Sa traim sanatosi(?) - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Sa traim sanatosi(?)

In Romania lui 2006, unul din doi locuitori din mediul rural avea acces la instalatii sanitare minime necesare ca sa previna infectarea cu bacterii atat la oameni cat si la animale (1). Vorbim de aceeasi tara in care in 2006 ne avantam in plin boom economic, cu creditarea in avant de neoprit, cu piata imobiliara in explozie. Acea Romanie care nu stia si nici nu se gandea la criza economica. In acea Romanie, jumatate din locuitorii mediului rural erau expusi infectiilor grave din cauza gradului precar de igiena.

In Romania lui 2011, spunem adio serviciilor medicale, cele mai multe in zone rurale, sau de acces facil pentru zone rurale. Ce sa pricepem din asta? Ca suntem mai sanatosi? Ca traim deja mai bine cu 40%? Sau ca suntem mai batrani? Pentru ca se inchid spitale, dar se tripleaza numarul de camine de batrani.

In 2008 (aceeasi Romanie a boom-ului economic) crescuse speranta de viata in medie cu vreo 4 ani, fata de anii nouazeci. In schimb scazuse cu vreo trei ani speranta de viata sanatoasa (2). Revin, in Romania lui 2011 spunem adio catre 182 de spitale. Ne dispensam in stare de deplina constienta de 40% din capacitatea de a trata pacienti 24 din 24.

Parintii mei s-au nascut intr-un sistem medical care nu stia mai nimic pe langa ce facem acum. S-au nascut intr-o epoca in care era o surpriza frumoasa sa vezi la nastere daca e baietel sau fetita. S-au nascut fara dublu si triplu test, fara investigatii de inalta clasa. Si totusi s-au nascut intr-o tara care avea 7.7 paturi la mia de locuitori (cifre datand din 1960, fata de 6.5 in 2008).

Cum arata sistemul medical in 2010-2011? In 2010, 2779 de medici au solicitat de la Colegiile Judetene ale Medicilor certificate curente pentru a putea lucra in strainatate. In 2011, 111 spitale raman fara medici, pentru ca devin azile de batrani.

Nume cu capital de incredere si popularitate printre noi toti se trateaza in afara tarii, alegand clinici din Viena.
Vazut prost in Europa, cu reputatie de corupt si coruptibil, sistemul nostru de sanatate nu ne spune nimic altceva despre sine insusi. Vrea bani. Ne mandrim cu transplant de inima artificiala, cu performante din categoria excelentei, dar in final ne punem, de la cap, o eticheta: banii surclaseaza viata si calitatea ei.

Mama mea va trebui sa aiba bani de medicamente pe trei luni in avans, ca asa a devenit procedura. Eu va trebui sa (co)platesc serviciile medicului meu de familie (pe care in prealabil statul mi l-a transformat intr-o secretara frustrata cu aptitudini exclusive in aria emiterii de diverse hartii). Copilul meu oare cum va sta cu sanatatea? Copilul meu creste intr-o tara care inchide centre de tratament TBC, care taie accesul la ingrjire in zone cu igiena si sanatate precara.

Stirea zilei din sanatate, spune asa: Ar putea veni in curand o zi cand impotriva unor bacterii nu vor exista pur si simplu remedii, a avertizat luni Zsuzsanna Jakab, director al Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), organism de pe langa ONU, transmite agentia de presa ITAR-TASS. (Agerpres)

1. http://www.nationsencyclopedia.com
2. Cf. statisticilor OMSComenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Damian - www.conta.ro
Data: 2011-04-05
Vizualizari: 4108


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-22
Extinderea voucherelor de vacanta suportate de stat si pentru angajatii privati reprezinta o investitie benefica ce va accelera atingerea obiectivului de 10% din PIB din turism. Aceasta masura va elimina discrepanta dintre sectoarele public si privat. Voucherele de vacanta ajuta angajatorii privati sa isi motiveze mai bine angajatii in contextul lipsei acute de personal. In acest sens, vor fi atrase noi investitii in turism, se vor crea noi locuri de munca si comunitatile locale se vor dezvolta mai puternic. Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-21
AJFP Vrancea informeaza contribuabililor ca penalitatile de nedeclarare se datoreaza pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
NG Audit SRL,Cabinet de audit financiar Nichitovici Gabriela
http://www.ngaudit.conta.ro

Creaza-ti site-ul tau acum
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services