search

Proiect: Bonificatie de 3% pentru platitorii de impozit pe profit care respecta termenele de plata si nu au obligatii fiscale restante

Pragurile valorice INTRASTAT pentru anul 2024 si un studiu de caz practic
Conform unui proiect legislativ inregistrat pentru dezbatere la Senat, vor putea sa beneficieze de o bonificatie de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii contribuabilii platitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microintreprinderilor care in ultimul an au achitat impozitul datorat la termenele scadente si care la 1 ianuarie 2024 nu inregistreaza obligatii fiscale restante.
 

Bonificatie de 3% pentru firmele care platesc la termen impozitele pe afaceri

 
„Incepand cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si de plata prevazut la art. 41, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achita impozitul trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente beneficiaza de o bonificatie in cota de 3% asupra impozitului datorat asupra impozitului datorat, daca indeplinesc urmatoarele conditii:
 
- in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente; 
 
- la data de 1 ianuarie 2024, nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat; 
 
- utilizeaza bonificatia de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii, prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, in: Grupa 1 - Constructii; Grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii sau pentru sustinerea invatamantului profesional-dual. 
 
Bonificatia de 3% se poate utiliza pana cel tarziu la data de 31 decembrie a anului in care aceasta se acorda. Bonificatia de 3% ramasa neutilizata se restituie la bugetul de stat, cu dibanzile si penalitatile corespunzatoare.
 
Procedura de aplicare a acestei prevederi se stabileste in termen de 30 de zile de la publicarea legii, prin normele de aplicare ale Codului fiscal.
 
„Legea nr. 227/2015 a prevazut, pentru scurte perioade, bonificatii pentru contribuabilii persoane juridice. Acestea au fost cuprinse intre 5% si 10% si s-au acordat, in special, pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale. Impactul bugetar al acestui tip de masura a fost pozitiv, ajutand la consolidarea veniturilor fiscale pentru anii in care s-a aplicat. Bonificatiile fiscale din anii anteriori au fost aplicate nediscriminatoriu, indiferent de istoricul fiscal al contribuabilului, fiind conditionate doar de plata anticipata a obligatiilor fiscale.", scrie in expunerea de motive a propunerii legislative
 
In continuare, "in conditiile in care mediul economic reactioneaza favorabil la stimulente si bonificatii fiscale, iar o parte importanta a operatorilor economici din Romania fac eforturi semnificative pentru a se incadra in termenele legale de plata a obligatiilor fiscale, este firesc ca toti contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale restante si si-au platit obligatiile fiscale la termen in anul anterior sa fie stimulati sa continue sa aiba o conformare fiscala ridicata”, au mai apreciat initiatorii proiectului.
 
Conform acestora, din punct de vedere bugetar, impactul masurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu si lung:
 
- bonificatia va stimuleze conformarea fiscala voluntara si sa asigure finantarea trimestriala a bugetului de stat 
 
- bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru financtraea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea de munca. Asadar, impactul este pozitiv asupra cresterii economice si asupra dinamicii PIB.
 
- descurajeaza operatiunile de optimizare fiscale si stimuleaza conformarea fiscala voluntara a agentilor economici din Romania.
 
Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.
 

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024