search
conta.ro cauta meniu
search

Refuz factura primita prin SPV: Care este procedura de urmat?

In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.
 
La art. 4 alin. (7)-(10 ) din OUG 120/2021, se precizeaza ca:
(..)
(7) Data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Destinatarul este notificat cu privire la facturile electronice primite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura conform procedurii prevazute la art. 3 alin. (4). Data comunicarii este accesibila in sistem si emitentului facturii electronice.
(8) Factura electronica comunicata destinatarului nu se poate returna in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
(9) In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.
(10) Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
 
Nu exista un termen in care sa comunicati furnizorului obiectiunile cu privire la factura trimisa in SPV, insa, apreciez ca trebuie sa transmiteti cat mai repede refuzul.
 
Prin urmare, se instiinteaza emitentul facturii si totodata se transmite un mesaj si prin SPV din care sa rezulte foarte clar obiectiunile cu privire la factura transmisa.
 
In acest sens, furnizorul trebuie sa corecteze factura conform prevederilor de la art. 330 din Codul fiscal.

O sa va redau, in continuare, raspunsuri ANAF cu privire la refuzul facturii. Intr-un webinar organizat pe tema e-Factura, s-au primit urmatoarele raspunsuri:
 
 
ANAF: Clientul trimite un mesaj prin sistemul e-Factura. In dreptul facturii respective o sa gasiti Facturi primite. In dreptul ei aveti Descarca XML, Descarca PDF si Trimite mesaj. Cand se va merge pe sectiunea Trimite mesaj, se va trimite mesaj furnizorului ca se refuza factura respectiva
 
Avem obligatia de a inregistra toate facturile prin SPV, indiferent daca le refuzam prin mesaj in SPV si indiferent daca le recunoastem sau nu?
 
ANAF: Veti inregistra doar facturile pe care le recunoasteti. Cele la care ati trimis mesaj de obiectii nu se mai inregistreaza.
 
Cum procedam in cazul facturilor incarcate de furnizor pe SPV? Nu sunt complete si beneficiarul le refuza. Este suficient un refuz inscris pe email sau este obligatoriu sa trimitem mesaj prin SPV pe linia facturii primite?
 
ANAF: In cazul refuzului, clientul nu va inregistra o factura, insa furnizorul este obligat sa o storneze prin SPV, iar clientul nu va inregistra nici stornarea din moment ce a refuzat factura. Daca factura este emisa pe numele dumneavoastra, ii trimiteti mesaj ca nu este corecta, iar furnizorul va trimite factura de corectie.


Informatii oferite in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici