search

Se schimba regulile privind cazierul fiscal. MFP propune 16 modificari

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

Ministerul de Finante a publicat recent un proiect prin care se au in vedere mai multe aspecte care tin de cazierul fiscal.

Asa cum se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului, promovarea acestei ordonante este determinata de necesitatea:

- imbunatatirii comportamentului fiscal al contribuabililor si cresterea conformarii voluntare, avand ca rezultat imbunatatirea colectarii veniturilor bugetului general consolidat;

- imbunatatirii si adaptarii reglementarilor privind cazierului fiscal, prin stabilirea unui cadru unitar si coerent de organizare a cazierului fiscal, care sa permita orientarea activitatilor specifice de prevenire si combatere a evaziunii fiscale catre contribuabilii cu risc fiscal ridicat, respectiv catre cei in al caror cazier fiscal figureaza incalcari flagrante ale legislatiei fiscale, contabile si vamale;

- furnizarii de informatii fiscale necesare evidentierii modului de respectare a disciplinei financiare de catre contribuabili;

- eficientizarii administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate de
contribuabili bugetului general consolidat;

- extinderii sferei de aplicare si imbunatatire a procedurii de gestionare, precum si cresterii eficientei cazierului fiscal.

Iata care sunt cele 16 propuneri pentru modificarea cazierului fiscal prin noul proiect de ordonanta:


1. Extinderea domeniului de aplicare avand in vedere prevederile art. 1 din Anexa 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor sectiunii a 5-a din cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, referitoare la activitatile de declarare si colectare a creantelor bugetare reprezentand contributii sociale aprobate prin OMFP nr. 1644/2003, potrivit carora, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, Ministerul Finantelor Publice isi exercita calitatea de creditor bugetar, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile subordonate acesteia pentru toate veniturile bugetare pe care le administreaza, avand ca obiectiv principal, pe langa colectarea veniturilor bugetului de stat si pe cele ale celorlalte bugete componente ale bugetului general consolidat.

2. Extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal luand in considerare prevederile Codului de procedura fiscala cu privire la declararea starii de inactivitate si a entitatilor fara personalitate juridica. De asemenea, se propune mentionarea distincta a organizarii cazierului fiscal pentru contribuabilii care au savarsit fapte sanctionate de legile contabile(legea contabilitatii).

3. Extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal prin reglementarea inscrierii situatiilor de atragere a raspunderii solidare prevazute la alin. (1) al art. 27 din Codul de procedura fiscala, prin reglementarea unei prevederi generale, care cuprinde toate situatiile in care organul fiscal emite decizie de atragere a raspunderii solidare: art. 27 alin. (1), dar si pentru situatiile prevazute de art. 27 alin. (2) si (3) cand debitorul este declarat insolvabil sau insolvent.

4. Reglementarea distincta a atragerii raspunderii solidare(patrimoniale) cu debitorul declarat insolvent potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, pentru creantele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

5. Reglementarea inscrierii inactivitatii fiscale a persoanei juridice sau a entitatii fara personalitate juridica in cazierul fiscal al reprezentantilor legali ai acestora din perioada in care au aparut situatiile de declarare a starii de inactivitate.

Cititi aici continuarea.



Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice