Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu a prezentat astazi, impreuna cu vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si alaturi de premierul Romaniei, Victor Ponta concluziile studiului privind efectele macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine si specialitati de panificatie.
"Dupa un an de la aplicarea masurii de reducere a TVA la 9% s-a dovedit ca masura a fost una corecta si din punct de vedere al preturilor care au scazut cu 10%, dar si pentru piata de morarit si panificatie", a precizat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Ministrul Finantelor Publice a mentionat ca datele statistice de pana acum arata clar ca reducerea TVA la faina si paine a avut un impact pozitiv asupra diminuarii fenomenului de "economie ascunsa".
"Din estimarile MFP si Comisiei Nationale de Prognoza rezulta ca in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea la paine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecand de la urmatoarele ipoteze: cantitatea suplimentara de paine livrata de agentii economici a fost de 88.000 de tone, iar pretul mediu al painii si al produselor de franzelarie publicat de INS in ultimele sase luni a fost de 3,49 lei/kg", a declarat Ioana Maria Petrescu.
"Numarul societatilor, cele care au lucrat la negru, s-a diminuat semnificativ, am avut in aceasta perioada o crestere a productiei fiscalizate. Eu ma declar multumit", a adaugat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Rezultatele evaluarii ex-post a efectelor reducerii TVA de la 24% la 9% au fost salutate si de premierul Romaniei, Victor Ponta.
"A fost un proiect de succes. A fost important si parteneriatul cu mediul privat. Cred ca trebuie multumit tuturor celor care lucreaza in domeniu. Asta imi da speranta ca si celelalte masuri adoptate, cum este reducerea CAS vor avea acelasi succes", a precizat premierul Victor Ponta.
Concluziile studiului privind evaluarea ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine si specialitati de panificatie
Productia de faina si paine a crescut inca din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, cu aproape 10 mii tone in cazul painii si cu 20 mii tone la faina. in termeni relativi, in septembrie 2013 si iunie 2014 s-au inregistrat cele mai ridicate sporuri: 20,2% la paine si 27,1% la faina de grau si secara, respectiv 22,6% la paine si 25,1% la faina de grau si secara.
Pentru perioada post introducere TVA redus la paine, adica septembrie 2013- iunie 2014 (ultimele date oficiale disponibile), cifrele arata o crestere de 18% pe productia de paine, aproape 16% pe faina.
Imbunatatirea profitabilitatii si productivitatii muncii
Din punct de vedere a valorii profitului brut, semestrul al doilea al anului 2013 (cu 4 luni de aplicare a reducerii TVA) reprezinta un semestru cu rezultate deosebite.
Profitul brut realizat in 2013 a fost mai mare decat cel din 2012, aproape in exclusivitate datorita rezultatelor din semestrul al doilea.
in termeni valorici, profitul brut a fost in anul 2013 de 67,5 mil. lei in sectorul "fabricarii produselor de morarit" si de 181,8 mil. lei in sectorul de fabricare a painii si produselor de patiserie ceea ce inseamna un total de 250 mil. lei in ambele activitati, fata de 169 mil. lei in anul 2012.
Avand in vedere ca la nivelul semestrului I 2013 profitul brut a fost mai mic decat cel din semestrul I 2012, se poate aprecia ca cele aproape 100 mil. lei de profit brut suplimentar provin din activitatea semestrului II, stimulata de aplicarea masurii de reducere a TVA. Fata de semestrul I 2013, in semestrul II 2013 profitul brut a fost cu 20 mil. lei mai mare in sectorul de fabricare a produselor de morarit si cu 84 mil. lei in sectorul de fabricare a painii si produselor de patiserie.
In anul 2013 productivitatea muncii a continuat sa se imbunatateasca, desi societatile care si-au oficializat productia sau locurile de munca au fost in general societati mici, cu nivele mai reduse de eficienta.
Pe de alta parte, a precizat ministrul finantelor publice, se poate aprecia ca obligatiile bugetare ale sectorului de morarit si panificatie au fost superioare nu numai din perspectiva stricta a TVA ci si din perspectiva impozitului pe profit, CAS si a impozitului pe veniturile salariale.
Analiza cantitatilor produse si livrate de faina, paine si produse de patiserie releva urmatoarele tendinte manifestate dupa reducerea TVA:
- cresterea semnificativa a cantitatilor de faina si paine livrate in mod oficial si declarate de agentii economici;
- reducerea TVA pe intregul lant de valorificare a materiei prime a stimulat si productia de produse de patiserie, chiar daca cota de TVA pentru acestea nu s-a redus;
- livrarile care s-au majorat au fost indeosebi cele pentru piata interna, ceea ce sustine impactul semnificativ pe care masura l-a avut asupra economiei ascunse.
Exporturile
Exporturile cantitative au inregistrat cresteri superioare celor de la import ceea ce sustine concluzia unui impact mai putin semnificativ al reducerii TVA asupra deteriorarii balantei comerciale pentru produsele de panificatie.
In perioada septembrie 2013-mai 2014 exportul de faina s-a majorat cu aproape 34% iar cel de produse de brutarie cu 28,5%.
Preturi si rata anuala a inflatiei
Evolutia din ultimele 4 luni ale anului 2013 in ceea ce priveste preturile celor doua componente (paine si faina) a condus la o scadere cu 11,39% pentru paine si de 8,82% pentru faina in luna decembrie 2013 fata de decembrie 2012. Aceste scaderi de pret au avut o influenta pozitiva asupra inflatiei anuale din decembrie 2013, care a atins un minim istoric de 1,55%.
De la aplicarea masurii de reducere a TVA la 9% la categoria paine si alte specialitati, s-a inregistrat deflatie atat la paine cat si la faina, prin reduceri semnificative de pret ce au ajuns la -11,43% la paine, respectiv -10,09% la faina, in luna iulie 2014, fata de iulie 2013.
Datele statistice din perioada septembrie - decembrie 2013 arata ca practic nu au existat societati comerciale care sa nu opereze reduceri de preturi, sau care, din contra, sa inregistreze majorarea preturilor la paine si produse de panificatie.
In perioada septembrie 2013 - iulie 2014 fata de perioada precedenta similara, cea mai importanta scadere de pret s-a inregistrat la categoria "paine" (-10,25%), in timp ce la faina preturile de consum s-au redus cu 7,86%. Aceste evolutii au condus la o scadere cu 7,69% la nivelul grupei "produse de morarit si panificatie".
Impact bugetar
In ceea ce priveste implicatia asupra veniturilor bugetului general consolidat, determinata de reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% asupra livrarilor de faina, paine si specialitati de panificatie, in perioada septembrie 2013-iunie 2014, aceasta este de -281,4 milioane lei, in conditiile aplicarii unui grad de colectare de 73,6%. in programul evaluat initial impactul era de 281,7 milioane lei, inregistrandu-se o abatere de program in favoarea bugetului general consolidat de +0,3 milioane de lei.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia <<