search

Pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri in anul 2016

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor

Institutul National de statistica a stabilit, prin Ordinul 501/2015 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 858 din 18/11/2015, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri in anul 2016.

Potrivit acestui act normativ, pragurile valorice Intrastat pentru anul 2016 sunt: 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri si, respectiv, 500.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri.

Astfel, pragurile valorice din anii 2014 si 2015 se mentin si in anul 2016.

In functie de aceste praguri valorice se stabileste obligatia operatorilor economici de a furniza date statistice. Conform legislatiei in materie, obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
 2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
 3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Operatorii economici care in cursul anului 2015 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2016.

Cititi continuarea aici.

Autor: Irina DumitrescuEconomistExperienta:- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale

Expert contabil, CECCAR BUCURESTI




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice