Sprijina comunitatea simplu si gratuit - redirectioneaza 20% din impozitul pe profit! - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Sprijina comunitatea simplu si gratuit - redirectioneaza 20% din impozitul pe profit!

Codul Fiscal permite oricarei companii comerciale platitoare de impozit pe profit optiunea de a redirectiona 20% din suma datorata anual bugetului de stat catre un ONG.

Conform acestuia, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este in limita a 3 ‰ din cifra de afaceri si nu depaseste 20% din impozitul pe profit datorat. (Extras din Codul Fiscal 2012 - Titlul 2, Cap. II, articolul 21, alineatul (4), litera p).

In vederea exercitarii acestei optiuni, este necesara incheierea unui contract de sponsorizare prin care se stabilesc atat obiectul, valoarea si durata sponsorizarii, cat si drepturile si obligatiile partilor. Procesul de redirectionare este unul simplu si presupune 3 pasi:

1.    Alegerea unui ONG pe care compania il va sprijini prin sponsorizare;
2.    Estimarea sumei echivalente a 20% din impozitul pe profit;
3.    Completarea contractului de sponsorizare si expedierea lui catre ONG-ul beneficiar pana pe 31 decembrie 2012.


Cu toate ca aceasta facilitate fiscala a fost legiferata din 2003 prin Legea 571, exista inca deficiente privind modalitatea de calcul pentru sponsorizarea ce se deduce din impozitul pe profit. Reflectarea in contabilitatea companiei a cheltuielilor cu sponsorizarea este influentata de modalitatea de plata. Astfel:

a. daca sponsorizarea este facuta prin acordarea de numerar, reflectarea in contabilitate presupune urmatoarea inregistrare:
6582 <Donatii acordate> = 5311 <Casa>

b. daca sponsorizarea este facuta prin virament bancar, reflectarea in contabilitate presupune urmatoarea inregistrare:
6582< Donatii acordate> = 5121 <Disponibilitati bancare in lei>

Optiunea de redirectionare a unei cote parte din impozitul pe profit pentru sponsorizare nu afecteaza profitul net al companiei. In schimb, compania va avea control asupra unei parti din impozitul datorat, avand posibilitatea de a hotari destinatia acestei sume. Iar suma respectiva ar putea ajuta oameni si salva vieti.

Prin proiectul Clinicii Nera, a carui constructie a fost demarata in luna septembrie, ar putea fi salvate peste 1.000 de vieti pe an, iar sumele provenite din redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit ar putea ajuta la finalizarea cat mai rapida a constructiei. In acest sens, Fundatia Sfanta Irina, initiatoarea proiectului, a demarat Campania Viata in cifre, desfasurata cu sprijinul Mediafax Group. Mai multe informatii despre campanie si despre cum pot companiile sa acorde sprijinul lor sunt disponibile la adresa www.viata-in-cifre.ro, de unde poate fi descarcat si contractul de sponsorizare.  Comenteaza acest articol in forum

Articol de: conta.ro - www.conta.ro - www.conta.ro
Data: 2012-12-07
Vizualizari: 5576


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-05-17
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza contribuabilii ca joi, 20 mai 2021, este termenul limita pentru depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare – Formularul 097. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-13
 Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca marti, 25
mai 2021, este termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale importante, printre care se numara si Declaratia 112 si Declaratia unica. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-13
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de act normativ prin care propune o serie de masuri necesare pentru protejarea sanatatii cetatenilor, pentru evitarea blocajelor in activitatea organelor fiscale centrale si pentru aplicarea unui tratament unitar debitorilor care au facut obiectul unei inspectii fiscale sau verificarii situatiei fiscale personale, astfel incat acestia sa nu fie dezavantajati fata de ceilalti contribuabili care se afla in situatii similare. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services