search

Reevaluare mijloace fixe - ce este important sa cunoasteti [Studiu de caz]

Modernizare cladire: ce metoda de amortizare se aplica?
Reevaluarea mijloacelor fixe reprezinta un proces esential in contabilitatea unei societati comerciale, avand un impact semnificativ asupra situatiilor financiare.
 
Intrebare: "O societate comerciala, cu capital integral de stat, efectueaza o data la 3 ani reevaluarea mijloacelor fixe, pe care o inregistreaza in contabilitate.
 
1. In cazul in care, in urma raportului de reevaluare, rezulta, la majoritatea mijloacelor fixe, o crestere de valoare semnificativa, iar durata ramasa de amortizat este mai mica de 1 an, se poate stabili o noua durata de amortizare, mai mare decat cea ramasa, stabilita de catre o comisie tehnica?
 
2. In acest caz, in vederea aplicarii acestei abordari, este nevoie de aprobari speciale si trebuie sa fie obligatoriu trecuta in manualul de politici contabile?
 
3. Avand in vedere noile durate de amortizare, la calculul impozitului pe profit, la amortizarea fiscala se ia in calcul amortizarea calculata dupa durata initiala sau dupa noile durate stabilite?"
 
Raspuns:
1.
Societatea noastra poate decide o durata de amortizare diferita (mai mare/mai mica), in functie de fiecare situatie in parte. Rationamentul nostru cand vine vorba de a alege intre mai multe variante ce pot fi adoptate de catre societate, ar trebui sa plece, conform indicatiilor dinReglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014,de laanalizarea mijlocului fix respectiv si cum ne va genera acesta beneficii economice. Mai exact, se justifica sa-i acordam mijlocului nostru fix o perioada mai lunga de amortizare (implicit, se presupune ca-l vom folosi mai mult timp in activitatea noastra economica)saupastram durata lui initiala de amortizare?
 
2.
Daca societatea noastra va decide schimbarea duratei de amortizare, este necesar sa aiba acest aspect mentionat in politicile contabile. Legiuitorul nu face trimitere si la alte aprobari speciale, ci doar la recunoasterea in politicile contabile ale societatii.
 
Ordinul 1802 / 2014
Pct.191
 
(2) Prin politicile contabile se stabilesc conditiile specifice pentru recunoasterea imobilizarilor corporale.
 
3.
Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor Codului Fiscal in vigoare in anul 2015:
Art. 24 alin (15) prevede ca pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
Art. 7 valoarea fiscala reprezinta: pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri - costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.
 
In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.
 
In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.
Art. 22 alin (5 1) rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
Prin urmare, cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit va fi amortizarea fiscala rezultata.
 
Diferenta dintre amortizarea determinata in baza valorii reevaluate si amortizarea calculata in baza costului istoric va fi element de natura veniturilor, impozabil.
 

Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile