Reuniunea de iarna, CDS-urile si solutiile de criza - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Reuniunea de iarna, CDS-urile si solutiile de criza

n acest sfarsit de saptamana, joi si vineri, la Bruxelles, se va desfasura reuniunea Consiliului European de iarna, reuniune aflata sub semnul imperativ al gasirii unei cai comune de evitare a unei crize generalizate a Zonei euro. Tot cu aceasta ocazie, va avea loc ceremonia semnarii Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana.

Evenimentul semnarii Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana capata, in acest context, un sens simbolic. Uniunea primeste un nou membru chiar in momentul in care soliditatea edificiului sau este pus, mai mult ca niciodata, sub semnul intrebarii. Noua venita are insa in fata un spectacol cum n-a mai vazut pana acum: liderii incontestabili ai uniunii, cancelarul Merkel si presedintele Sarkozy au promis ca nu vor pleca acasa de la aceasta reuniune pana nu vor fi repus euro si incredere in economia europeana pe fagasul cel bun.

La ce anume s-au gandit cei doi? ntr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Sarkozy si Merkel propun ca tarile UE - pentru inceput cele din zona euro - sa aiba un sistem comun de impozitare a corporatiilor si a tranzactiilor financiare. Acest sistemul fiscal comun ar urma sa se aplice initial celor 17 state membre ale zonei euro, dar cei doi lideri indeamna toate cele 27 de state europene sa adopte un sistem financiar integrat prin modificarea tratatelor. "Propunem ca noile reglementari si angajamente sa fie incluse in Tratatele europene. Altfel, statele din zona euro vor trebui sa mearga inainte, separat", insista cei doi lideri europeni.

Asadar, o politica bugetara comuna. Acest pas revolutionar in dezvoltarea Uniunii Europene ar trebui sa se materializeze prin modificarea tratatelor de aderare a tarilor membre, astfel incat noua politica fiscala comuna sa constituie litera de lege pentru toata lumea si sa nu mai dea posibilitatea unor accidente precum cel elen.

La Bucuresti, presedintele Traian Basescu se pregateste pentru reuniunea de iarna trepidand. Romania este, in momentul de fata, grav afectata de situatia din zona euro, spune presedintele nostru, tinand parca sa reaminteasca decidentilor unionali lunga perioada de blocaj prin care au trecut principalele institutii europene.

Basescu spune ca Zona euro provoaca prejudicii grave bugetului national, chiar daca Romania nu face (inca) parte din aceasta. "n lunile de vara, (...) CDS-ul nostru era la imprumuturi pe zece ani in jur de 200 de puncte, la un an, imprumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare pentru imprumuturi, iar in momentul de fata datorita neincrederii generate de intarzierile pentru Grecia, de ce se intampla in Italia, CDS-ul Romaniei la credite pentru zece ani a depasit 450 si merge in sus cu toata zona", a explicat Traian Basescu.

CDS inseamna "Credit Default Swap", adica prima de risc platita pentru un imprumut (o prima de asigurare a imprumutului) si se adauga la indicatorul de referinta (EURIBOR, LIBOR, etc), rezultand o dobanda care sta la baza negocierii unui imprumut. Adica, un CDS mare inseamna o dobanda mare si un credit scump.

Solutia romaneasca, mai explica presedintele Basescu, a fost "fortarea", in cadrul proiectului de buget pe 2012, a unui deficit de doar 1,9%, in situatia in care acesta ar fi putut ajunge pana la 3%, potrivit normelor UE acceptate. n plus, mai spune seful statului, pozitia Romaniei la Consiliul European va fi aceea ca, pentru moment, o solutie in ceea ce priveste zona euro este amendarea unor protocoale, urmand ca atunci cand va exista un consens la nivelul celor 27 de state membre sa se poata trece si la modificarea Tratatului UE.

Asadar, de la Bucuresti, solutiile par clare, in timp ce presedintele sustine ca, in ceea ce ne priveste, ne-am facut temele. Ramane doar ca si piata CDS-urilor sa creada acest lucru. Sa vedem insa ce se va discuta insa la reuniunea la sfarsitul acestei saptamani. Piata va reactiona si ea in functie de credibilitatea deciziilor luate la Bruxelles.
Asociatiile de Proprietari
- modificari majore in 2021 -


- Drepturi + Obligatii
- Contabilitate si Fiscalitate
pentru o activitate fara greseli

...vezi AICI detalii >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Sorin Marghitas - www.conta.ro
Data: 2011-12-08
Vizualizari: 4306


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-04-19
Alexandru Nazare, ministrul de Finante, a anuntat ca termenul de stergere a accesoriilor fiscale a fost prelungit pana la 31 ianuarie 2022, adica cu 10 luni.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
In vederea informatizarii si flexibilizarii mecanismelor de implementare a schemelor de ajutor de stat, Ministerul Finantelor anunta lansarea platformei on-line de tip ”monitoring tool”, prin intermediul careia operatorii economici pot transmite toate documentele necesare accesarii unui ajutor de stat in baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.078.200 de lei, din care 4.851.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services