Scumpirea gazelor. Pansament sau bisturiu pentru sistemul energetic? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Scumpirea gazelor. Pansament sau bisturiu pentru sistemul energetic?

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei analizeaza, in aceste zile, scenariul cresterii preturilor la gaze pentru consumatorii non-casnici (industriali) de la 1 iulie. "Cel mai probabil, majorarea va fi de 10%", au declarat surse din domeniu. Aceasta este o prima transa de scumpiri, inca una urmand sa aiba loc cel mai posibil in luna septembrie. Nu este exclus ca a doua etapa sa prevada o crestere de peste 10%. In urmatoarele zile, va fi stabilita structura amestecului de gaze atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei non-casnici. Consumatorii casnici de gaze, dar si producatorii de energie termica, sunt protejati de aceste scumpiri. Pana in 2013, ni se spune.

Romania a fost atentionata in iunie 2009 de Comisia Europeana pentru neconformitatea legislatiei nationale pentru piata de gaz si energie cu legislatia europeana. Ce s-a facut pana acum? Guvernul a analizat situatia si, conform datelor publice, a optat pentru cresterea pretului la gaze pentru consumatorii din industrie. Putem deduce de aici ca exista o minima grija fata de consumatorii casnici, dar trebuie sa avem in continuare siguranta ca autoritatile actioneaza coerent si gasesc acele solutii care sa tina in echilibru preturile controlate, pentru ca, indirect, si scumpirile din industrie se vor reflecta in pretul alimentelor si, in final, in puterea de cumparare a populatie.

Ce vedem noi acum este, de fapt, un dans pe sarma al Romaniei, dupa ce singura si-a dat la o parte plasa de siguranta. Rezervele noastre de gaze au fost multa vreme ignorate de autoritati, iar companiile care exploateaza zacamintele au scapat de cele mai multe ori necontrolate. In plus, redeventa pe care acestea o platesc statului este de doar 3%, cea mai mica din Europa. Asta, in conditiile in care tarile nordice aplica redevente de peste 30%, iar cele din sudul Europei, in jur de 20%. Iar Libia, de exemplu, aplica o redeventa de 85%. Ungaria a crescut redeventa in 2009, la inceputul crizei. Noi am lasat companiile sa faca profituri uriase si in cei mai negri ani ai tarii.

Acum cinci ani, dar si acum trei ani, se discuta despre renegocierea redeventei si cresterea ei. A promis acest lucru si ministrul Dan Ioan Popescu, si ministrul Varujan Vosganian. Dar nu s-a intamplat nimic. Redeventa pentru Petrom ramane neschimbata pana in 2014. Dar gazele se scumpesc de la 1 iulie. De ce nu creste si cota de redeventa, adica profitul statului, ci numai profitul companiilor?

Anul trecut, Petrom a realizat un profit net de circa 500 de milioane de euro, mai mare de 2,6 ori fata de anul precedent pe fondul cresterii sustinute a pretului la petrol si gaze, chiar in conditiile unei scaderi a consumului. In aceeasi perioada, Romgaz a inregistrat un profit de 121 de milioane de euro, mai mic cu 12% fata de 2009.

In chestiunile de economie, poate mai mult decat in altele, fara a pretinde ca sunt un specialist, lucrurile trebuie sa aiba o logica anume, un punct de plecare si unul de sosire. Daca la plecare ai un handicap, cum crezi ca va fi drumul, cum crezi ca va fi, la final, bilantul?

De ce este Romania mai generoasa decat alte tari cu companiile care fac profit din exploatarea de resurselor naturale finite? Nu stim, dar vedem ca seamana tot mai mult cu Argentina, de exemplu, tara care si-a vandut pe nimic resursele si a intrat datorita acestor greseli in cea mai neagra perioada a ei.

Ce face guvernul acum este sa bandajeze ranile trecutului, cauta pansamente pentru populatie, dar s-ar putea sa aiba nevoie de bisturiu pentru sistemul energetic.

 
Comandati lucrarea Deductibilitate cheltuieli. Noutati si studii de caz elaborata de specialistii Grupului de Experti Fiscali Rentrop&Straton.

Click AICI >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2011-06-22
Vizualizari: 2730


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-04-19
Alexandru Nazare, ministrul de Finante, a anuntat ca termenul de stergere a accesoriilor fiscale a fost prelungit pana la 31 ianuarie 2022, adica cu 10 luni.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
In vederea informatizarii si flexibilizarii mecanismelor de implementare a schemelor de ajutor de stat, Ministerul Finantelor anunta lansarea platformei on-line de tip ”monitoring tool”, prin intermediul careia operatorii economici pot transmite toate documentele necesare accesarii unui ajutor de stat in baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.078.200 de lei, din care 4.851.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services