O societate are o datorie catre un furnizor de 190.000 lei. Totodata, are de incasat de la aceeasi persoana juridica 500.000. Vom afla de la specialistul nostru care este procedura de compensare si ce documente ar trebui intocmite.
Codul civil, la art..1616-1620 prevede urmatoarele:
Compensatia - ART. 1.616 Notiune
Datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
ART. 1.617
Conditii
(1) Compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.
(2) O parte poate cere lichidarea judiciara a unei datorii pentru a putea opune compensatia.
(3) Oricare dintre parti poate renunta, in mod expres ori tacit, la compensatie.
ART. 1.618
Cazuri in care compensatia este exclusa
Compensatia nu are loc atunci cand:
a) creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi;
b) datoria are ca obiect restituirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat;
c) are ca obiect un bun insesizabil.
ART. 1.619
Termenul de gratie
Termenul de gratie acordat pentru plata uneia dintre datorii nu impiedica realizarea compensatiei.
ART. 1.620
Imputatia
Atunci cand mai multe obligatii susceptibile de compensatie sunt datorate de acelasi debitor, regulile stabilite pentru imputatia platii se aplica in mod corespunzator.
Din punctul de vedere al procedurii efective de compensare a datoriilor acesta poate avea loc si in forma electronica, fiind aplicabile prevederile din OUG nr. 77 din 1 iunie 1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si din Normele metodologice din 28 octombrie 2019 privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie
In acest caz persoanele juridice, altele decat cele prevazute la art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001, cu modificarile ulterioare, (ART. 2: Persoanele juridice cu capital integral/ majoritar/minoritar de stat .....), au posibilitatea sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator si prin transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa, potrivit instructiunilor din Norme.
In aceasta situatie, ordinul de compensare reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare. Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare (art. 8 alin. 5 din Norme - aprobate prin HG 773/2019).
Ordinul de compensare reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare. Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare.
In situatia In care dvs. si partenerul dvs. comercial nu optati pentru aplicarea procedurii electronice de compensare, se vor avea in vedere prevederile din Codul Civil, mai exact de la articolele 1616-1623.
Pentru a se confirma indeplinirea conditiilor de compensare si pentru inregistrarea acestei operatiuni in contabilitate, este necesar un document justificativ, care poate fi sub forma unui Proces Verbal de Compensare sau a unui Acord de Compensare.
Acest document justificativ, pentru a fi inregistrat in contabilitate trebuie sa respecte cerintele prevazute in Anexa 1 la Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, respectiv:
-
denumirea documentului;
-
denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul;
-
numarul documentului si data intocmirii acestuia;
-
mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
-
continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
-
datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
-
numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare.
Ca urmare, in situatia descrisa, unde societatea dvs. are o datorie de 190.000 lei catre un furnizor si, in acelasi timp, o creanta de 500.000 lei de la acelasi furnizor, puteti realiza compensarea conform Codului Civil (art. 1616-1620) si/sau OUG nr. 77/1999, cu urmatoarele optiuni:
1. Compensarea conform Codului Civil
Codul Civil prevede compensarea de drept intre doua datorii reciproce care sunt certe, lichide si exigibile (art. 1617 alin. 1). Astfel, datoriile se compenseaza pana la concurenta celei mai mici dintre ele, in acest caz 190.000 lei.
Documente necesare:
Proces-verbal de compensare sau Acord de compensare intre cele doua parti, care sa contina:
- Denumirea documentului (ex. Proces-verbal de compensare),
- Datele de identificare ale ambelor parti,
- Numarul si data documentului,
- Detalii despre sumele compensate si facturile aferente,
- Semnatura reprezentantilor legali ai ambelor parti.
Formatul documentului trebuie sa fie conform cu prevederile Ordinului MFP nr. 2634/2015, incluzand informatii clare despre operatiunea economica si participanti.
2. Compensarea prin Sistemul Informatic de Compensare (SIC)
Alternativ, puteti realiza compensarea electronic, conform OUG nr. 77/1999 si Normelor metodologice din 2019. Aceasta procedura necesita:
Crearea conturilor de utilizator in SIC.
Incarcarea facturilor in SIC, indicand intentia de compensare.
Generarea si validarea unui Ordin de Compensare in SIC, care va fi documentul justificativ pentru inregistrarea in contabilitate.
Documente necesare:
-
Ordinul de compensare emis prin SIC, care serveste ca document justificativ.
-
Borderou al datoriilor stinse pentru justificarea compensarii.
-
Conform HG 773/2019, data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare emis in SIC.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete cadou si aspecte fiscale importante
Tichetele cadou reprezinta un beneficiu salarial oferit de angajatori salariatilor, ca forma de recompensa sau stimulare. Pe langa avantajele pentru angajat, care primeste un supliment financiar neimpozabil in anumite limite, tichetele cadou ofera beneficii si pentru angajator, intrucat acestea pot fi scutite de taxe, in anumite conditii, conform legislatiei fiscale din Romania. Ele trebuie inregistrate corect in contabilitate avand in vedere tratamentele diferite in functie de destinatia lor....
vezi AICI monografia << Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizare 2024: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia << Monografie impozit chirii 2024: studii de caz utile
Inregistrarea corecta si completa a impozitului pe venituri din chirii este esentiala pentru asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala in vigoare. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz cu monografii contabile pentru impozitul pe veniturile din chirii in 2024, oferindu-va detalii importante si despre modul in care se declara aceste venituri, dar si alte aspecte fiscal-contabile relevante.Impozit pe veniturile din chirii 2024 - aspecte fiscaleINTREBARE:O societate comerciala...
vezi AICI monografia << Monografie contabila investitii: aspecte fiscale si studii de caz
Investitiile reprezinta un element central in strategia de dezvoltare si crestere a oricarei entitati economice, fie ca este vorba despre extinderea capacitatilor de productie, achizitia de noi tehnologii sau diversificarea portofoliului de active. In acest articol vom prezenta diverse monografii contabile pentru investitii, evidentiind aspecte teoretice si practice ale contabilizarii diferitelor tipuri de investitii.Monografie vanzare investitie in curs si vanzare terenINTREBARE:X SRL (platitor...
vezi AICI monografia << Monografie contabila ochelari de vedere si obligatiile angajatorilor
Decontarea ochelarilor de vedere este un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, mai ales in contextul in care tot mai multe persoane isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Va prezentam in acest articol aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont o societate pentru decontarea ochelarilor de vedere, inclusiv documentele justificative si inregistrarile contabile necesare pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si contabile....
vezi AICI monografia << Monografie concedii medicale 2024: inregistrari contabile si aspecte fiscale de care sa tii cont
Concediile medicale reprezinta un aspect frecvent intalnit in activitatea societatilor, iar inregistrarea acestora in contabilitate este esential sa fie facuta in mod corespunzator. Pentru a implementa corect reglementarile legale cu privire la concediile medicale, va prezentam in acest articol mai multe studii de caz utile cu monografii contabile pentru acest tip de concedii. Raspunsurile sunt oferite de specialisti in domeniu!Inregistrarea concediilor medicale: aspecte fiscalePe perioada in...
vezi AICI monografia <<