search

Societate platitoare de impozit pe profit: in ce conditii poate trece la impozit micro din 2024?

O societate are un singur angajat cu contract de munca suspendat incepand cu iulie 2022 pentru crestere copil pana la 2 ani. De la 1 ianuarie 2023 a devenit platitoare de impozit pe profit. In ce conditii poate trece la impozit pe micro din nou? In anul 2024 se poate daca termina anul 2023 cu un angajat cu norma intreaga si pe perioada nedeterminata? Se mai poate trece candva la micro si cum? De cand?
 
Raspuns: Daca in cursul anului 2023 sunteti inregistrat ca platitor de impozit pe profit si nu ati fost clasificat ca microintreprindere incepand cu 1 ianuarie 2023, puteti alege sa va schimbati regimul fiscal la impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 01.01.2024, in cazul in care indepliniti cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent (in cazul de fata, 2023), pentru a fi calificati drept microintreprindere, conform prevederilor art. 47 din Codul fiscal.
 
Aceste conditii sunt:
- Ati realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.
- Capitalul social este detinut de persoane, excluzand statul si unitatile administrativ-teritoriale.
- Nu va aflati in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, conform legii.
- Ati realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale.
- Aveti cel putin un salariat.
- Aveti asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, inclusiv persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Comunicarea optiunii de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor se realizeaza pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Acest lucru se face prin depunerea declaratiei de mentiuni formular 700.
 
Prin urmare, daca indepliniti aceste conditii, puteti opta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor, depunand formularul 700 pana la data de 31 martie 2024.
 
Conform prevederilor ART. 48 alin. (31) din Codul fiscal, atunci cand raportul de munca este suspendat in conformitate cu legislatia in vigoare, cerinta privind detinerea unui salariat este considerata indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si aceasta situatie este inregistrata pentru prima data in cadrul anului fiscal respectiv. In absenta acestei conditii, se aplica corespunzator prevederile art. 52 alin. (2).
 
Mai mult, in cazul in care o microintreprindere nu mai satisface conditia stipulata la art. 47 alin. (1) lit.g) de a avea cel putin un salariat, cu exceptia celor nou-infiintate aceasta va fi obligata sa plateasca impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
 
In contextul intrebarii dvs., reiese ca aveti un singur salariat, care in prezent se afla in concediu pentru cresterea copilului incepand din luna iulie 2022. In cazul in care salariatul se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, contractul sau de munca este suspendat conform art. 51 alin.1 lit.a din Codul muncii.
 
Prin urmare, puteti aplica regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor in anul 2024, in situatia in care la data de 31.12.2023 aveti cel putin un salariat activ sau mai multi salariati, persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial, daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi.
 

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 



Noutati contabile 1714251600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice