search

Repartizare dividende din rezerve inregistrate in baza facilitatilor fiscale

Clarificam mai jos cazul unei societati care a fost in decembrie 2022 platitoare de impozit 1%, microintreprindere. In contul 1068 exista sume ce provin din rezerve din facilitati fiscale, in suma de 300.000 lei, cand s-a repartizat din profitul reinvestit.
 
Poate societatea in decembrie 2022 sa repartizeze aceste sume pentru plata dividendelor, chiar daca exista profituri nerepartizate? Ce impozit se va aplica? 1% sau 16%? Se vor declara in trim. IV 2022?
 

Repartizare dividende – rezerve: raspunsul specialistului

 
In cazul in care sumele de la alte rezerve sunt inregistrate in baza facilitatilor fiscale de care firma a beneficiat sunt aplicabile prevederile art.26 din codul fiscal.
 
Conform art. 26 alin. (9) din Codul fiscal: 
 
(9) Rezervele reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire sau pentru acoperirea pierderilor. In cazul in care nu sunt respectate prevederile prezentului alineat, aceste sume se impoziteaza ca elemente similare veniturilor in perioada fiscala in care sunt utilizate. In situatia in care sunt mentinute pana la lichidare, acestea nu sunt luate in calcul la rezultatul fiscal al lichidarii. ...
Potrivit prevederilor art. 53 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin. (1) se adauga urmatoarele:
 
d) rezervele reprezentand facilitati fiscale, constituite in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit, care sunt utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire catre participanti sub orice forma, pentru acoperirea pierderilor sau pentru oricare alt motiv. In situatia in care rezervele fiscale sunt mentinute pana la lichidare, acestea nu sunt luate in calcul pentru determinarea bazei impozabile ca urmare a lichidarii.
 
Prin urmare le impozitati cu cota corespunzatoare utilizata de catre societatea dvs. 1%.
 
Asadar, daca societatea va distribui rezerve cu facilitati fiscale pe dividende, atunci trebuie calculat si platit impozit pe venitul microintreprinderii prin considerarea acestora ca elemente similare veniturilor, impozit ce poate fi declarat la trimestrul IV 2022 (perioada fiscala in care sunt utilizate).
 
 
 
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice