Prima reactificare bugetara din 2020 a fost facuta mai devreme din cauza crizei provocate de coronavirus, avand in vedere ca era nevoie de unele masuri care sa sustina economia tarii.
Bugetul general consolidat ar putea inregistra in acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit dupa declansarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB fata de proiectia initiala, potrivit unui comunicat al Finantelor.
Rectificarea bugetara propusa Guvernului si aprobata in sedinta de joi se bazeaza pe noua estimare a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza care indica o contractie de 1,9% a economiei Romaniei in 2020. In conditiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominala a produsului intern brut estimat coboara de 1.082,1 miliarde lei, fata de 1.129,2 miliarde lei cat s-a avut in vedere la bugetul initial.
Deficitul bugetului general consolidat creste in suma absoluta de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuari cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale si a unei majorari de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale, mai spune sursa citata.
Influenta negativa a veniturilor din economia interna, cauzata in mare parte de facilitatile fiscale acordate, este estimata la 23 de miliarde lei, dar o parte va fi compensata prin intrari suplimentare de 3,9 miliarde lei venituri din fonduri europene pentru decontarea sumelor utilizate in masurile de combatere a coronavirusului COVID-19.
Cea mai ampla scadere este asteaptata la incasarile din contributii de Asigurari Sociale (8,36 miliarde lei), ca urmare a masurilor privind somajul tehnic si a reducerii sau opririi activitatii in unele sectoare.
Reducerea si inchiderea unor activitati va impacta si pe incasarile din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).
Influentele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat se prezinta astfel:
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, in principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizatii in urma suspendarii activitatii conform OUG nr.30/2020 si +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare catre Bugetul asigurarilor sociale de stat.
Ministerul Sanatatii: +3.796,4 milioane lei, astfel:
+ 740,0 milioane lei, in principal pentru programe de sanatate, achizitii in regim de urgenta de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru sustinerea masurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
+ 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finantare rambursabila
+ 2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale: +3.215,0 milioane lei, din care in principal pentru: + 3.000,0 milioane lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei: +1.000 milioane lei pentru derularea Programului National de Dezvoltare Locala
Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:
+200 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.
+480 milioane lei pentru stocuri de urgenta medicala, in baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Politiei de Frontiera Romane, Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si IGSU, care participa la actiuni de limitare a raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.;
Ministerul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor: +135,0 milioane lei reprezentand subventii acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: +100 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare garantiilor de stat pentru imprumuturile contractate de intreprinderile din sectorul agricol.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor la domiciliu: +34,7 milioane lei pentru achizitia de catre directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de echipamente de protectie si materiale de dezinfectie necesare desfasurarii activitatii in conditii de siguranta.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale: +27,5 milioane lei pentru achizitia de echipamente, inclusiv licente si aplicatii informatice pentru cresterea capacitatii STS de asigurare a solicitarilor de servicii de comunicatii si tehnologia informatiei primite de la autoritatile si institutiile statului implicate in combaterea pandemiei de coronavirus si limitarea raspandirii acesteia, precum si pentru proiectarea de catre STS de sisteme de comunicatii si aplicatii necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii si autoritatilor locale, pentru a comunica in timp real si permanent cu persoanele carantinate sau izolate.
Serviciul Roman de Informatii: +13,2 milioane lei pentru sustinerea activitatii unitatilor sanitare din reteaua proprie, igienizarea spatiilor de lucru, asigurarea materialelor de protectie pentru personalul care isi desfasoara activitatea pe aeroporturi si de transport al corespondentei clasificate.
Ministerul Afacerilor Externe: +6,5 milioane lei in special pentru acoperirea cheltuielilor transportului in Romania a cetatenilor romani aflati in carantina pe teritoriul altor state.
Academia Romana: +5,6 milioane lei per sold, din care 20,9 milioane lei pentru Spitalul Universitar de Urgenta Elias si Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu - achizitionare echipamente protectie, curatenie, dezinfectanti, aparate UV, aparatura medicala si echipamente comunicatii in urgenta.
Ministerul Apararii Nationale: realocari de la cheltuieli de capital la bunuri si servicii si Transferuri intre unitati ale administratiei publice pentru achizitionare echipamente protectie, curatenie, dezinfectanti, aparate UV, aparatura medicala si echipamente comunicatii in urgenta.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia <<