search

Star Wars, NATO la Bucuresti si vizele pentru America

Banuiesc ca cei care au avut treaba in acest week-end prin centrul Bucurestiului au fost destul de deranjati de restrictiile de circulatie prilejuite de organizarea Adunarii Parlamentare a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, desi poate ca si deranjul acesta o fi avut castigul sau. Dar sa nu anticipez.

Pentru inceput, adunarea parlamentara si-a facut simtita prezenta in spatiul public prin declaratiile pline de personalitate frantuzeasca ale lui Jean M. Boucheron, parlamentar socialist de pe Sena, care cu onoare ocupa functia de vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a NATO. Cum ar veni - numarul doi in schema AP NATO. Drept pentru care au putut parea chiar deplasate declaratiile facute de domnia sa pe malurile Dambovitei.

"Personal cred ca acest sistem de aparare nu serveste la nimic in ceea ce priveste securitatea. Toti tehnicienii stiu ca acest sistem lasa sa treaca 3 sferturi din rachete", a declarat sambata Boucheron, in cadrul Comisiei de aparare si securitate a Adunarii Parlamentare NATO, declaratie citata de Hotnews.ro. Jean Boucheron a mai spus ca sistemul actual ar atrage mai degraba agresiune si ca ar putea duce la declansarea unui razboi nuclear.

Asadar, prezent la Bucuresti, aliatul francez ne informeaza asupra unui secret al lui Polichinelle de care doar noi romanii nu auzisem ("orice tenhician stie", dupa cum ne instiinteaza dl. Boucheron) si anume ca performantele scutului antiracheta ce se pregateste pentru Deveselu se reduc la un sfert dintre eventualele tinte vizate. Adica, din patru rachete inamice, trei ar trece ca prin branza de scutul nostru din Oltenia, in timp ce doar una este identificata si neutralizata.

In compensatie, dupa una rece, vicepresedintele francez al AP NATO, ne da si o veste mai incurajatoare. "Problema adevarata este siguranta. Un atac al Iranului va provoca imediat un raspuns nuclear. Astfel, nu capacitatea antiracheta pare importanta, ci mai degraba capacitatea de raspuns", ne asigura Jean Boucheron. N-avem decat sa credem ca, dupa mai bine de 60 de ani de inarmare nucleara, SUA sunt in stare sa lanseze si ei o racheta nucleara. Daca asta e posibil, descurajarea-i gata.

Dar lucrurile nu stau chiar asa, se grabeste sa ne asigure Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul de Externe (il stiti, eroul nostru cu Insula Serpilor!) Domnul Boucheron confunda sistemul antiracheta cu proiectele din Star Wars (este vorba despre programul de aparare din anii 80, nu despre filmele lui Lucas!), ne lamureste dl. Aurescu. "Stiu de la aliatii nostri americani ca sistemul actual nu are nimic de a face cu sistemul Star Wars. Acest sistem actual este mult mai avansat si mai precis decat alte sisteme folosite in trecut", a mai spus domnia sa.

Cu astfel de asigurari venite direct de la sursa, ar fi bine sa ne calmam si sa lasam stiinta apararii pe seama specialistilor americani si a radarelor de la Deveselu. In plus, ceilalti parlamentari francezi sositi la Bucuresti s-au grabit si ei sa se dezica de colegul Boucheron: "Referitor la interventia dl. Jean-Michel Boucheron legata de sistemul antiracheta, in timpul reuniunii comitetului de aparare a Adunarii Parlamentare a NATO, de sambata, 8 octombrie, interventia sa reflecta doar opinia personala a dl. Boucheron."

Dar sa revenim la intrebarea de la inceput: care ar fi castigul nostru colateral, "bonusul de scut" din aceasta intamplare? Ei bine, cu aceasta ocazie, romanii au primit o veste buna. Congresmanul republican Michael Turner vorbeste intr-un interviu acordat Mediafax despre "procesul complex de modificare a sistemului american de vize", mai ales ca "Romania este unul dintre exemplele care au determinat Washingtonul sa se gandeasca la modificarea regulilor". Cand va fi aceasta? Congresmanul raspunde diplomatic: "Este un proces care necesita implicarea atat a Congresului cat si a administratiei, inclusiv a Departamentului de Stat. Din pacate, din cauza complexitatii, este un proces care evolueaza lent".

Dupa toate promisiunile Washington-ului de pana acum dinspre partea vizelor, s-ar parea ca toata lumea este convinsa de prietenia, devotamentul si sinceritatea aliatilor romani. Au spus si fostii presedinti (singura lor ingrijorare privind doar spre inertul Congres), si secretarii de stat americani (si ei mentionand aceleasi impedimente), acum si membrii Congresului. Deci, daca toate nivelurile de decizie americane americane sunt convinse ca noi, romanii, am merita niste vize mai binevoitoare, oare ce ar mai trebui sa se intample? Singurul vinovat a ramas "lentoarea procesului", chiar daca vointa politica exista.

Acum, ca toate impedimentele voluntare au fost depasite, ramane sa asteptam depasirea celor inertiale. La o adica, pana vom avea o decizie favorabila de la Washington, poate ne lamurim si daca sistemul antiracheta de la Deveselu functioneaza conform asigurarilor. La capacitatea proiectata sau doar selectiv: una din patru. Fara suparare, ca sa nu se simta nimeni pacalit: rata de admitere a solicitarilor de viza pentru romani este una de aproape 4 din 5.

Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice