search

Plusuri si minusuri de inventar: Cum le inregistrati in contabilitate [Studiu de caz]

Vom analiza in randurile urmatoare care este tratamentul contabil pentru inregistrarea plusurilor si a minusurilor la inventar, luand drept exemplu cazul de mai jos.
 
O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA, are obiect de activitate comert cu amanuntul al suplimentelor nutritive. Evidenta se tine cantitativ valoric, la pret de achizitie. Cu ocazia inventarierii la unele produse se constata plus de inventar, la altele minus. Vom afla de la specialistul nostru cum se inregistreaza in contabilitate rezultatul inventarierii (plusuri si minusuri) si care sunt implicatiile fiscale ale minusului de inventar (in special in ceea ce priveste TVA).
 
Potrivit functiunii contului 371 Marfuri din Reglementarile contabile, acesta se debiteaza cu:
 
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor constatate plus la inventar si a celor primite cu titlu gratuit (607, 758);
si se crediteaza cu:
-valoarea la pret de inregistrare a marfurilor iesite din gestiune prin vanzare si lipsurile la inventar (607);

Prin urmare, atat plusurile cat si minusurile constate la inventar se inregistreaza in corelatie cu contul 607 "Cheltuieli privind marfurile", respectiv:
 
371 = 607 valoarea la pret de inregistrare a marfurilor constatate plus la inventar;
607=371 valoarea la pret de inregistrare a marfurilor constatate lipsa la inventar;

De regula, plusurile sau minusurile, se constata prin intocmirea notei de receptie si constatare de diferente, cod14-3-1A, reglementata de Ordinul 2634 /2015, sau cu un alt document ce indeplineste conditia de document justificativ.

Scapati de orice grija privind inventarierea! Urmati pas cu pas instructiunile prezentate in lucrarea “Manualul de Inventariere”!

Din punct de vedere al TVA
 
La art. 304(1) lit. c) din Codul fiscal, se precizeaza ca in conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:
(..)
c)persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate.

Potrivit prevederilor de la art. 304 alin. 2 din Codul fiscal, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
a)bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.

In NM, la pct. 78 (6) se arata ca:
(6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:
a) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei;
 
Prin urmare, pentru bunurile lipsa din gestiune se ajusteaza TVA prin articolul contabil:
635 Cheltuieli cu alte impozite si taxe = 4426 TVA deductibila

In situatia in care aceste lipsuri se imputa atunci se poate recupera de la persoana vinovata inclusiv TVA , respectiv:
461=7588 ( inclusiv TVA )
 
Minusurile la inventar, in situatia in care sunt neimputabile, reprezinta cheltuieli nedeductibile fiscal conform art.25, alin ( 4), lit.c ) din Codul fiscal.
 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com
 



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1733868000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici