search

Split TVA va influenta negativ si activitatea ANAF

 
In concret, consultantul fiscal Dragos Patroi a declarat recent la emisiunea Capital TV ca plata defalcata a TVA sau split TVA va da multe batai de cap atat companiilor, cat si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
"In mod cert vor aparea niste efecte nefaste, la nivelul firmelor, si chiar la nivelul ANAF. Contribuabilii care si pana acum isi plateau TVA vor plati in continuare, dar mult mai dificil, va fi o procedura mult mai greoaie. Vor aparea costuri logistice suplimentare la nivelul firmelor, iar firmele vor trebui fie sa-si angajeze personal nou care sa se ocupe cu aceste obligatii declarative si de administrare, ori vom vedea o deplasare a pesonalului din zona operationala direct productiva catre zona non-productiva, catre serviciile suport. Asta inseamna scaderea productivitatii si, implicit, a competitivitatii", a explicat Dragos Patroi, citat de Capital.ro.
 
De asemenea, acesta si-a exprimat convingerea ca inclusiv la nivelul ANAF plata defalcata se poate dovedi o mare provocare, pentru gestionarea acestui nou mecanism fiind nevoie de resurse importante.
 
"Ganditi-va ca se vor deschide foarte multe conturi de trezorerie, care vor necesita un personal dedicat. De asemenea, la nivelul ANAF va trebui sa existe un personal dedicat, care sa aprobe utilizarea sumelor din contul de TVA pe alte destinatii decat cele reglementate de actul normative. Ma intreb care va fi pe viitor rationalitatea in alocarea eficienta a resursei umane din ANAF. Vom duce oamenii catre aceste zone de administrare sau era mai bine sa-i tinem in zona depistarii si sanctionarii evaziunii fiscale", a precizat Dragos Patroi, conform sursei amintite mai sus.


Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice