search

Situatiile financiare functioneaza dupa noi reguli de la 1 ianuarie 2015

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024

De la 1 ianuarie 2015 se aplica modificari importante dintre care amintim reclasificarea entitatilor economice in categoriile microentitati, entitati mici, entitati mijlocii si mari (fiecare va intocmi situatii financiare prescurtate sau cu mai multe componente) si transpunerea in legislatia nationala a mai multor standarde IFRS fata de cele deja existente.

In ce priveste clasificarea operatorilor economici in functie de cifra de afaceri si active, HotNews.ro reda noua clasificare:

Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a)totalul activelor: 350 000 EUR;
b)cifra de afaceri neta: 700 000 EUR;
c)numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.

Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii, anunta aceeasi sursa, citand noile reglementari:

a)totalul activelor: 4 000 000 EUR;
b)cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR;
c)numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a)totalul activelor: 4 000 000 EUR;
b)cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR;
c)numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Conform aceleiasi surse, aceste criterii de clasificare se au in vedere la stabilirea formatului situatiilor financiare anuale si a numarului de componente ale acestor situatii financiare.

Referitor la standardele de contabilitate internationala pe care le regasim transpuse in noile reglementari contabile fata de cele deja existente, HotNews.ro precizeaza ca, parcurgand noile reglementari contabile, fata de prevederile existente anterior, regasim transpuse distinct urmatoarele standarde de contabilitate internationala:
-    IAS28 Investitii in entitati asociate - acestea sunt regasite in sectiunea de Investitii nete in entitati straine.
-    IAS23 Costurile indatorarii - acestea sunt regasite in sectiunea Costurile cu realizarea unor active imobilizate.
-    IAS40 Investitii imobiliare. Actul normativ adopta o procedura distincta de contabilizare a investitiilor imobiliare fata de celelalte active ale societatii.
-    IAS41 Agricultura. Regasim transpusa in legislatia nationala notiunea de active biologice, atat sub forma imobilizarilor de active biologice cat si a stocurilor de productia agricola - active biologice productie animala.
-    IFRS6 Explorarea si evaluarea resurselor minerale. Legiuitorul a transpus in legislatia nationala evaluarea resurselor minerale, detaliind principiile de recunoastere in contabilitate atat pe structura de active necorporale cat si pe structura de active corporale.


"Situatiile financiare anuale au in continuare ca obiectiv prezentarea imaginii fidele a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului entitatii. Cu toate acestea, observam si tendinta de transpunere in legislatie a unor elemente normative pentru intocmirea situatiilor financiare anuale conforme cu un cadru de reglementare", noteaza aceeasi sursa.

Conform documentului, sunt recunoscute urmatoarele principii contabile:

a.    Principiul intangibilitatii bilantului. In opinia noastra, consacrarea acestui principiu este un lucru excelent, tinand cont ca se pastreaza procedura de corectare a erorilor contabile la data constatarii lor.
b.    Principiul contabilitatii de angajamente - acesta ne obliga sa inregistram in evidentele contabile tranzactiile la data la care acestea se produc si nu pe masura incasarilor sau platilor generate de acestea.
c.    Principiul permanentei metodelor - acesta obliga entitatea sa utilizeze politici si metode contabile in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul;
d.    Principiul prudentei - acesta obliga entitatea sa nu supraevalueze activele si veniturile si sa nu subevalueze datoriile si cheltuielile.
e.    Principiul necompensarii. Compensarile intre elementele de activ si datorii, respectiv intre venituri si cheltuieli sunt interzise.
f.    Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si datorii - acest principiu ne obliga la analiza distincta a componentelor elementelor de activ si pasiv cand se efectueaza evaluari.
g.    Principiul evaluarii la costul de achizitie sau costul de productie. inregistrarea in evidenta contabila a elementelor patrimoniale se efectueaza de regula pe baza costului de achizitie sau de productie. Eventualele exceptii sunt permise numai in conformitate cu actualele reglementari.
h.    Principiul pragului de semnificatie. O entitate se poate abate de la reglementarile privind modul de prezentare a informatiilor doar cand acestea sunt nesemnificative.





Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice