search

Sa vorbim despre harnicie

Am fost educati sa fim harnici si sa judecam lenea ca fiind rea. Cine nu stie povestea cu lenesul care intreaba "Muieti-s posmagii?"? Ce inseamna harnicia? Cati dintre dumneavoastra va folositi exclusiv abilitatea de a fi harnic pentru a reusi sa va faceti bine treaba? E de ajuns sa actionezi? Dar pe de alta parte, e posibil sa faci performanta fara sa fii harnic? Ca sa clarificam conventia, termenul "harnic" este o traducere, dupa originalul "hard worker" folosit in materialul BBC News despre cat de "harnici" sunt grecii potrivit unor statistici internationale publicate de Organizatia pentru cooperare economica si dezvoltare (OECD).

Grecii sunt campionii Europei la ore lucrate in medie anual: 2017. Pe ultimul loc in acelasi top se afla Olanda cu 1377 de ore, iar dupa ea vine Germania cu 1408. Explicatiile privind diferentele sunt multiple si trec prin variante privind faptul ca in Germania sunt mai multi cei care muncesc in regim de activitati independente, iar orele lor nu intra in statistici. Dar sincer, cred ca nu acolo se afla vreun raspuns.

Hai sa ne gandim bine, ca poate invatam ceva si facem o mutare de paradigma. Din clasele primare am fost educati in spiritul "harniciei". Nu stiu cum judeca azi dascalii de toate nivelele. Dar stiu ca noi ne comparam compunerile la dimensiune. Ca dupa o teza, in care produsesem cu sudoare vreo 10-11 pagini, ma umileau colegele de pe randul de la perete cu cele 23-25 (scrise mic!). Harnicia era factorul de diferentiere. Numarul de probleme rezolvate sau de pagini scrise erau expresia harniciei. Nu era de ajuns sa pricepi.

Sa ne gandim azi la cum judecam daca un angajat isi face sau nu treaba. In cultura traditionala, "performantii" sunt cei care lucreaza mai mult. Orele suplimentare, chiar daca neplatite, marcheaza expresia harniciei si dedicatiei. Oamenii acestia primesc chiar bonusuri pentru eforturi deosebite.

Am fost in Olanda si i-am cunoscut pe olandezi. Si nu se dau deloc de ceasu mortii cu grija serviciului. Sunt relaxati si senini. Sunt lenesi?

A fi lenes inseamna ca vrei sa faci cat mai putin sau chiar deloc. Iar daca esti lenes si inteligent, atunci gasesti si solutia de a obtine maxim de beneficiu, cu minim de efort. Aceasta este de fapt definitia intelgentei. Ar trebui sa ne dorim multi lenesi din astia. Relaxati si nepreocupati de numararea orelor lucrate. Vor iesi mai putine ore, dar s-ar putea ca rezultatul va fi mult mai stralucit.

Avem nevoie sa fim inteligenti, nu harnici. Si noi, si grecii.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice