search

Raportarea contabila la 30 iunie 2015. Care sunt cele 5 modificari fata de sistemul de raportare din 2014?

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF

Va informam ca s-a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile. Mai jos va prezentam si noutatile pe care le aduce proiectul, prin comparatie cu sistemul de raportare contabila din 2014.

Atentie! Se elimina stampila pentru una dintre proceduri! Mai jos gasiti detalii.

Precizam, mai intai, ca potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute de lege au obligatia sa intocmeasca raportari contabile si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor Publice.

Sunt exceptati de la intocmirea raportarilor contabile operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei. Incepand cu 1 ianuarie 2015 operatorii economici aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 care transpun prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului.

Fata de raportarea contabila la 30 iunie 2014 prezentul proiect de ordin cuprinde 5 elemente de noutate:

 
1. − Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 prevad trei categorii de entitati, respectiv: microentitati, entitati mici, precum si entitati mijlocii si mari, incadrate astfel in functie de indicatorii: cifra de afaceri, total active si numarul mediu de salariati;

Prin proiectul de ordin sunt stabilite cerinte specifice de raportare contabila pentru fiecare categorie de operatori economici.


2. − S-a eliminat obligativitatea stampilarii formularelor de raportare contabila;

3. − S-au elaborat de catre Directia Generala de Tehnologia Informatiei programe informatice de asistenta a contribuabililor care cuprind noile formulare prevazute de proiectul de ordin pentru a facilita intocmirea si transmiterea raportarilor contabile catre Ministerul Finantelor Publice;

Cititi aici articolul complet.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice