search

Situatii financiare anuale: cum se calculeaza numarul mediu de salariati

Predarea contabilitatii unei SRL: Expertul contabil este obligat sa predea baza de date si in format electronic?
Numarul mediu de salariati pentru bilant se determina dupa metodologia stabilita de Institutul National de Statistica conform prevederilor din Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802 din 2014.
 
Definitia data de Institutul National de Statistica indicatorului Numar mediu de salariati este urmatoarea:
 
Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat) din intregul an, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare impartita la numarul total al zilelor calendaristice (365 zile), precum si salariatii al caror contract individual de munca a fost suspendat din initiativa angajatorului (in cazul intreruperii temporare a activitatii) si au beneficiat de o indemnizatie din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, conform legislatiei in vigoare.
 
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu se cuprind si salariatii aflati in incapacitate temporara de lucru (concediu medical) pe perioada cand acestia sunt platiti din fondul de salarii.
 
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu nu se cuprind: salariatii aflati in concedii fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate.
 
In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv zilnic numarul salariatilor din ziua precedenta, mai putin cei al caror contract/raport a incetat in aceasta zi.
 
Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.

Depunere situatii financiare: formula de calcul a numarului mediu de salariati

Formula de calcul a numarului mediu este:
 
Nr. mediu = suma (Ei) / Zc,
Ei = efectivele zilnice de salariati din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare
Zc = numarul total al zilelor calendaristice.
 
1. Efectivul salariatilor la 31.XII - reprezinta numarul de salariati (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul) angajati cu contract de munca/raport de serviciu pe durata determinata sau nedeterminata, in program complet sau partial (inclusiv cei cu contract de munca/raport de serviciu suspendat), existenti in evidentele intreprinderii la sfarsitul anului.
 
Salariatii aflati in munca la domiciliu/telemunca se cuprind intocmai ca si salariatii care isi desfasoara activitatea la locul de munca obisnuit.
 
Nu sunt cuprinsi salariatii detasati la lucru in strainatate si/sau cei care cumuleaza mai multe functii si nu au functia de baza la unitatea raportoare, precum si urmatoarele categorii:
 
- patronii care isi desfasoara activitatea in propria unitate si pentru care sursa de venit o constituie numai dividendele si profitul unitatii;
- lucratorii familiali reprezinta persoanele care-si exercita activitatea intr-o unitate economica apartinand familiei sau unei rude, pe care o ajuta si pentru care nu primesc remuneratie sub forma de salariu; plata se realizeaza in natura (hrana, haine, locuinta) sau ocazional, cu titlu exceptional si in bani, fara a figura pe statul de salarii;
- membrii consiliilor judetene si locale;
- zilierii reprezinta persoane fizice care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, potrivit prevederilor legale in vigoare.

Citeste si: Noutati privind depunerea situatiilor financiare pe 2023 >>

Informatii oferite in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024