search

Raport asupra reducerii TVA. Ce efecte au avut primele masuri in domeniu?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu a prezentat astazi, impreuna cu vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si alaturi de premierul Romaniei, Victor Ponta concluziile studiului privind efectele macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine si specialitati de panificatie.

"Dupa un an de la aplicarea masurii de reducere a TVA la 9% s-a dovedit ca masura a fost una corecta si din punct de vedere al preturilor care au scazut cu 10%, dar si pentru piata de morarit si panificatie", a precizat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Ministrul Finantelor Publice a mentionat ca datele statistice de pana acum arata clar ca reducerea TVA la faina si paine a avut un impact pozitiv asupra diminuarii fenomenului de "economie ascunsa".

"Din estimarile MFP si Comisiei Nationale de Prognoza rezulta ca in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea la paine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecand de la urmatoarele ipoteze: cantitatea suplimentara de paine livrata de agentii economici a fost de 88.000 de tone, iar pretul mediu al painii si al produselor de franzelarie publicat de INS in ultimele sase luni a fost de 3,49 lei/kg", a declarat Ioana Maria Petrescu.

"Numarul societatilor, cele care au lucrat la negru, s-a diminuat semnificativ, am avut in aceasta perioada o crestere a productiei fiscalizate. Eu ma declar multumit", a adaugat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Rezultatele evaluarii ex-post a efectelor reducerii TVA de la 24% la 9% au fost salutate si de premierul Romaniei, Victor Ponta.

"A fost un proiect de succes. A fost important si parteneriatul cu mediul privat. Cred ca trebuie multumit tuturor celor care lucreaza in domeniu. Asta imi da speranta ca si celelalte masuri adoptate, cum este reducerea CAS vor avea acelasi succes", a precizat premierul Victor Ponta.

Concluziile studiului privind evaluarea ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine si specialitati de panificatie

Productia de faina si paine a crescut inca din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, cu aproape 10 mii tone in cazul painii si cu 20 mii tone la faina. in termeni relativi, in septembrie 2013 si iunie 2014 s-au inregistrat cele mai ridicate sporuri: 20,2% la paine si 27,1% la faina de grau si secara, respectiv 22,6% la paine si 25,1% la faina de grau si secara.

Pentru perioada post introducere TVA redus la paine, adica septembrie 2013- iunie 2014 (ultimele date oficiale disponibile), cifrele arata o crestere de 18% pe productia de paine, aproape 16% pe faina.


Imbunatatirea profitabilitatii si productivitatii muncii

Din punct de vedere a valorii profitului brut, semestrul al doilea al anului 2013 (cu 4 luni de aplicare a reducerii TVA) reprezinta un semestru cu rezultate deosebite.

Profitul brut realizat in 2013 a fost mai mare decat cel din 2012, aproape in exclusivitate datorita rezultatelor din semestrul al doilea.

in termeni valorici, profitul brut a fost in anul 2013 de 67,5 mil. lei in sectorul "fabricarii produselor de morarit" si de 181,8 mil. lei in sectorul de fabricare a painii si produselor de patiserie ceea ce inseamna un total de 250 mil. lei in ambele activitati, fata de 169 mil. lei in anul 2012.

Avand in vedere ca la nivelul semestrului I 2013 profitul brut a fost mai mic decat cel din semestrul I 2012, se poate aprecia ca cele aproape 100 mil. lei de profit brut suplimentar provin din activitatea semestrului II, stimulata de aplicarea masurii de reducere a TVA. Fata de semestrul I 2013, in semestrul II 2013 profitul brut a fost cu 20 mil. lei mai mare in sectorul de fabricare a produselor de morarit si cu 84 mil. lei in sectorul de fabricare a painii si produselor de patiserie.


In anul 2013 productivitatea muncii a continuat sa se imbunatateasca, desi societatile care si-au oficializat productia sau locurile de munca au fost in general societati mici, cu nivele mai reduse de eficienta.


Pe de alta parte, a precizat ministrul finantelor publice, se poate aprecia ca obligatiile bugetare ale sectorului de morarit si panificatie au fost superioare nu numai din perspectiva stricta a TVA ci si din perspectiva impozitului pe profit, CAS si a impozitului pe veniturile salariale.

Analiza cantitatilor produse si livrate de faina, paine si produse de patiserie releva urmatoarele tendinte manifestate dupa reducerea TVA:

-    cresterea semnificativa a cantitatilor de faina si paine livrate in mod oficial si declarate de agentii economici;
-    reducerea TVA pe intregul lant de valorificare a materiei prime a stimulat si productia de produse de patiserie, chiar daca cota de TVA pentru acestea nu s-a redus;
-    livrarile care s-au majorat au fost indeosebi cele pentru piata interna, ceea ce sustine impactul semnificativ pe care masura l-a avut asupra economiei ascunse.

Exporturile

Exporturile cantitative au inregistrat cresteri superioare celor de la import ceea ce sustine concluzia unui impact mai putin semnificativ al reducerii TVA asupra deteriorarii balantei comerciale pentru produsele de panificatie.

In perioada septembrie 2013-mai 2014 exportul de faina s-a majorat cu aproape 34% iar cel de produse de brutarie cu 28,5%.

Preturi si rata anuala a inflatiei

Evolutia din ultimele 4 luni ale anului 2013 in ceea ce priveste preturile celor doua componente (paine si faina) a condus la o scadere cu 11,39% pentru paine si de 8,82% pentru faina in luna decembrie 2013 fata de decembrie 2012. Aceste scaderi de pret au avut o influenta pozitiva asupra inflatiei anuale din decembrie 2013, care a atins un minim istoric de 1,55%.

De la aplicarea masurii de reducere a TVA la 9% la categoria paine si alte specialitati, s-a inregistrat deflatie atat la paine cat si la faina, prin reduceri semnificative de pret ce au ajuns la -11,43% la paine, respectiv -10,09% la faina, in luna iulie 2014, fata de iulie 2013.

Datele statistice din perioada septembrie - decembrie 2013 arata ca practic nu au existat societati comerciale care sa nu opereze reduceri de preturi, sau care, din contra, sa inregistreze majorarea preturilor la paine si produse de panificatie.

In perioada septembrie 2013 - iulie 2014 fata de perioada precedenta similara, cea mai importanta scadere de pret s-a inregistrat la categoria "paine" (-10,25%), in timp ce la faina preturile de consum s-au redus cu 7,86%. Aceste evolutii au condus la o scadere cu 7,69% la nivelul grupei "produse de morarit si panificatie".

Impact bugetar

In ceea ce priveste implicatia asupra veniturilor bugetului general consolidat, determinata de reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% asupra livrarilor de faina, paine si specialitati de panificatie, in perioada septembrie 2013-iunie 2014, aceasta este de -281,4 milioane lei, in conditiile aplicarii unui grad de colectare de 73,6%. in programul evaluat initial impactul era de 281,7 milioane lei, inregistrandu-se o abatere de program in favoarea bugetului general consolidat de +0,3 milioane de lei.



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice