mai mari la buget. Dar asta nu inseamna neaparat crestere economica.

Cu alte cuvinte, trebuie sa luam in calcul faptul ca statul roman a crescut taxele, piata a crescut preturile, iar fiscul a crescut incasarile. Iar aceasta poate fi o exlicatie plauzibila pentru valul de date optimiste. Dar, din pacate, fara prea mare importanta pentru realitatea cotidiana.

Putem spune ca viata tarii se imbunatateste doar atunci cand creste productia, exprimata ca volum de marfuri solvabil pe piata, si nu pe seama cresterii preturilor, cind scade somajul si cresc veniturile populatiei si, implicit consumul. Ori toate aceste din urma raman inca doar niste sperante, a caror implinire va trebui sa o mai asteptam.

Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice