search

Reuniunea de iarna, CDS-urile si solutiile de criza

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Īn acest sfarsit de saptamana, joi si vineri, la Bruxelles, se va desfasura reuniunea Consiliului European de iarna, reuniune aflata sub semnul imperativ al gasirii unei cai comune de evitare a unei crize generalizate a Zonei euro. Tot cu aceasta ocazie, va avea loc ceremonia semnarii Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana.

Evenimentul semnarii Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana capata, in acest context, un sens simbolic. Uniunea primeste un nou membru chiar in momentul in care soliditatea edificiului sau este pus, mai mult ca niciodata, sub semnul intrebarii. Noua venita are insa in fata un spectacol cum n-a mai vazut pana acum: liderii incontestabili ai uniunii, cancelarul Merkel si presedintele Sarkozy au promis ca nu vor pleca acasa de la aceasta reuniune pana nu vor fi repus euro si incredere in economia europeana pe fagasul cel bun.

La ce anume s-au gandit cei doi? Īntr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Sarkozy si Merkel propun ca tarile UE - pentru inceput cele din zona euro - sa aiba un sistem comun de impozitare a corporatiilor si a tranzactiilor financiare. Acest sistemul fiscal comun ar urma sa se aplice initial celor 17 state membre ale zonei euro, dar cei doi lideri indeamna toate cele 27 de state europene sa adopte un sistem financiar integrat prin modificarea tratatelor. "Propunem ca noile reglementari si angajamente sa fie incluse in Tratatele europene. Altfel, statele din zona euro vor trebui sa mearga inainte, separat", insista cei doi lideri europeni.

Asadar, o politica bugetara comuna. Acest pas revolutionar in dezvoltarea Uniunii Europene ar trebui sa se materializeze prin modificarea tratatelor de aderare a tarilor membre, astfel incat noua politica fiscala comuna sa constituie litera de lege pentru toata lumea si sa nu mai dea posibilitatea unor accidente precum cel elen.

La Bucuresti, presedintele Traian Basescu se pregateste pentru reuniunea de iarna trepidand. Romania este, in momentul de fata, grav afectata de situatia din zona euro, spune presedintele nostru, tinand parca sa reaminteasca decidentilor unionali lunga perioada de blocaj prin care au trecut principalele institutii europene.

Basescu spune ca Zona euro provoaca prejudicii grave bugetului national, chiar daca Romania nu face (inca) parte din aceasta. "Īn lunile de vara, (...) CDS-ul nostru era la imprumuturi pe zece ani in jur de 200 de puncte, la un an, imprumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare pentru imprumuturi, iar in momentul de fata datorita neincrederii generate de intarzierile pentru Grecia, de ce se intampla in Italia, CDS-ul Romaniei la credite pentru zece ani a depasit 450 si merge in sus cu toata zona", a explicat Traian Basescu.

CDS inseamna "Credit Default Swap", adica prima de risc platita pentru un imprumut (o prima de asigurare a imprumutului) si se adauga la indicatorul de referinta (EURIBOR, LIBOR, etc), rezultand o dobanda care sta la baza negocierii unui imprumut. Adica, un CDS mare inseamna o dobanda mare si un credit scump.

Solutia romaneasca, mai explica presedintele Basescu, a fost "fortarea", in cadrul proiectului de buget pe 2012, a unui deficit de doar 1,9%, in situatia in care acesta ar fi putut ajunge pana la 3%, potrivit normelor UE acceptate. Īn plus, mai spune seful statului, pozitia Romaniei la Consiliul European va fi aceea ca, pentru moment, o solutie in ceea ce priveste zona euro este amendarea unor protocoale, urmand ca atunci cand va exista un consens la nivelul celor 27 de state membre sa se poata trece si la modificarea Tratatului UE.

Asadar, de la Bucuresti, solutiile par clare, in timp ce presedintele sustine ca, in ceea ce ne priveste, ne-am facut temele. Ramane doar ca si piata CDS-urilor sa creada acest lucru. Sa vedem insa ce se va discuta insa la reuniunea la sfarsitul acestei saptamani. Piata va reactiona si ea in functie de credibilitatea deciziilor luate la Bruxelles.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice