search

Procedura de aplicare a taxarii inverse in anul 2016



De la 1 ianuarie 2016, prin intrarea in vigoare a prevederilor noului Cod fiscal aprobate prin Legea nr.227/2015 se extinde aplicarea taxarii inverse si pentru livrarile taxabile de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel.

De asemenea, de la data de1 ianuarie 2016, se introduce taxarea inversa, pana la data de 31 decembrie 2018, pentru urmatoarele operatiuni efectuate in interiorul tarii:

- furnizarile de telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare;
- furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final;
- furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.

Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Taxarea inversa se aplica numai pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii.

Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se aplica taxarea inversa furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul de taxa , atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

Prin normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 vor fi definite bunurile care vor intra sub incidenta taxarii inverse pana la 31 decembrie 2018, fiind stabilite si codurile NC corespunzatoare bunurilor pentru care s-a reglementat aplicarea taxarii inverse.

Taxarea inversa se aplica si in prezent pentru urmatoarele operatiuni: livrarea de deseuri, livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, livrarea de cereale si plante tehnice, livrarea de energie electrica, transferul de certificate verzi, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.


Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice