search

Reluarea pierderilor din depreciere. Cum procedam corect?

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor

    Intr-o astfel de situatie, valoarea contabila a activului trebuie sa creasca pana la valoarea sa recuperabila. Aceasta crestere reprezinta o reluare a unei pierderi din depreciere.
    
    O reluare a unei pierderi din depreciere reflecta o crestere a potentialului estimat al unui activ fie prin utilizare, fie prin vanzare de la data la care o entitate a recunoscut ultima data o pierdere din depreciere pentru activul in cauza.
    
    Cresterea valorii contabile a unui activ, peste valoarea contabila determinata daca in perioadele anterioare nu a fost recunoscuta nici o pierdere din depreciere reprezinta o reevaluare.
    
    O reluare a unei pierderi din depreciere pentru un activ, trebuie recunoscuta imediat in profitul sau pierderea perioadei, cu exceptia situatiei in care activul este contabilizat la valoarea reevaluata.
    
    In aceasta situatie o reluare a unei pierderi din deprecierea unui activ reevaluat este recunoscuta direct in capitalurile proprii ca surplus din reevaluare. Cu toate acestea, in masura in care o pierdere din depreciere aferenta aceluiasi active reevaluat a fost recunoscuta anterior in contul de profit sau pierdere, o reluare a acelei pierderi din depreciere este, de asemenea, recunoscuta in contul de profit sau pierdere.
    
    Dupa recunoasterea reluarii unei pierderi din depreciere, cheltuiala cu amortizarea aferenta acelui activ trebuie astfel determinata incat valoarea contabila revizuita a activului sa fie alocata pe o baza sistematica pe parcursul perioadei ramase din durata de viata utila a activului respectiv.
    

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice