search

Sa traim sanatosi(?)

Formularul 230: instructiuni de completare si depunere
In Romania lui 2006, unul din doi locuitori din mediul rural avea acces la instalatii sanitare minime necesare ca sa previna infectarea cu bacterii atat la oameni cat si la animale (1). Vorbim de aceeasi tara in care in 2006 ne avantam in plin boom economic, cu creditarea in avant de neoprit, cu piata imobiliara in explozie. Acea Romanie care nu stia si nici nu se gandea la criza economica. In acea Romanie, jumatate din locuitorii mediului rural erau expusi infectiilor grave din cauza gradului precar de igiena.

In Romania lui 2011, spunem adio serviciilor medicale, cele mai multe in zone rurale, sau de acces facil pentru zone rurale. Ce sa pricepem din asta? Ca suntem mai sanatosi? Ca traim deja mai bine cu 40%? Sau ca suntem mai batrani? Pentru ca se inchid spitale, dar se tripleaza numarul de camine de batrani.

In 2008 (aceeasi Romanie a boom-ului economic) crescuse speranta de viata in medie cu vreo 4 ani, fata de anii nouazeci. In schimb scazuse cu vreo trei ani speranta de viata sanatoasa (2). Revin, in Romania lui 2011 spunem adio catre 182 de spitale. Ne dispensam in stare de deplina constienta de 40% din capacitatea de a trata pacienti 24 din 24.

Parintii mei s-au nascut intr-un sistem medical care nu stia mai nimic pe langa ce facem acum. S-au nascut intr-o epoca in care era o surpriza frumoasa sa vezi la nastere daca e baietel sau fetita. S-au nascut fara dublu si triplu test, fara investigatii de inalta clasa. Si totusi s-au nascut intr-o tara care avea 7.7 paturi la mia de locuitori (cifre datand din 1960, fata de 6.5 in 2008).

Cum arata sistemul medical in 2010-2011? In 2010, 2779 de medici au solicitat de la Colegiile Judetene ale Medicilor certificate curente pentru a putea lucra in strainatate. In 2011, 111 spitale raman fara medici, pentru ca devin azile de batrani.

Nume cu capital de incredere si popularitate printre noi toti se trateaza in afara tarii, alegand clinici din Viena.
Vazut prost in Europa, cu reputatie de corupt si coruptibil, sistemul nostru de sanatate nu ne spune nimic altceva despre sine insusi. Vrea bani. Ne mandrim cu transplant de inima artificiala, cu performante din categoria excelentei, dar in final ne punem, de la cap, o eticheta: banii surclaseaza viata si calitatea ei.

Mama mea va trebui sa aiba bani de medicamente pe trei luni in avans, ca asa a devenit procedura. Eu va trebui sa (co)platesc serviciile medicului meu de familie (pe care in prealabil statul mi l-a transformat intr-o secretara frustrata cu aptitudini exclusive in aria emiterii de diverse hartii). Copilul meu oare cum va sta cu sanatatea? Copilul meu creste intr-o tara care inchide centre de tratament TBC, care taie accesul la ingrjire in zone cu igiena si sanatate precara.

Stirea zilei din sanatate, spune asa: Ar putea veni in curand o zi cand impotriva unor bacterii nu vor exista pur si simplu remedii, a avertizat luni Zsuzsanna Jakab, director al Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), organism de pe langa ONU, transmite agentia de presa ITAR-TASS. (Agerpres)

1. http://www.nationsencyclopedia.com
2. Cf. statisticilor OMS


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice