La o SRL platitoare de TVA, cu impozit pe profit, incadrata in categoria contribuabililor mijlocii si cu un numar de peste 50 de angajati, ce provizioane se constituie la final de an, conform legii? Se impune si auditarea situatiilor financiare? Daca se impune auditul, cum se desfasoara lucrurile? Mai jos, veti afla opinia specialistului cu privire la acest studiu de caz.
Daca ne referim strict la provizioane asa cum sunt ele reglementate in Ordinul 1802/2014, respectiv:
369. - (1) Provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea. (...)
370. - (1) La data bilantului, valoarea unui provizion reprezinta cea mai buna estimare a cheltuielilor probabile sau, in cazul unei obligatii, a sumei necesare pentru stingerea acesteia. Ca urmare, provizioanele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligatiei curente la data bilantului.
(2) Provizioanele trebuie sa fie strict corelate cu riscurile si cheltuielile estimate.
371. - Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.
...atunci acestea sunt urmatoarele, conform precizarilor de la pct. 377 alin. (1) din Reglemetarile contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014:
Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:
a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte;
b) cheltuielile legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;
c) dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea;
d) actiunile de restructurare;
e) pensii si obligatii similare;
f) impozite;
g) terminarea contractului de munca;
h) prime ce urmeaza a se acorda personalului in functie de profitul realizat, potrivit prevederilor legale sau contractuale;
i) provizioane in legatura cu acorduri de concesiune;
j) provizioane pentru contracte cu titlu oneros;
k) alte provizioane.
In ceea ce priveste auditarea situatiilor financiare, Ordinul 1802/2014 prevede la Cerinte generale privind auditul, pct 563
563. - (1) Situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.
(2) Sunt supuse, de asemenea, auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:
a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
Obligatia de auditare pentru entitatile prevazute la prezentul alineat se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.
Ca urmare a prevederilor din OMFP nr. 1802/2014, pct. 563, situatiile financiare ale entitatilor trebuie sa fie auditate de un auditor statutar sau o firma de audit daca entitatea este mijlocie sau mare si indeplineste cel putin doua din urmatoarele trei criterii:
Total active: 16.000.000 lei;
Cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
Numar mediu de salariati: 50.
In cazul entitatii dvs.:
Daca firma dumneavoastra are peste 50 de angajati, deja indepliniti un criteriu.
Daca cifra de afaceri neta sau totalul activelor depaseste limitele respective (32.000.000 lei si 16.000.000 lei), si acest lucru se intampla in doua exercitii financiare consecutive, auditul devine obligatoriu.
In caz contrar, firma este scutita de obligatia de auditare daca nu depaseste doua dintre aceste criterii in doi ani consecutivi.
Ca urmare trebuie sa verificati daca ati depasit criteriile mentionate pentru doua exercitii financiare consecutive. Daca raspunsul este afirmativ, auditul este obligatoriu.
Puteti lua legatura cu un auditor financiar autorizat sau o firma de audit pentru a discuta termenii colaborarii si pentru a realiza auditul conform cerintelor legale.
In concluzie, daca entitatea depaseste limitele a doua dintre cele trei criterii in doi ani consecutivi, auditul devine obligatoriu. Verificati criteriile pentru a determina daca va incadrati in aceasta obligatie, iar daca este necesar, trebuie sa contactati un auditor statutar.
Daca auditul este obligatoriu pentru entitatea dvs., atunci trebuie sa luati legatura cu un auditor financiar autorizat sau o firma de audit pentru a realiza auditul conform cerintelor legale. Auditorii financiari trebuie sa fie membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) si sa aiba dreptul de a desfasura audituri statutare.
Puteti alege fie un auditor financiar individual, fie o firma de audit.
In general, atunci cand o firma are nevoie de un audit financiar, procesul implica gasirea si contactarea unui auditor financiar autorizat sau a unei firme de audit care are experienta si autorizarea necesara pentru a realiza auditul conform cerintelor legale.
Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) publica periodic o lista cu auditorii financiari autorizati. Aceasta lista poate fi accesata pe site-ul CAFR ( https://www.aspaas.gov.ro/registrul-public-electronic/), sau puteti obtine recomandari din partea altor firme sau profesionisti din domeniul contabil sau financiar care au colaborat deja cu auditori financiari.
Dupa ce ati gasit un auditor, puteti discuta termenii colaborarii, cum ar fi durata auditului, onorariul si documentatia necesara.
Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<