search

Plata dividende in numerar: atentie la plafonul zilnic!

Declaratia speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop): marti, 30 aprilie 2024, este termenul limita pentru depunere
Vom analiza mai jos situatia unei societati cu privire la repartizarea profitului inregistrat la 31 decembrie 2023 si plata dividendelor in aprilie 2024.

Distribuire dividende in numerar: studiu de caz

Intrebare: "La 31.03.2024 avem sold in casa de 33.000 lei. In aprilie 2024 depunem bilantul anual pentru anul 2023 si hotaram repartizarea profitului inregistrat la 31.12.2023 (43.000 lei) pentru dividende. Societatea are un singur asociat.
 
1. Putem plati dividendele cash in limita a 10.000 lei pe zi in 3 zile diferite?
 
2. Ce suma putem plati dividende cash?
 
3. Intrucat soldul din casa provine din ridicari de numerar de la ATM si achizitiile cu plata cash sunt foarte rare, pentru diminuarea soldului trebuie sa facem depunerea in banca si apoi transfer in contul personal al asociatului ca dividende?"
 
Raspuns: Potrivit prevederilor de la art. 4 (1) din Legea 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
 
La alin. 2 se precizeaza ca sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).
 
Prin urmare, apreciez ca se poate plati in numerar doar suma de 10.000 de lei iar diferenta se va plati prin banca, avand in vedere ca in situatia in care se vor plati dividende in 3 zile diferite se considera ca s-a fragmentat plata pentru evitarea plafonului admis de lege. Nerespectarea prevederilor de la art. 4 (1), (2), constituie contraventie conform art. 12(1) si se sanctioneaza cu amenda de 25% din suma platita, dar nu mai putin de 500 lei.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice