search

Prima rectificare bugetara din 2020. Care ministere primesc bani in plusPrima reactificare bugetara din 2020 a fost facuta mai devreme din cauza crizei provocate de coronavirus, avand in vedere ca era nevoie de unele masuri care sa sustina economia tarii.
 
Bugetul general consolidat ar putea inregistra in acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit dupa declansarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB fata de proiectia initiala, potrivit unui comunicat al Finantelor.
 
Rectificarea bugetara propusa Guvernului si aprobata in sedinta de joi se bazeaza pe noua estimare a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza care indica o contractie de 1,9% a economiei Romaniei in 2020. In conditiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominala a produsului intern brut estimat coboara de 1.082,1 miliarde lei, fata de 1.129,2 miliarde lei cat s-a avut in vedere la bugetul initial.
 
Deficitul bugetului general consolidat creste in suma absoluta de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuari cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale si a unei majorari de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale, mai spune sursa citata.
 
Influenta negativa a veniturilor din economia interna, cauzata in mare parte de facilitatile fiscale acordate, este estimata la 23 de miliarde lei, dar o parte va fi compensata prin intrari suplimentare de 3,9 miliarde lei venituri din fonduri europene pentru decontarea sumelor utilizate in masurile de combatere a coronavirusului COVID-19.
 
Cea mai ampla scadere este asteaptata la incasarile din contributii de Asigurari Sociale (8,36 miliarde lei), ca urmare a masurilor privind somajul tehnic si a reducerii sau opririi activitatii in unele sectoare.
 
Reducerea si inchiderea unor activitati va impacta si pe incasarile din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).

Prima rectificare bugetara a anului 2020: cum au fost impatiti banii
 

Influentele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat se prezinta astfel:
 
 
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, in principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizatii in urma suspendarii activitatii conform OUG nr.30/2020 si +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare catre Bugetul asigurarilor sociale de stat.
 
Ministerul Sanatatii: +3.796,4 milioane lei, astfel:
 
+ 740,0 milioane lei, in principal pentru programe de sanatate, achizitii in regim de urgenta de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru sustinerea masurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
 
+ 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finantare rambursabila
 
+ 2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale: +3.215,0 milioane lei, din care in principal pentru: + 3.000,0 milioane lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
 
Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei: +1.000 milioane lei pentru derularea Programului National de Dezvoltare Locala
 
Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:
 
+200 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.
 
+480 milioane lei pentru stocuri de urgenta medicala, in baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Politiei de Frontiera Romane, Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si IGSU, care participa la actiuni de limitare a raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.;
 
Ministerul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor: +135,0 milioane lei reprezentand subventii acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: +100 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare garantiilor de stat pentru imprumuturile contractate de intreprinderile din sectorul agricol.
 
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor la domiciliu: +34,7 milioane lei pentru achizitia de catre directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de echipamente de protectie si materiale de dezinfectie necesare desfasurarii activitatii in conditii de siguranta.
 
Serviciul de Telecomunicatii Speciale: +27,5 milioane lei pentru achizitia de echipamente, inclusiv licente si aplicatii informatice pentru cresterea capacitatii STS de asigurare a solicitarilor de servicii de comunicatii si tehnologia informatiei primite de la autoritatile si institutiile statului implicate in combaterea pandemiei de coronavirus si limitarea raspandirii acesteia, precum si pentru proiectarea de catre STS de sisteme de comunicatii si aplicatii necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii si autoritatilor locale, pentru a comunica in timp real si permanent cu persoanele carantinate sau izolate.
 
Serviciul Roman de Informatii: +13,2 milioane lei pentru sustinerea activitatii unitatilor sanitare din reteaua proprie, igienizarea spatiilor de lucru, asigurarea materialelor de protectie pentru personalul care isi desfasoara activitatea pe aeroporturi si de transport al corespondentei clasificate.
 
Ministerul Afacerilor Externe: +6,5 milioane lei in special pentru acoperirea cheltuielilor transportului in Romania a cetatenilor romani aflati in carantina pe teritoriul altor state.
 
Academia Romana: +5,6 milioane lei per sold, din care 20,9 milioane lei pentru Spitalul Universitar de Urgenta Elias si Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu - achizitionare echipamente protectie, curatenie, dezinfectanti, aparate UV, aparatura medicala si echipamente comunicatii in urgenta.
 
Ministerul Apararii Nationale: realocari de la cheltuieli de capital la bunuri si servicii si Transferuri intre unitati ale administratiei publice pentru achizitionare echipamente protectie, curatenie, dezinfectanti, aparate UV, aparatura medicala si echipamente comunicatii in urgenta.
 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice