search

Stabilirea domiciliului fiscal in noua varianta din Codul de procedura fiscala

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF

Noul Cod de procedura fiscala a fost publicat de ANAF, fiind astfel actualizate vechile prevederi. Puteti consulta integral noul Cod de procedura actualizat 2015 AICI.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, se vor aplica prevederile din Codul de procedura publicat in Monitorul Oficial 547/ 23.07.2015.

In vechiul Cod de procedura fiscala, prevederile referitoare la domiciliul fiscal se regaseau la art. 31, sub titlul Domiciliul fiscal. Asa cum atrage atentia Contzilla.ro, noul cod de procedura fiscala imparte clarificarile privind aceasta notiune in articolele 31 si 39.


In cuprinsul articolului 31 se modifica doar definitia  "adresei unde locuiesc efectiv " persoanele fizice prin introducerea termenului de 30 de zile de intrerupere, aminteste aceeasi sursa, dupa cum urmeaza:

_________________________________________________

"Prin adresa unde locuiesc efectiv, se intelege adresa locuintei pe care o persoana o foloseste in mod continuu peste 183 de zile intr-un an calendaristic, intreruperile de pana la 30 de zile nefiind luate in considerare. Daca sederea are un scop exclusiv de vizita, concediu, tratament sau alte scopuri particulare asemanatoare si nu depaseste perioada unui an, nu se considera adresa unde locuiesc efectiv. "

_________________________________________________

Diferenta consta in faptul ca vechile prevederi mentionau doar ca "intreruperile de scurta durata nu vor fi luate in considerare, nefiind precizata si durata acestora", potrivit sursei amintite.

Un element de noutate il reprezinta insa introducerea art. 39. Domiciliul fiscal in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local. Articolul mentioneaza ca, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin domiciliu fiscal se intelege domiciliul reglementat potrivit dreptului comun sau sediul social inregistrat potrivit legii.

De asemenea, in situatia in care contribuabilul/platitorul are inregistrat un domiciliu fiscal potrivit art. 32, in scopul comunicarii actelor administrative fiscale emise de organul fiscal local se utilizeaza acest domiciliu fiscal.

Sursa amintita atrage atentia asupra faptului ca in vechiul cod de procedura fiscala se preciza doar ca in cazul celorlalte creante fiscale ale bugetului general consolidat, prin domiciliu fiscal se intelege domiciliul reglementat potrivit dreptului comun sau sediul social inregistrat potrivit legii, neefiind alocat un articol distinct.




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice