O societate are o datorie catre un furnizor de 190.000 lei. Totodata, are de incasat de la aceeasi persoana juridica 500.000. Vom afla de la specialistul nostru care este procedura de compensare si ce documente ar trebui intocmite.
Codul civil, la art..1616-1620 prevede urmatoarele:
Compensatia - ART. 1.616 Notiune
Datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
ART. 1.617
Conditii
(1) Compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.
(2) O parte poate cere lichidarea judiciara a unei datorii pentru a putea opune compensatia.
(3) Oricare dintre parti poate renunta, in mod expres ori tacit, la compensatie.
ART. 1.618
Cazuri in care compensatia este exclusa
Compensatia nu are loc atunci cand:
a) creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi;
b) datoria are ca obiect restituirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat;
c) are ca obiect un bun insesizabil.
ART. 1.619
Termenul de gratie
Termenul de gratie acordat pentru plata uneia dintre datorii nu impiedica realizarea compensatiei.
ART. 1.620
Imputatia
Atunci cand mai multe obligatii susceptibile de compensatie sunt datorate de acelasi debitor, regulile stabilite pentru imputatia platii se aplica in mod corespunzator.
Din punctul de vedere al procedurii efective de compensare a datoriilor acesta poate avea loc si in forma electronica, fiind aplicabile prevederile din OUG nr. 77 din 1 iunie 1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si din Normele metodologice din 28 octombrie 2019 privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie
In acest caz persoanele juridice, altele decat cele prevazute la art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001, cu modificarile ulterioare, (ART. 2: Persoanele juridice cu capital integral/ majoritar/minoritar de stat .....), au posibilitatea sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator si prin transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa, potrivit instructiunilor din Norme.
In aceasta situatie, ordinul de compensare reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare. Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare (art. 8 alin. 5 din Norme - aprobate prin HG 773/2019).
Ordinul de compensare reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare. Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare.
In situatia In care dvs. si partenerul dvs. comercial nu optati pentru aplicarea procedurii electronice de compensare, se vor avea in vedere prevederile din Codul Civil, mai exact de la articolele 1616-1623.
Pentru a se confirma indeplinirea conditiilor de compensare si pentru inregistrarea acestei operatiuni in contabilitate, este necesar un document justificativ, care poate fi sub forma unui Proces Verbal de Compensare sau a unui Acord de Compensare.
Acest document justificativ, pentru a fi inregistrat in contabilitate trebuie sa respecte cerintele prevazute in Anexa 1 la Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, respectiv:
-
denumirea documentului;
-
denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul;
-
numarul documentului si data intocmirii acestuia;
-
mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
-
continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
-
datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
-
numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare.
Ca urmare, in situatia descrisa, unde societatea dvs. are o datorie de 190.000 lei catre un furnizor si, in acelasi timp, o creanta de 500.000 lei de la acelasi furnizor, puteti realiza compensarea conform Codului Civil (art. 1616-1620) si/sau OUG nr. 77/1999, cu urmatoarele optiuni:
1. Compensarea conform Codului Civil
Codul Civil prevede compensarea de drept intre doua datorii reciproce care sunt certe, lichide si exigibile (art. 1617 alin. 1). Astfel, datoriile se compenseaza pana la concurenta celei mai mici dintre ele, in acest caz 190.000 lei.
Documente necesare:
Proces-verbal de compensare sau Acord de compensare intre cele doua parti, care sa contina:
- Denumirea documentului (ex. Proces-verbal de compensare),
- Datele de identificare ale ambelor parti,
- Numarul si data documentului,
- Detalii despre sumele compensate si facturile aferente,
- Semnatura reprezentantilor legali ai ambelor parti.
Formatul documentului trebuie sa fie conform cu prevederile Ordinului MFP nr. 2634/2015, incluzand informatii clare despre operatiunea economica si participanti.
2. Compensarea prin Sistemul Informatic de Compensare (SIC)
Alternativ, puteti realiza compensarea electronic, conform OUG nr. 77/1999 si Normelor metodologice din 2019. Aceasta procedura necesita:
Crearea conturilor de utilizator in SIC.
Incarcarea facturilor in SIC, indicand intentia de compensare.
Generarea si validarea unui Ordin de Compensare in SIC, care va fi documentul justificativ pentru inregistrarea in contabilitate.
Documente necesare:
-
Ordinul de compensare emis prin SIC, care serveste ca document justificativ.
-
Borderou al datoriilor stinse pentru justificarea compensarii.
-
Conform HG 773/2019, data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare emis in SIC.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<