search

Salariul minim in constructii NU mai creste de la 1 octombrie 2023. Cum a motivat premierul retragerea ordonantei de urgenta

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniul constuctiilor trebuia sa fie majorat la 4.500 lei lunar incepand cu 1 octombrie 2023. Se pare ca anuntul de crestere a salariului minim din aceste sectoare a fost pripit din cauza unei alte masuri, anume introducerea platii CASS pentru aceste categorii de angajati. Astfel, premierul a spus ca masurile trebuie reanalizate pentru a nu se ajunge la diminuarea salariilor nete. 


In esenta, ceea ce era initial vazut ca o masura benefica de crestere a nivelului minim de trai pentru lucratorii din constructii si agricultura s-a transformat intr-o dilema complexa. Salariul creste, dar angajatul ia mai putini bani - se pare ca acest lucru este posibil doar in Romania.

Guvernul reface calculele

„Calculele prezentate in aceasta dimineata de Ministrul Finantelor arata ca, in urma introducerii CASS (plata asigurarilor de sanatate) pentru toti angajatii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajatilor din constructii, agricultura si industria alimentara ar fi putut scadea”, a spus premierul in cadrul sedintei de Guvern.

In forma actuala si in contextul eliminarii scutirii la CASS, salariile minime nete din constructii ar fi ajuns sa fie mai mici, asa cum reseie dintr-o analiza realizata de economedia.ro. Astfel, daca salariul brut in constructii ajunge la 4.500 de lei dar se reintroduc contributii la sanatate, salariul net ar fi 3.094 de lei, fata de 3.150 de lei cat este in prezent.

Totusi, trebuie remarcat faptul ca amanarea cresterii salariilor minime in constructii nu inseamna ca aceasta masura nu va fi implementata in viitor. 

„Nu sunt de acord cu acest lucru, niciun salariu minim net nu trebuie sa scada. Drept urmare, am decis sa scoatem de pe ordinea de zi aceasta ordonanta care vizeaza aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul, pana atunci, toate salariile din constructii, agricultura si industria alimentara vor ramane la fel. Cu alte cuvinte, vor ramane neafectate deoarece au inca scutirea la CASS”, a anuntat Ciolacu.

In continuare va prezentam un VIDEO privind declaratiile sustinute de premierul Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de guvern din 28 septembrie 2023.

VIDEO: Declaratii sustinute de premierul Marcel Ciolacu 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024