search
conta.ro cauta meniu
search

Primria sectorului 4 a sistat emiterea C.A.F.-urilor ctre ru-platnici

La data de 7 septembrie a.c., Primăria sectorului 4 al Capitalei a anunţat sistarea emiterii de certificate de atestare fiscală (C.A.F., n. red.) cetăţenilor bucureşteni rău-platnici circumscrişi.

Rău-platnicii nu mai primesc C.A.F-uri!
 Începînd cu 7 septembrie a.c., Direcţia de Taxe şi Impozite (D.T.I.) a Primăriei sectorului 4 al Capitalei, a anunţat sistarea emiterii de certificate de atestare fiscală (C.A.F., n. red.) contribuabililor rău-platnici. Prin extensie, proprietarii de imobile, terenuri sau mijloace de transport, care nu şi-au onorat datoriile pe anul fiscal încheiat, nu mai pot obţine respectivele certificate. De asemenea, proprietarii care doresc a-şi înstrăina respectivele categorii de bunuri, încălcînd Legea în vigoare prin faptul că nu s-au achitat de respectivele datorii fiscale, o vor face pe propriul risc fiindcă tranzacţiile în cauză sunt pasibile de a fi considerate drept nule.

În baza O.U.G. 35 / 2006
 În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (O.U.G.) cu nr. 35, din data de 26 iulie 2006, venită întru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93, din data de 9 octombrie 2003, privind Codul de procedură fiscală, respectiv a Articolului cu nr. 109 al O.U.G. 35 / 2006, prezentăm integral textul acestuia.

(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, la solicitarea contribuabilului.
(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidenţa pe plătitor a organului fiscal competent şi cuprinde creanţele fiscale exigibile, existente în sold în prima zi a lunii următoare depunerii cererii, denumită lună de referinţă.
(3) În certificatul de atestare fiscală se menţionează creanţele fiscale exigibile, cu termene de plată expirate până la data de întâi a lunii următoare emiterii acestuia.
(4) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii cererii de către contribuabil şi poate fi utilizat de contribuabil pe toată perioada lunii în care se emite. Certificatul de atestare fiscală emis în intervalul 25 a lunii - finele lunii este valabil pe toată perioada lunii următoare emiterii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizată, oricărui solicitant.
(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale locale datorate autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor prezentului alineat, sunt nule de drept.
(6) În situaţia în care, în conformitate cu art. 112 alin. (3), există cereri de compensare aflate în termenul legal de soluţionare, certificatul fiscal se eliberează cu menţiunea Cerere de compensare în curs de soluţionare pentru suma de ..."

14. După alineatul (4) al articolului 111 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Pentru creanţele fiscale administrate de autorităţile administraţiei publice locale, orice plată făcută după comunicarea somaţiei în cadrul executării silite va stinge mai întâi obligaţiile fiscale cuprinse în titlul executoriu."
 15. După alineatul (5) al articolului 112 se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu următorul cuprins:
"(51) Creanţele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compensează cu creanţele debitorului reprezentând sume de restituit de aceeaşi natură, în condiţiile art. 111. Eventualele diferenţe rămase vor fi compensate cu alte obligaţii fiscale ale debitorului, în ordinea prevăzută la alin. (5). Procedura de compensare va fi stabilită prin ordin al ministrului finanţelor publice."
 16. Alineatul (2) al articolului 115 va avea următorul cuprins:
"(2) Nu se datorează majorări de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligaţii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum şi sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor şi sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei."
 

 17. La articolul 116 alineatul (2), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a1), cu următorul cuprins:
"a1) pentru impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat de către debitorul declarat insolvabil care nu are venituri şi bunuri urmăribile, până la data trecerii în evidenţa separată, potrivit art. 172;".
18. Alineatul (4) al articolului 118 se abrogă.
După alineatul (6) al articolului 126 se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu următorul cuprins:
"(61) Bunurile perisabile şi/sau degradabile sechestrate asigurătoriu pot fi valorificate, cu acordul organului de executare, de către debitor, sumele obţinute consemnându-se la dispoziţia organului de executare."
 20. La articolul 130, litera d) se abrogă.
 21. După alineatul (5) al articolului 133 se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu următorul cuprins:
"(51) În cazul în care, potrivit legii, s-a dispus atragerea răspunderii membrilor organelor de conducere, în conformitate cu dispoziţiile cap. IV din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, şi pentru creanţe fiscale, prin derogare de la prevederile art. 142 din Legea nr. 85/2006, executarea silită se efectuează de organul de executare în condiţiile prezentului cod."
 22. Alineatul (3) al articolului 137 va avea următorul cuprins:
"(3) Modificarea titlului de creanţă atrage modificarea titlului executoriu în mod corespunzător."
 23. Alineatul (4) al articolului 137 se abrogă.
 24. După alineatul (7) al articolului 137 se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu următorul cuprins:
"(71) Netransmiterea titlurilor executorii provenite în urma sancţionării contravenţionale, în termen de 90 de zile de la emiterea de către organele competente, conduce la anularea acestora. Conducătorul organului emitent al titlului executoriu are obligaţia emiterii deciziei de imputare a contravalorii contravenţiei personalului care se face vinovat de întârziere. Termenul de 90 de zile se prelungeşte cu perioada scursă în procedura de contestare a proceselorverbale de constatare a contravenţiei."
 25. Alineatul (1) al articolului 143 va avea următorul cuprins:
"(1) Înaintea valorificării bunurilor, acestea vor fi evaluate. Evaluarea se efectuează de organul de executare prin experţi evaluatori proprii sau prin experţi evaluatori independenţi. Evaluatorii independenţi sunt desemnaţi în condiţiile art. 54. Atât evaluatorii proprii, cât şi evaluatorii independenţi sunt obligaţi să îşi îndeplinească atribuţiile ce le revin, astfel cum reies din prezentul cod, din actul prin care s-a dispus expertiza, precum şi din actul prin care au fost numiţi."
 26. După alineatul (7) al articolului 144 se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
"(8) Dispoziţiile alin. (7) nu se aplică în cazul în care valoarea bunurilor deja sechestrate de creditorul fiscal acoperă valoarea creanţei pentru care s-a început executarea silită prin poprire."
 27. La articolul 157 alineatul (1), litera (c) va avea următorul cuprins:
"(c) după finalizarea unei licitaţii, dacă bunul/bunurile sechestrate nu au fost vândute şi se oferă cel puţin preţul de evaluare."
 28. Alineatul (11) al articolului 158 va avea următorul cuprins:
"(11) Taxa de participare reprezintă 10% din preţul de pornire a licitaţiei şi se plăteşte în lei la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului. În termen de 5 zile de la data întocmirii procesului-verbal de licitaţie, organul de executare va dispune în scris restituirea taxei de participare participanţilor care au depus oferte de cumpărare şi care nu au fost declaraţi adjudecatari, iar în cazul adjudecării taxa se reţine în contul preţului. Taxa de participare nu se restituie ofertanţilor care nu s-au prezentat la licitaţie, celui care a refuzat încheierea procesului-verbal de adjudecare, precum şi adjudecatarului care nu a plătit preţul. Taxa de participare care nu se restituie se face venit la bugetul de stat, cu excepţia cazului în care executarea silită este organizată de organele fiscale prevăzute la art. 35, caz în care taxa de participare se face venit la bugetele locale."
 29. Alineatul (2) al articolului 160 va avea următorul cuprins:
"(2) Dacă adjudecatarul nu plăteşte preţul, licitaţia se va relua în termen de 10 zile de la data adjudecării. În acest caz, adjudecatarul este obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi, în cazul în care preţul obţinut la noua licitaţie este mai mic, diferenţa de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la următoarea licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie."
 30. După alineatul (2) al articolului 160 se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
"(21) Cu sumele încasate din eventuala diferenţă de preţ, percepute în temeiul alin. (2), se vor stinge creanţele fiscale înscrise în titlul executoriu în baza căruia s-a început executarea silită."
 31. Alineatul (3) al articolului 160 se abrogă.
 32. Articolul 164 se abrogă.

Notă: Pentru analizarea integrală a textului Ordonanţei în cauză, accesaţi link-ul Direcţiei Impozite şi Taxe Locale la: http://www.impozitelocale1.ro/legi/Ordonanta_35_2006.html

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1752613200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile