In ceea ce priveste vanzarea terenurilor, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora in terenuri construibile si terenuri neconstruibile, explica specialistii PortalContabilitate.ro.
Potrivit art. 292 alin. (2) lit. f) si alin. (3) din Codul fiscal, este scutita de TVA:
,,f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
g) livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 297 alin. (7) lit. b) sau al limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 298.
(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Asadar, daca terenul nu este construibil (acest lucru rezulta din certificatul de urbanism) societatea va factura in regim de scutire de TVA. In factura se va mentiona art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.
Note contabile:
461 = 7583
Si:
6583 = 211
In D300 operatiunea se va trece la rd. 15- Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere.
Operatiunile scutite de TVA nu se raporteaza in D394.
Daca a fost dedusa TVA la achizitia terenului societatea trebuie sa efectueze ajustarea taxei deduse pe perioada ramasa de ajustare (perioada totala de ajustare in cazul bunurilor imobile este de 20 de ani).
Nota contabila:
635 = 4426 suma ajustata
Se trece la rd. 35 din D300 - Ajustari conform pro-rata/ajustari de taxa
Pentru a se evita ajustarea TVA (daca este cazul), societatea poate opta pentru taxarea operatiunii prin aplicarea cotei de TVA 19% (art. 292 alin. 3 din Codul fiscal) depunand o notificare in acest sens la organul fiscal. Daca societatea opteaza pentru taxare are obligatia raportarii in D394.
Optiunea pentru taxare se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 3 la Titlul VII al normelor de aplicare a Codului fiscal si se exercita pentru bunurile imobile mentionate in notificare. Optiunea se poate exercita si numai pentru o parte a acestor bunuri. Depunerea cu intarziere a notificarii nu va conduce la anularea optiunii de taxare exercitate de vanzator si nici la anularea dreptului de deducere exercitat de beneficiar. Notificarea trebuie transmisa in copie si cumparatorului. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator.
In cazul in care optiunea se refera numai la o parte a bunurilor imobile, aceasta parte care se vinde in regim de taxare, identificata cu exactitate, se inscrie in notificare. Daca, dupa depunerea notificarii, persoana impozabila doreste sa renunte la optiunea de taxare, in cazul in care livrarea bunului nu a avut loc, trebuie sa transmita o instiintare scrisa in acest sens organelor fiscale competente.
La vanzarea unui teren construibil catre o persoana fizica, neimpozabila d.p.d.v. al TVA, se aplica, intotdeauna, regimul normal de taxare prin colectarea TVA aplicand cota standard TVA 19%.
Acelasi regim de taxare si aceeasi cota de TVA se aplica si in situatia in care cumparatorul terenului este o persoana impozabila, dar care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal.
Note contabile:
1. Vanzarea terenului:
461 = %
„Debitori diversi”
7583
„Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital”
4427
„TVA colectata”
2. Scoaterea din evidenta a terenului:
6583 = 2111
„Cheltuieli privind activele cedate „Terenuri”
si alte operatii de capital”
Valoarea facturii emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 alocat pentru Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 19% , cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul D, cu simbolul - L - utilizat pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care au fost emise facturi.
In situatia in care cumparatorul este o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA atunci se va aplica taxarea inversa conform art. 331 din Codul fiscal. Factura se va emite fara TVA cu specificatia “taxare inversa”. Taxarea inversa se aplica doar in situatia in care atat vanzatorul cat si cumparatorul sunt inregistrati in scopuri de TVA.
Cumparatorul (beneficiarul) va calcula taxa pe valoarea adaugata si o va inregistra in decontul de TVA (300) atat ca TVA deductibila cat si colectata (4426=4427).
Pretul de vanzare trebuie sa reflecte pretul pietei, in momentul vanzarii.
Note contabile:
Vanzare teren:
4111 = 7583
Scoaterea din evidenta contabila:
6583 = 2111
--> Livrare de terenuri neconstruibile
Regim fiscal:
1. Scutire de taxa, fara TVA (baza legala: Art. 292 alin. 2) lit. f) CF)
2. Optional, se poate taxa (baza legala: Art. 292 alin. (3)
--> Livrare de terenuri construibile
Regim fiscal:
1. Pe factura se va aplica cota de TVA de 19% daca terenul se vinde catre persoane fizice sau firme neplatitoare de TVA (baza legala: Art. 292 alin. 2) lit. f) CF)
2. Se face taxare inversa daca vanzarea se face catre un alt platitor de TVA (baza legala: Art. 331 CF)
Foto: pixabay.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<