România se află pe poziția a șaptea în Europa în clasamentul prețurilor plătite de consumatori pentru energie electrică și gaze naturale, în condițiile în care prețurile din zona central și est europeană se mențin sub nivelul celor din Vest, potrivit datelor Eurostat, citate de Reuters. În România, prețul unui KWh de energie electrică era la 1 ianuarie 2008 de 0,0855 euro, în timp ce un gigajoule de energie termică costă 7,6 euro, valorile neincluzând taxele.
Potrivit analiștilor Reuters, consumatorii europeni vor suporta cheltuieli din ce în ce mai ridicate cu energia, pe fondul creșterii constante a costurilor din această industrie, la nivel global. Țările din regiune vor fi nevoite să majoreze prețurile în următorii ani pentru a evita riscul apariției unor întreruperi în furnizarea de electricitate și gaze.
Potrivit datelor Eurostat, cel mai mic preț la electricitate este practicat de furnizorii din Bulgaria, unde un KWh costă 0,0547 euro, urmată de Letonia, cu 0,0583 euro/KWh, și Estonia, cu 0,0635 euro/KWh. La polul opus se află tarifele la energie electrică din Italia (0,1658 euro/KWh), Luxembourg (0,1509 euro/KWh) și Irlanda (0,1465 euro/KWh). În ceea ce privește gazele naturale, cele mai ieftine piețe sunt Estonia (4,99 euro pentru un gigajoule de energie termică), Lituania și Ungaria (5,96 euro/gigajoule). Cele mai ridicate prețuri pentru energia termică se regăsesc în Suedia (15,08 euro/gigajoule), Irlanda (14,74 euro/gigajoule) și Germania (13,97 euro/gigajoule).
Creșterea prețurilor în Europa Centrală și de Est este necesară pentru a încuraja investițiile în noi centrale electrice și infrastructură pentru a susține creșterea economică din regiune și pentru a înlocui vechile unități de producție din perioada comunistă.
Resursele de energie electrică au crescut cu 10,7%
Resursele de energie electrică au crescut cu 10,7% (23,2 miliarde kWh) în primele patru luni ale anului, iar cele de energie primară cu 2%, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2007, potrivit datelor provizorii publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS).
Principalele resurse de energie primară au totalizat 13,78 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 2% peste nivelul din 2007.
Dintre acestea, gazele naturale utilizabile s-au ridicat la 4,6 milioane tep, în scădere cu 1,2%, resursele de petrol au fost de 4,1 milioane tep, în creștere cu 3,7%, iar cele de cărbune, 2,9 milioane tep, cu 15,5% mai puțin. În același interval, resursele de energie hidroelectrică, energie nuclearo - electrică și energie electrică din import au totalizat 1,5 milioane tep, în urcare cu 60%, se arată într-un comunicat al INS.
Din totalul resurselor de energie primară, producția internă a însumat 8,35 milioane tep, în creștere cu 4,1%, în timp ce importurile au fost de 5,42 milioane tep, în scădere cu 1,2%.
Producția a crescut cu 10,8%
În același timp, resursele de electricitate s-au majorat cu 10,7%, la 23,2 milioane MWh. Creșterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal creșterii producției, cu 10,8%. Producția din termocentrale a scăzut cu 900,1 milioane KWh (6,5%), pe când cea din hidrocentrale și cea din centralele nuclearo-electrice au crescut cu 1238,6 milioane kWh (25,1%), respectiv, 1905,7 milioane kWh (93%).
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, consumul final de energie electrică în primele patru luni ale anului a fost de 18,1 milioane MWh, cu 6% mai mare față de perioada corespunzătoare din 2007. Iluminatul public a înregistrat o creștere cu 10,1%, iar consumul populației a crescut cu 8,3%.
Totodată, exportul de energie electrică a crescut cu 69,5% (871,2 milioane kWh).
Enel a finalizat preluarea EMS
Enel S.p.A și compania controlată de stat Electrica S.A. au finalizat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin semnarea documentelor finale pentru vânzarea către Enel a unui pachet majoritar de 64.4% din capitalul Electrica Muntenia Sud, potrivit NewsIn. Finalizarea procesului de privatizare a EMS a fost realizată în urma îndeplinirii tuturor condițiilor și activităților prevăzute în contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de către Enel și Electrica. Valoarea totală a acestei tranzacții se ridică la aproximativ 820 mil. euro. La data de 25 aprilie 2008, Enel a achiziționat direct de la Electrica 50% din acțiunile EMS, pentru suma de 395 mil. euro și a subscris noi acțiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 mil. euro.
În urma subscrierii de noi acțiuni la majorarea de capital social, efectuată de către Fondul Proprietatea la data de 30 mai 2008, structura actuală a acționariatului EMS este următoarea: Enel - 64,4%, Fondul Proprietatea - 12%, Electrica - 23,6%. Conform contractului de privatizare, a fost numit un nou Consiliu de Administrație al EMS, trei membri din cinci fiind desemnați de către Enel: Matteo Codazzi ca președinte, Luigi Giliotti și Claudio Zito.
În urma finalizării achiziției Electrica Muntenia Sud, compania își dublează prezența în sectorul de distribuție de electricitate din România, ajungând la aproape 2,5 mil. de clienți, 93.000 km de rețea și 5.700 de angajați.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<