search
conta.ro cauta meniu
search

Protest de proporii la Bochum



6.500 de manifestanti au format duminica un lant uman la Bochum, în vestul Germaniei, protestând fata de anuntata închidere a fabricii Nokia din acest oras, au anuntat surse sindicale, citate de AFP si preluate de NewsIn.
Salariatii Nokia, dar si de la alte companii din regiune, purtând torte, au format un lant uman care a facut turul fabricii, dupa ce organizasera un mars de protest în oras. Cercul luminos simbolic a fost destinat "sa aduca lumina oficialilor din Finlanda", au explicat organizatorii manifestatiei, organizate de puternicul sindicat IG-Metall. O delegatie IG-Metall si-a anuntat intentia de a se deplasa în cursul zilei de azi în Finlanda pentru a întâlni conducerea companiei si a o convinge sa caute solutii pentru a evita închiderea fabricii. Grupul finlandez a anuntat ca va închide pâna la jumatatea anului ultima fabrica de telefoane mobile din Germania, care are 2.300 de salariati si de care depind indirect alte câteva mii de locuri de munca. Nokia intentioneaza sa îsi mute productia în România, unde costul fortei de munca este mult mai redus. Anuntul rezultatelor financiare record ale grupului în 2007, la scurt timp dupa anuntul închiderii fabricii din motive economice, a discreditat Nokia în Germania, unde un numar din ce în ce mai mare de consumatori a început sa boicoteze aceasta marca.
Delocalizarea Nokia evidentiaza esecul politicii industriale a UE
Cauza mai profunda a conflictului Nokia este esecul politicii industriale a Germaniei, dar si a Uniunii Europene, scrie Financial Times, demonstrând cum ajutoarele regionale si subventiile de stat dau nastere factorilor care încurajeaza companiile sa se mute dintr-o tara membra în alta. Strategia UE a fondurilor structurale nu conduce la o mai buna ocupare a fortei de munca si o productie mai mare la nivel european. Mai degraba, aceasta politica încurajeaza redistribuirea productiei si a locurilor de munca deja existente. Conditia pusa de UE ca relocalizarile sa nu fie subventionate sau ca efectele negative pentru alte tari sa fie luate în considerare nu împiedica situatii de genul celei de la Nokia. De asemenea, politica europeana interzice platile directe pentru a încuraja delocalizarile, dar cu toate acestea unul dintre motivele mutarii Nokia în România este reprezentat tocmai de ajutoarele regionale. În cadrul programului de dezvoltare regionala, UE a finantat cu 30 de milioane de euro satul din România unde se muta fabrica Nokia. Politica ajutoarelor este în mod fundamental gresita, apreciaza FT. Ea pleaca de la premisa ca o infrastructura regionala mai buna si o forta de munca mai calificata - ambele conducând la costuri mai mici - sporesc atractivitatea unei tari pentru industrie. Premisa este corecta, dar ea nu duce la o dezvoltare si o ocupare mai buna a fortei de munca în UE per ansamblu.
Dezvoltarea presupune mai multe comenzi pentru companii, adica o cerere mai mare. Este rezultatul dobânzilor mai mici, al unei politici a ratei de schimb adecvate si al redistribuirii venitului national în favoarea oamenilor obisnuiti.
Cu aceasta politica de crestere, totul conduce la un nivel de productie european care ramâne neschimbat per ansamblu, dar care se muta în tarile unde costurile sunt mai mici, adica acolo unde sunt mai multe ajutoare regionale si subventii de stat si unde salariile si impozitele sunt mai mici. În consecinta, fondurile regionale încurajeaza mobilitatea companiilor, fie ca intentioneaza sau nu sa o faca.
Nokia începe productia la fabrica din Cluj
Nokia a anuntat ieri începerea productiei de dispozitive mobile în cadrul fabricii sale de la Cluj, marcând astfel un moment foarte important în evolutia investitiei companiei în România, se arata într-un comunicat al Nokia. În cadrul evenimentului care a marcat debutul productiei, Juha Putkiranta, Senior Vice President, Demand Supply Network Management, l-a sunat pe ambasadorul Finlandei în România, Excelenta Sa, domnul Tapio Saarela, anuntându-l ca dispozitivul care le permite realizarea acelui apel este primul telefon Nokia fabricat în România - un model Nokia 1200. Domnul Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Emil Boc, primarul orasului Cluj-Napoca, precum si numerosi invitati de marca din judetul Cluj au luat parte la eveniment alaturi de noii angajati Nokia de la Jucu.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile