Rezultatele sondajului privind plata defalcata a TVA - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Rezultatele sondajului privind plata defalcata a TVA

Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 8 august - 28 august 2017 o consultare care a vizat evaluarea impactului modificarii Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu.

Respondentii, in numar de 818, sunt: 54,1% microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9%intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.
 
Intrebati daca sustin modificarea Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenti au raspuns ca nu sustin aceasta modificare.
 
De asemenea, 97,5% din respondenti au mentionat ca instituirea platii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activitatii lor.
 
Printre cele mai importante dificultati/efecte negative considerate de respondenti ca vor fi generate de plata defalcata a TVA, au fost mentionate: cresterea birocratiei: dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor)- 97,50%, afectarea cash flow-ul si blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevazute sanctiuni- 89,90%, costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare- 86,20%, costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informatice contabile- 85,50%, efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt de aplicare- 81,00%, neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (exp. pentru factoring, retineri de garantii de buna-executie, sume achitate pe baza facturilor de decontare, in numele si contul altei persoane impozabile, compensari, etc.)- 78,1%.
 
La intrebarea “Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati ca vor fi generate de plata defalcata a TVA?", 98,5% dintre respondenti au considerat ca nu exista niciun efect pozitiv.
 
Intrebati daca au fost consultati/informati de catre autoritati privind modul de aplicare a platii defalcate a TVA, 91,9% dintre respondenti, au raspuns negativ, doar 8,1% mentionand ca au fost informati din alte surse (mass-media, internet, etc).
 
Aprobarea platii defalcate a TVA 
 
In sedinta Guvernului din data de 30.08.2017, a fost aprobata Ordonanta de modificare a Codului fiscal pentru plata defalcata a TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA fiind obligate de la 1 ianuarie 2018 sa detina si sa gestioneze un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA aferente operatiunilor taxabile (achizitii de bunuri/servicii, livrari de bunuri/prestari servicii). in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, agentii economici pot opta pentru aplicarea facultativa a platii defalcate a TVA, acestia beneficiind de unele facilitati (anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii; acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor).
 
De asemenea se instituie obligatia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA de a vira in contul de TVA in maximum 7 zile lucratoare de la incasare TVA aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data la care aplica optional mecanismul, precum si contraventii si sanctiuni specifice. Pentru aceste modificari, Ministerul Finantelor a elaborat Testul IMM, insa la impactul asupra IMMurilor a mentionat ca: “nu vizeaza majorari de taxe si impozite, nu stabileste modificarea conditiilor, termenelor si procedurilor referitoare la obligatiile de raportare", fara evaluarea in mod real a costurilor aferente implementarii masurii respective de catre IMM-uri.
 
 



Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Andrei Constantinescu - www.conta.ro
Data: 2017-09-06
Vizualizari: 5881


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services