search
conta.ro cauta meniu
search

Procedura de casare a obiectelor de inventar: Etape de urmat si monografie contabila

Suspendare activitate firma: Mai are obligatia de a depune declaratii fiscale?
O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, are pe inventar mai multe biciclete inregistrate ca si obiecte de inventar. Aceste biciclete nu sunt in stare de functionare si ar trebui scoase din gestiune. Care este monografia contabila?
 
In situatia dvs. probabil doriti sa le scoateti din gestiuni si sa le predati la un centru de reciclare, deoarece considerati ca bunurile in cauza (obiectele de inventar) nu mai pot fi utilizate in niciun scop economic viabil si trebuie distrus sau predat unui centru de colectare a deseurilor.
In cazul de fata, bunurile/materialele care nu mai pot fi utilizate se declaseaza, iar partile recuperabile, daca exista, sunt contabilizate la valoarea justa.
 
In acest caz, ca prima etapa ar trebui intocmit un Proces verbal de inventariere a marfurilor degradate (bicicletele)
 
Procesul verbal de inventariere a bunurilor degradate ar trebui sa fie insotit si de catre urmatoarele documente:
 
1. Un Raport (document ) in care sa se prezite explicatii privind starea de degradare a bunurilor materiale
2. Detalii complete despre specificatiile bunurilor materiale propuse pentru retragere
3. Raportele de cercetare administrativa pentru bunurile in cauza, in functie de situatie
4. Orice alte documente necesare pentru fundamentarea deciziei de scoatere din functiune
 
Actul care serveste ca document de constatare a indeplinirii conditiilor necesare de declasare a unor bunuri materiale, ca document de predare la magazie a ansamblelor, subansamblelor, pieselor componente si materialelor rezultate din scoaterea efectiva din functiune a mijloacelor fixe, in cazul de fata din declasarea materialelor/obiectelor de inventar, si totodata ca document justificativ de inregistrare in evidenta magaziilor (depozitelor) si in contabilitate, este Procesul-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA).
 
Conform Normelor specifice de utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin Ordinul nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile, formularul se completeaza de catre comisia constituita in acest scop, dupa caz, astfel:
- capitolele I si II, cu constatarile si concluziile rezultate din analiza documentatiei primite si din verificarea starii mijloacelor fixe propuse a fi scoase din functiune, scoaterii din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar sau a altor bunuri materiale propuse pentru declasare;
- capitolul III, dupa aprobarea propunerilor si efectuarea scoaterii din functiune, din uz sau declasarii, cu informatii referitoare la ansamblele, subansamblele, piesele, componentele si materialele rezultate.
 
Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014 precizeaza la pct.75(1)
La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa se substituie costului de achizitie.

 
Ca urmare, veti utiliza Procesul-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA).
Acest document se completeaza de comisia constituita in acest scop si are urmatoarele functii:
 
Constatarea si aprobarea scoaterii din functiune a bunurilor propuse pentru declasare.
Document de predare la magazie a pieselor, componentelor sau materialelor recuperabile rezultate din scoaterea din functiune a mijloacelor fixe sau altor bunuri.
 
Etapele de urmat sunt urmatoarele:
 
1. Evaluarea produsului si stabilirea posibilitatii de reutilizare. Se efectueaza o evaluare tehnica a bunului/bunurilor pentru a vedea daca poate fi modificat (reparat) in mod viabil. Daca bicicletele nu pot fi refolosite intr-un alt proiect sau daca reparatiile necesare nu sunt rentabile sau nu pot fi revandute (de exemplu), vor trebui scoase din gestiune
2. Intocmirea Procesului-verbal de scoatere din functiune (declasare):
- Este desemnata o comisie care are ca atributii sa analizeze starea bunurilor si sa decida daca acestea trebuie scoase din gestiune precum si sa precedeze la casarea (declasarea) bunurilor. Procesul-verbal include detalii despre bunurile deteriorate si valoarea lor contabila initiala. De asemenea va preciza si valoarea activelor recuperate. Conform Ordinului 1802/2014, bunurile rezultate din casarea unor stocuri trebuie evaluate la valoarea justa, aca urmare piesele, materialele sau componentele recuperate se inregistreaza la valoarea justa.
 
3. Inregistrarea in contabilitate. Bunurile deteriorate sunt scoase din gestiune, iar piesele sau materialele recuperate sunt inregistrate in stoc.
 
Ca si monografie contabila:
 
1. Scoaterea din gestiune a bunurilor pe baza Procesului-verbal de scoatere din functiune intocmit in vederea distrugerii si a altor documente doveditoare:
 
Credit 8035. Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta- (pentru bunurile materiale-bicicletele la valoarea de cost din contabilitate)
 
2. Inregistrarea recuperarii/obtinerii de materiale auxiliare, piese de schimb, etc. (daca este cazul)
 
% = 7588 (la valoarea justa)
3021
3024
 
Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici