search

Regim microintreprindere 2024: studiu de caz privind intreprinderile legate

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
In ceea ce priveste relatia dintre cele doua societati, este important de mentionat ca, in general, activitatile economice intre doua sau mai multe societati se considera activitati intre parti legate daca exista o relatie speciala intre acestea care poate influenta deciziile comerciale. Aceasta relatie speciala poate fi determinata de criterii cum ar fi controlul, proprietatea sau interesele financiare comune. Despre definirea intreprinderilor legate in contextul aplicarii impozitului pe veniturile micro am mai vorbit AICI.

Intreprinderi legate si regim microintreprindere 2024 - studiu de caz

Intrebare: "O persoana fizica este asociat unic si administrator in societatea A si asociat cu un procent de 34% in societatea B; cele doua societati au acelasi cod CAEN 4532. Societatea B este platitoare de impozit pe profit la 31.12.2023 prin depasire de plafon, avand cifra de afaceri 6 500 000 lei. Societatea A este platitoare de impozit pe venit la 31.12.2023 avand cifra de afaceri 150.000 lei. Mentionam ca societatea B inchiriaza un spatiu catre societatea A, unde aceasta are un punct de lucru.
 
Incepand cu 01.01.2024 ce tip de impozit trebuie sa plateasca societate A? Daca pe viitor se vor derula activitati economice intre cele doua societati (vanzare de marfa), aceste societati se considera intreprinderi legate?"
 
Raspuns: Avand in vedere ca o persoana fizica este asociata unic si administrator in societatea A si asociata in societatea B, exista o legatura stransa intre cele doua societati. In plus, faptul ca societatea B inchiriaza un spatiu catre societatea A indica, de asemenea, o relatie comerciala intre acestea.
 
Conform OUG nr. 31 din 2024, in determinarea plafonului de 500.000 euro pentru microintreprinderi, se iau in considerare doar veniturile reglementate de art. 53 din Codul fiscal, adica veniturile obtinute de microintreprinderi. Aceasta exclude veniturile societatilor platitoare de impozit pe profit, reglementate pentru art. 19-24 din Codul fiscal.
 
Astfel, in cadrul analizei pentru determinarea plafonului de 500.000 euro, se cumuleaza doar veniturile provenite din activitati microintreprinderi, conform art. 53 din Codul fiscal. Aceste venituri includ veniturile societatilor care indeplinesc conditiile de microintreprindere conform legislatiei fiscale.
 
Depunerea declaratiilor de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal pentru anul 2024 trebuie sa fie facuta pana in data de 15 aprilie 2024. Este esential ca aceste aspecte sa fie gestionate cu atentie pentru a asigura conformitatea cu legislatia fiscala si pentru a evita eventualele penalitati sau sanctiuni.
 
In baza acestor noi informatii se poate concluziona ca se poate mentine vectorul fiscal de microintreprindere pe o singura societate si anume societatea A.


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile