search

Raportarile contabile la 30 iunie 2016 au termen la 16 august



Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr.1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica, de asemenea, societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul Viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 1286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Termenul de depunere pentru raportarile contabile la data de 30 iunie 2016 este cel tarziu pana pe data de 16 august 2016.

Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.499/05.07.2016, a fost publicat OMFP 916/2016 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2016 a operatorilor economici.

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2016, incadrarea in criteriul de mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in criteriul reprezentand cifra de afaceri pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2015.

Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. in acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.

Continuarea aici.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice