Regimul TVA al modernizarii si vinderii unui mijloc fix unei persoane nerezidente - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Regimul TVA al modernizarii si vinderii unui mijloc fix unei persoane nerezidenteIn anul 1999, societatea X SRL, persoana juridica romana, platitoare de TVA si impozit pe profit, a achizitionat cu TVA o hala industriala cu terenul aferent. in anul 2007, societatea efectueaza o modernizare (proces-verbal de receptie intern incheiat in urma receptiei cu Primaria) a carei costuri au fost facturate cu TVA de catre furnizori. in anul 2009, hala a fost reevaluata. in contabilitatea societatii, hala are valoarea de intrare, in urma modernizarii, suma de 100.000 lei, amortizare calculata 20.000 lei, diferenta din reevaluare 10.000 lei din care a fost impozitata pe masura amortizarii suma de 3.000 lei. TVA aferenta modernizarii este in suma de 8.000 lei.

In anul 2012, societatea doreste sa vanda hala unei persoane fizice afiliate nerezidente din Germania. Vanzarea se efectueaza la pretul de 120.000 lei.

Care este regimul TVA aplicabil la aceasta vanzare si care sunt implicatiile din punctul de vedere al decontului de TVA 300? Se impun ajustari ale TVA deduse in decursul anilor?

Ca observatie cu caracter general, spre deosebire de livrarile intracomunitare sau vanzarile la distanta, nu vom aplica un regim al TVA, conditionat de calitatea cumparatorului, persoana nerezidenta in alt stat.

Regimul TVA pentru vanzarile de imobile este reglementat punctual de art. 141 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca livrarea (vanzarea) de imobile vechi este scutita de TVA fara drept de deducere. Prin imobil vechi se intelege imobilul care nu are prima utilizare in anul in curs sau in anul precedent, situatie ce se aplica si halei descrise in intrebare.

Desigur, textul normativ stabileste ca aceasta vanzare este scutita de TVA fara drept de deducere, fapt ce conduce la analiza TVA deduse la achizitia imobilului si a modernizarii. Conform art. 161 din Codul fiscal, perioada de ajustare a TVA pentru imobilele achizitionate inainte de data aderarii Romaniei este de 5 ani, astfel nu se impune ajustarea TVA de la achizitia initiala a halei.

Pentru modernizarea efectuata in anul 2007, perioada de ajustare a TVAeste de 20 de ani, incepand cu 01 ianuarie a anului in care s-a efectuat modernizarea si numai daca modernizarea a depasit 20% din valoarea bunului imobil modernizat, conform art. 149 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

De aici, rezulta ca sunt posibile doua situatii fiscale:

a) daca modernizarea are o valoare mai mica de 20% din valoarea imobilului, nu se impune ajustarea TVA.

In acest caz, vanzarea se inregistreaza in decontul de TVA 300 la randul 15;

b) daca modernizarea este mai mare de 20% din valoarea imobilului, se impune ajustarea TVA, platindu-se la buget o proportie a TVA deduse la achizitii egala cu perioada de neutilizare a imobilului in totalul perioadei de 20 de ani.

Ca exemplu, sa presupunem ca societatea vinde acest imobil in 2012, are obligatia sa achite la bugetul de stat o suma de 15/20 din TVA deduse initial. La stabilirea procentului, anul modernizarii se considera integral utilizat in activitati taxabile, iar anul vanzarii se considera integral ca fiind an de neutilizare in activitati taxabile.
Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Andrei Constantinescu - www.conta.ro
Data: 2013-01-28
Vizualizari: 4190


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-05-12
AJFP Prahova reaminteste contribuabililor ca vineri, 20 mai 2022, este termenul de depunere pentru formularele fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-12
Incepand de la 1 iulie 2022, utilizatorii sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport, datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, conform OUG 41/2022. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-10
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a dezvoltat un nou serviciu electronic, SEMINARII WEB, care va fi pus la dispozitia contribuabililor incepand cu luna mai 2022. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services