Scumpirea gazelor. Pansament sau bisturiu pentru sistemul energetic? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Scumpirea gazelor. Pansament sau bisturiu pentru sistemul energetic?

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei analizeaza, in aceste zile, scenariul cresterii preturilor la gaze pentru consumatorii non-casnici (industriali) de la 1 iulie. "Cel mai probabil, majorarea va fi de 10%", au declarat surse din domeniu. Aceasta este o prima transa de scumpiri, inca una urmand sa aiba loc cel mai posibil in luna septembrie. Nu este exclus ca a doua etapa sa prevada o crestere de peste 10%. In urmatoarele zile, va fi stabilita structura amestecului de gaze atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei non-casnici. Consumatorii casnici de gaze, dar si producatorii de energie termica, sunt protejati de aceste scumpiri. Pana in 2013, ni se spune.

Romania a fost atentionata in iunie 2009 de Comisia Europeana pentru neconformitatea legislatiei nationale pentru piata de gaz si energie cu legislatia europeana. Ce s-a facut pana acum? Guvernul a analizat situatia si, conform datelor publice, a optat pentru cresterea pretului la gaze pentru consumatorii din industrie. Putem deduce de aici ca exista o minima grija fata de consumatorii casnici, dar trebuie sa avem in continuare siguranta ca autoritatile actioneaza coerent si gasesc acele solutii care sa tina in echilibru preturile controlate, pentru ca, indirect, si scumpirile din industrie se vor reflecta in pretul alimentelor si, in final, in puterea de cumparare a populatie.

Ce vedem noi acum este, de fapt, un dans pe sarma al Romaniei, dupa ce singura si-a dat la o parte plasa de siguranta. Rezervele noastre de gaze au fost multa vreme ignorate de autoritati, iar companiile care exploateaza zacamintele au scapat de cele mai multe ori necontrolate. In plus, redeventa pe care acestea o platesc statului este de doar 3%, cea mai mica din Europa. Asta, in conditiile in care tarile nordice aplica redevente de peste 30%, iar cele din sudul Europei, in jur de 20%. Iar Libia, de exemplu, aplica o redeventa de 85%. Ungaria a crescut redeventa in 2009, la inceputul crizei. Noi am lasat companiile sa faca profituri uriase si in cei mai negri ani ai tarii.

Acum cinci ani, dar si acum trei ani, se discuta despre renegocierea redeventei si cresterea ei. A promis acest lucru si ministrul Dan Ioan Popescu, si ministrul Varujan Vosganian. Dar nu s-a intamplat nimic. Redeventa pentru Petrom ramane neschimbata pana in 2014. Dar gazele se scumpesc de la 1 iulie. De ce nu creste si cota de redeventa, adica profitul statului, ci numai profitul companiilor?

Anul trecut, Petrom a realizat un profit net de circa 500 de milioane de euro, mai mare de 2,6 ori fata de anul precedent pe fondul cresterii sustinute a pretului la petrol si gaze, chiar in conditiile unei scaderi a consumului. In aceeasi perioada, Romgaz a inregistrat un profit de 121 de milioane de euro, mai mic cu 12% fata de 2009.

In chestiunile de economie, poate mai mult decat in altele, fara a pretinde ca sunt un specialist, lucrurile trebuie sa aiba o logica anume, un punct de plecare si unul de sosire. Daca la plecare ai un handicap, cum crezi ca va fi drumul, cum crezi ca va fi, la final, bilantul?

De ce este Romania mai generoasa decat alte tari cu companiile care fac profit din exploatarea de resurselor naturale finite? Nu stim, dar vedem ca seamana tot mai mult cu Argentina, de exemplu, tara care si-a vandut pe nimic resursele si a intrat datorita acestor greseli in cea mai neagra perioada a ei.

Ce face guvernul acum este sa bandajeze ranile trecutului, cauta pansamente pentru populatie, dar s-ar putea sa aiba nevoie de bisturiu pentru sistemul energetic.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2011-06-22
Vizualizari: 4302


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services