search

Reinvestirea profitului. Ce aspecte contabile sunt

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
In analiza de astazi prezentam cazul unei societati platitoare de impozit microintreprindere. La sfarsitul anului 2017, societatea inregistreaza un profit net in suma de 700000 lei. Acest profit net se doreste a fi repartizat pentru efectuarea in 2018 de investii necesare desfasurarii activitatii. Vom afla in continuare cum repartizam profitul net si cum inregistram in contabilitate repartizarea profitului net pentru investii si utilizarea sumelor respective in anul 2018.


Iata raspunsul specialistului!


Potrivit punctului 421 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, repartizarea profitului se inregistreaza  in contabilitate pe destinatii, dupa  aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.     
 
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza  prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza  a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala  a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale, conform punctului 421 alin. (2) din Reglementarile contabile.
 
Astfel, profitul inregistrat in 2017 va fi repartizat cu prioritate pentru consituirea rezervei legale prin inregistrarea articolului contabil 129=1061 la finele anului 2017.
 
Profitul ramas   se preia la inceputul exercitiului financiar in contul 117, de unde urmeaza  a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala  a actionarilor sau asociatilor.
 
Conform punctului 422 din Reglementarile contabile, evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza  dupa  adunarea generala  a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve  si alte destinatii, potrivit legii.     

Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza  la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.

Prin urmare, in cazul in care aveti obligatia contituirii rezervei legale in 2017, la inceputul exercitiului financiar 2018 veti inchide contul 121 prin 129 si 1171.
 
Avand in vedere ca profitul ramas dupa consituirea rezervei legale (in contul 1171) va ramane in firma pentru investitii, acesta poate ramane nerepartizat sau poate fi repartizat la alte rezerve prin articolul contabil, conform hatararii AGA:
1171 =  1068
 
In concluzie, repartizarea profitului se poate efectua numai in baza unei hotarari AGA. Daca profitul nu se distribuie actionarilor, poate fi repartizat la alte rezerve sau poate ramane nerepartizat. Nu este prevazut un tratament special pentru profitul care ramane in societate in vederea efectuarii investitiilor.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice