search

Puncte de lucru fixe si ambulante. Cum se procedeaza cu casele de marcat?

Vom afla din studiul de caz prezentat mai jos cum se procedeaza in cazul unei societati cu mai multe puncte de lucru.  Spre exemplu, casa de marcat inregistrata pe punctul de lucru de la Constanta se poate folosi la un alt punct de lucru fara a fi inregistrata pe punctul de lucru in care se foloseste? Putem avea mai multe case de marcat mobile inregistrate pe acelasi punct de lucru fix? In cazul punctelor de lucru fixe se pot folosi casele de marcat mobile? In cazul unui contract de inchiriere pentru o perioada de 3 saptamani pentru un punct de lucru ambulant - avem obligativitatea inregistrarii acestuia la ONRC?



Iata raspunsul specialistului!


Potrivit art. 49 din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, sigilarea aparatelor de marcat electronice fiscale si a memoriei fiscale se efectueaza cu sigiliul fiscal inainte de livrarea aparatelor de catre distribuitorii autorizati.

In cazul aparatelor de marcat electronice fiscale transferate de la un punct de lucru la altul apartinand aceluiasi utilizator, sigilarea aparatului de marcat electronic fiscal si a memoriei fiscale se face cu sigiliul fiscal sau, dupa caz, cu sigiliul de identificare al tehnicianului de service.

La sigilare se intocmeste, in doua exemplare, un proces-verbal care se semneaza de reprezentantul distribuitorului autorizat sau, dupa caz, al unitatii de service acreditate, un exemplar fiind transmis organului fiscal competent.

In baza acestor prevederi, consider ca puteti transfera o casa de marcat de la un punct de lucru la altul, dar numai cu ajutorul distribuitorului de case de marcat care intocmeste formalitatile necesare.
 
Potrivit art. 18 alin. (2) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, aparatele de marcat portabile au dimensiuni si greutate reduse, sunt usor transportabile si pot fi utilizate in activitatile de comert/servicii prestate in regim ambulant, in mijloacele de transport si altele asemenea.
 
De asemenea, bonurile fiscale emise de o casa de marcat portabila are caracteristici diferite faa de cele ale unui bon fiscal emis de o casa de marcat fixa.
 
Deci nu pot fi utilizate intr-un punct de lucru fix casele de marcat portabile.
Nu este impus un numar de case mobile. In opinia mea, puteti utiliza cate case de marcat mobile impune activitatea desfasurata.
Avand inchiriat un spatiu, chiar si pe o perioada limitata, opinia mea este ca trebuie sa declarati punct de lucru la ONRC.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist.

Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice