search

Randamentul si amortizarea unei investitii imobiliare: ce sunt si cum le calculezi

Fara doar si poate, una dintre cele mai populare metode de a obtine un venit suplimentar pasiv este investitia in imobiliare. Iar daca iti doresti si tu sa profiti de o astfel de oportunitate, trebuie sa stii ca poti estima succesul investitiei cu ajutorul formulelor de calcul pentru randament si amortizare. Folosindu-le, vei putea sa decizi daca investitia iti indeplineste asteptarile sau daca este mai bine sa iti indrepti capitalul spre investitii mai profitabile. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii.

De ce investitiile in imobiliare sunt considerate a fi profitabile

Popularitatea acestora este data nivelul de profit pe care l-au adus de-a lungul timpului oamenilor care au ales sa investeasca in imobiliare. Iata, concret, care sunt motivele pentru care investitiile in imobiliare pot genera un profit substantial:

  • Potentialul de apreciere a valorii proprietatii. De-a lungul timpului, proprietatile imobiliare au tendinta de a creste in valoare, mai ales atunci cand sunt amplasate in zone strategice ale orasului, cum sunt cele din dezvoltarea One Modrogan aflata chiar in centrul Bucurestiului. Aceasta apreciere poate aduce profituri generoase in timp, iar daca vorbim despre inchriere, pretul perceput poate fi tot mai mare de la un an la altul. Acest lucru este aplicabil si in cazul vanzarii, peste cativa ani, a unui imobil cumparat in prezent.
  • Fluxul de numerar. Imobiliarele inchiriate iti pot genera fluxuri constante de numerar. 
  • Controlul absolut al proprietarului. Atunci cand investesti in imobiliare, ai capacitatea de a exercita un grad semnificativ de control asupra investitiei tale. Decizia de a inchiria pe termen scurt, pe termen lung sau chiar de a vinde imobilul la un moment dat, iti apartine.

Ce este randamentul si amortizarea si cum se calculeaza

Acum ca ai aflat de ce, in general, investitiile in imobiliare sunt considerate a fi profitabile, iata cum poti sa calculezi randamentul si amortizarea pentru a te asigura ca investitia pe care o faci este profitabila si pentru tine.

In linii mari, randamentul se calculeaza luand in considerare veniturile pe care estimezi ca le vei incasa din chirie pe parcursul unui an si costul apartamentului, exprimat in procente. 

  • De exemplu, pentru un apartament de 85.000 euro, a carui chirie va fi 450 euro/luna, randamentul este egal cu (450*12)/85.000 si anume 6,35%. 
  • Si, ca sa estimezi perioada in care iti vei recupera intreaga investitie, adica amortizarea investitiei, facem raportul invers, impartind costul apartamentului la veniturile obtinute din chirie intr-un an si anume 85.000/5.400. Reiese ca va dura aproximativ 15 ani pentru a-ti recupera banii investiti in apartament.

Tine cont ca in ambele formule am considerat 450 de euro rata lunara, pe toata perioada inchirierii. Totusi, de la un an la altul, rata poate creste. Astfel, randamentul si amortizarea investitiei vor fi, in realitate, mult mai avantajoase.

Ce poti face pentru a creste randamentul investitiei

Daca te gandesti sa cumperi un imobil cu scop de investitie, iata cateva aspecte la care sa fii atent pentru a te asigura ca obtii un randament cat mai bun al investitiei:

  • Alege sa achizitionezi un apartament intr-o zona strategica a orasului.
  • Daca alegi un apartament nou, atunci investeste intr-un design modern si de calitate, cu toate dotarile necesare. In plus, daca apartamentul este unul vechi, atunci opteaza pentru reparatii ale sistemelor electrice si sanitare. Aceste lucruri iti vor permite sa cresti pretul chiriei.
  • Analizeaza piata inchirierilor si ajusteaza chiria anual pentru a reflecta cererea si valoarea pietei. 

In concluzie, inainte de a decide in ce imobil sa investesti, calculeaza cu atentie randamentul si amortizarea investitiei pentru a afla daca beneficiile obtinute iti indeplinesc asteptarile. Daca rezultatele nu te multumesc, atunci alege cu atentie un alt imobil, tinand cont de sfaturile din acest articol.


Sursa foto: Shutterstock

Noutati contabile 1718226000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice