search

Reglementari privind constituirea provizioanelor si auditarea situatiilor financiare - studiu de caz

Modernizare cladire: ce metoda de amortizare se aplica?
La o SRL platitoare de TVA, cu impozit pe profit, incadrata in categoria contribuabililor mijlocii si cu un numar de peste 50 de angajati, ce provizioane se constituie la final de an, conform legii? Se impune si auditarea situatiilor financiare? Daca se impune auditul, cum se desfasoara lucrurile? Mai jos, veti afla opinia specialistului cu privire la acest studiu de caz.
 
Daca ne referim strict la provizioane asa cum sunt ele reglementate in Ordinul 1802/2014, respectiv:
 
369. - (1) Provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea. (...)
 
370. - (1) La data bilantului, valoarea unui provizion reprezinta cea mai buna estimare a cheltuielilor probabile sau, in cazul unei obligatii, a sumei necesare pentru stingerea acesteia. Ca urmare, provizioanele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligatiei curente la data bilantului.
(2) Provizioanele trebuie sa fie strict corelate cu riscurile si cheltuielile estimate.
 
371. - Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.
 
...atunci acestea sunt urmatoarele, conform precizarilor de la pct. 377 alin. (1) din Reglemetarile contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014:
 
Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:
a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte;
b) cheltuielile legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;
c) dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea;
d) actiunile de restructurare;
e) pensii si obligatii similare;
f) impozite;
g) terminarea contractului de munca;
h) prime ce urmeaza a se acorda personalului in functie de profitul realizat, potrivit prevederilor legale sau contractuale;
i) provizioane in legatura cu acorduri de concesiune;
j) provizioane pentru contracte cu titlu oneros;
k) alte provizioane.
In ceea ce priveste auditarea situatiilor financiare, Ordinul 1802/2014 prevede la Cerinte generale privind auditul, pct 563
 
563. - (1) Situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.
(2) Sunt supuse, de asemenea, auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:
a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
Obligatia de auditare pentru entitatile prevazute la prezentul alineat se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.
 
Ca urmare a prevederilor din OMFP nr. 1802/2014, pct. 563, situatiile financiare ale entitatilor trebuie sa fie auditate de un auditor statutar sau o firma de audit daca entitatea este mijlocie sau mare si indeplineste cel putin doua din urmatoarele trei criterii:
Total active: 16.000.000 lei;
Cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
Numar mediu de salariati: 50.
In cazul entitatii dvs.:
Daca firma dumneavoastra are peste 50 de angajati, deja indepliniti un criteriu.
Daca cifra de afaceri neta sau totalul activelor depaseste limitele respective (32.000.000 lei si 16.000.000 lei), si acest lucru se intampla in doua exercitii financiare consecutive, auditul devine obligatoriu.
In caz contrar, firma este scutita de obligatia de auditare daca nu depaseste doua dintre aceste criterii in doi ani consecutivi.
Ca urmare trebuie sa verificati daca ati depasit criteriile mentionate pentru doua exercitii financiare consecutive. Daca raspunsul este afirmativ, auditul este obligatoriu.
 
Puteti lua legatura cu un auditor financiar autorizat sau o firma de audit pentru a discuta termenii colaborarii si pentru a realiza auditul conform cerintelor legale.
 
In concluzie, daca entitatea depaseste limitele a doua dintre cele trei criterii in doi ani consecutivi, auditul devine obligatoriu. Verificati criteriile pentru a determina daca va incadrati in aceasta obligatie, iar daca este necesar, trebuie sa contactati un auditor statutar.
 
Daca auditul este obligatoriu pentru entitatea dvs., atunci trebuie sa luati legatura cu un auditor financiar autorizat sau o firma de audit pentru a realiza auditul conform cerintelor legale. Auditorii financiari trebuie sa fie membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) si sa aiba dreptul de a desfasura audituri statutare.
 
Puteti alege fie un auditor financiar individual, fie o firma de audit.
 
In general, atunci cand o firma are nevoie de un audit financiar, procesul implica gasirea si contactarea unui auditor financiar autorizat sau a unei firme de audit care are experienta si autorizarea necesara pentru a realiza auditul conform cerintelor legale.
 
Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) publica periodic o lista cu auditorii financiari autorizati. Aceasta lista poate fi accesata pe site-ul CAFR ( https://www.aspaas.gov.ro/registrul-public-electronic/), sau puteti obtine recomandari din partea altor firme sau profesionisti din domeniul contabil sau financiar care au colaborat deja cu auditori financiari.
Dupa ce ati gasit un auditor, puteti discuta termenii colaborarii, cum ar fi durata auditului, onorariul si documentatia necesara.

Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1729026000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile