După ce seceta a redus substanțial producția europeană de cereale, iar România a înregistrat cele mai slabe recolte de după 1990, Uniunea Europeană a decis să suspende taxele de import pentru cereale, cu excepția celor pentru ovăz, mei și hrișcă (grâu negru).
Consiliul Uniunii Europene a hotărât suspendarea taxelor de import la cereale pe 20 decembrie, iar regulamentul a fost publicat în Jurnalul Oficial pe 4 ianuarie, urmând să intre în vigoare la 7 zile de la publicare, pe 11 ianuarie, informează Mediafax. Taxele vor fi suspendate până la sfârșitul anului comercial 2007-2008, adică până la 30 iunie 2008. Comisia poate, însă, să reintroducă taxele, în cazul în care prețul mărfii la ieșirea din țara exportatoare, care include cheltuielile și taxele de transport din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scădea sub un anumit prag, se arată în regulamentul Consiliului. Decizia UE este un răspuns la situația dificilă de pe piața europeană, cât și cea mondială a cerealelor.
Teoretic, eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale va avea efecte și în România. Măsura ar putea limita creșterea prețului la pâine, prin reducerea costurilor producătorilor și facilitarea accesului la noi piețe pentru aprovizionare cu grâu de panificație. Totuși, penuria de cereale la nivel mondial, chiar și din SUA, Australia și Rusia - destinațiile preferate pentru importul de grâu - și costurile mari de transporturi nu vor aduce nicio schimbare în prețul pâinii.
Președintele Rompan, Aurel Popescu, declara în octombrie că eliminarea taxelor vamale la importul de cereale nu va duce și la ieftinirea grâului, singurul avantaj văzut de acesta era că, astfel, România va avea acces la noi piețe de aprovizionare cu cereale din afara UE. Potrivit acestuia, eliminarea taxelor nu va duce, obligatoriu, la scăderea prețului de vânzare la grâu. "Grâul se vinde, în România, cu 260 de euro pe tonă (în luna octombrie - n.r.), este un preț istoric și nu cred că vom asista la ieftinirea grâului nici dacă se elimină taxele vamale", a mai adăugat Popescu. Părerea este împărtășită și de alți producători care consideră că, după eliminarea taxelor vor rămâne costurile de transport, care pot fi destul de mari. Pentru luna ianuarie 2008, prețul grâului de panificație stabilit de Bursa Română de Mărfuri este de 253 euro/tonă.
Președintele Federației sindicale din domeniul agriculturii, Agrostar, Ștefan Nicolae, a declarat că anul 2007 a fost anul în care România s-a confruntat cu o criză fără precedent în agricultură.
Deficitul mondial de grâu: 3 milioane de tone
Producția slabă de cereale din Australia, Ucraina, Rusia, Pakistan și din Canada a ridicat deficitul mondial de grâu la aproape 3 milioane de tone. Recoltele din UE au scăzut cu 3,5% față de 2006, respectiv 10 milioane de tone, până la volumul de 256 milioane de tone. Cantitatea de grâu care a fost obținută de România în 2007 a fost de circa trei milioane de tone, cu 44% mai puțin decât anul anterior, dar și cel mai mic nivel de după 1990. Nu doar recolta de grâu a fost redusă, ci și cea de porumb, care nu a făcut față condițiilor meteorologice dure ajungând la valoarea de 3,7 milioane de tone, mai puțin de jumătate din nivelul din 2006 și cea mai redusă cantitate din ultimii 17 ani. Anul acesta, importurile de grâu și scumpirile la pâine au început devreme, din luna iulie, ca urmare a recoltei slabe și, respectiv, a creșterii prețului la grâu, atât pe piața românească, cât și la nivel european. În Europa, prețul grâului aproape că s-a dublat de la 130 de euro la 237 de euro pe tonă în acest an.
Nici în Ungaria situația nu este prea îmbucurătoare. Fermierii au recoltat aproximativ trei sferturi din culturile de porumb, ajungând la aproape 4 milioane de tone, față de cele 8 milioane de tone obținute în 2006, potrivit grupului de fermieri ungar MOSZ.
Pe de altă parte, în Franța, Italia și Germania, cei mai importanți producători europeni de porumb, recolta din acest an va depăși nivelurile din anii precedenți.
Prețurile produselor agricole, ca și cele ale grâului, cafelei și cel aplicat la cacao, au crescut brusc în ultimul an din cauza secetelor severe, creșterii cerinței în țările în curs de dezvoltare, mai ales cererea din India, Iran, Maroc, Iordan, Bangladesh, și creșterii folosirii cerealelor în bio-combustibili. Unii fermieri consideră a fi mult mai profitabilă cultivarea de cereale pentru producția de bio-combustibili decât cea a grâului pentru export, mai ales în condițiile în care Comisia Europeană dorește să mărească cantitatea de bio-diesel folosită de automobile.
Dumitru Săndulescu are o experiență de 30 de ani în domeniul comerțului, deținând în ultimii șapte ani funcțiile de director general al Farinsan SA și șef al ringului de cereale la BRM. Acesta a calculat în luna noiembrie drumul prețului de la grâu la făină.
Prețul grâului este de 820 lei/tonă (243 euro/tonă), față de 450 lei/tonă în cursul verii. Dintr-o tonă de grâu se obțin 0,74 tone de făină, cheltuielile ocazionate de procesarea grâului plus un profit minim de 2% determinând un preț de 1,15 lei/kg de făină. Pentru obținerea unei pâini de 280 gr. sunt necesare 220 gr. făină (0,25 lei), alte cheltuieli de producție și distribuție (0,33 lei + 2% profit, din care 10% reprezintă cheltuielile salariale), situație în care prețul de fabrică este de 0,59 lei/pâine + adaosul comerciantului de 25%, rezultând un preț de raft de 0,74 lei + 19% TVA = 0,88 lei/pâine, comparativ cu 0,5 lei/pâine în urmă cu doar trei luni.
Dacă producătorii ar fi dorit să obțină un profit mai mare cu doar un procent, prețul ar fi trebuit să fie în acest moment de 1,08 lei. Iar la o rată a rentabilității normală de 5% prețul ar urca la 1,5 lei/pâine. Dacă ne vom uita la costurile din țările mai dezvoltate, unde prețul grâului este identic cu cel din România, se observă cu ușurință că prețul pâinii este triplu, sau chiar mai mare, comparativ cu cel autohton.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<