search

Sprijina comunitatea simplu si gratuit - redirectioneaza 20% din impozitul pe profit!

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Codul Fiscal permite oricarei companii comerciale platitoare de impozit pe profit optiunea de a redirectiona 20% din suma datorata anual bugetului de stat catre un ONG.

Conform acestuia, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este in limita a 3 ‰ din cifra de afaceri si nu depaseste 20% din impozitul pe profit datorat. (Extras din Codul Fiscal 2012 - Titlul 2, Cap. II, articolul 21, alineatul (4), litera p).

In vederea exercitarii acestei optiuni, este necesara incheierea unui contract de sponsorizare prin care se stabilesc atat obiectul, valoarea si durata sponsorizarii, cat si drepturile si obligatiile partilor. Procesul de redirectionare este unul simplu si presupune 3 pasi:

1.    Alegerea unui ONG pe care compania il va sprijini prin sponsorizare;
2.    Estimarea sumei echivalente a 20% din impozitul pe profit;
3.    Completarea contractului de sponsorizare si expedierea lui catre ONG-ul beneficiar pana pe 31 decembrie 2012.


Cu toate ca aceasta facilitate fiscala a fost legiferata din 2003 prin Legea 571, exista inca deficiente privind modalitatea de calcul pentru sponsorizarea ce se deduce din impozitul pe profit. Reflectarea in contabilitatea companiei a cheltuielilor cu sponsorizarea este influentata de modalitatea de plata. Astfel:

a. daca sponsorizarea este facuta prin acordarea de numerar, reflectarea in contabilitate presupune urmatoarea inregistrare:
6582 = 5311

b. daca sponsorizarea este facuta prin virament bancar, reflectarea in contabilitate presupune urmatoarea inregistrare:
6582< Donatii acordate> = 5121

Optiunea de redirectionare a unei cote parte din impozitul pe profit pentru sponsorizare nu afecteaza profitul net al companiei. In schimb, compania va avea control asupra unei parti din impozitul datorat, avand posibilitatea de a hotari destinatia acestei sume. Iar suma respectiva ar putea ajuta oameni si salva vieti.

Prin proiectul Clinicii Nera, a carui constructie a fost demarata in luna septembrie, ar putea fi salvate peste 1.000 de vieti pe an, iar sumele provenite din redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit ar putea ajuta la finalizarea cat mai rapida a constructiei. In acest sens, Fundatia Sfanta Irina, initiatoarea proiectului, a demarat Campania Viata in cifre, desfasurata cu sprijinul Mediafax Group. Mai multe informatii despre campanie si despre cum pot companiile sa acorde sprijinul lor sunt disponibile la adresa www.viata-in-cifre.ro, de unde poate fi descarcat si contractul de sponsorizare.  


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice